Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Túlélte a cápatámadást a magyar búvár

Központ május 7, 2014 Hír & hírháttér

Túlélte a cápatámadást a magyar búvár

Szudán—Magyarország — Talán a szerencsének, talán magának, de az is lehet, hogy a cápának köszönheti Sásdi Zsolt (38), hogy viszonylag olcsón megúszta a ragadozó támadását.

     

 

A tengeri természetfilmeket készítő, nemzetközi díjakkal elismert búvár-operatőrre Szudán partjainál rontott rá egy cápa, amikor a férfi a korallok élővilágáról forgatott. Pedig ezúttal még csak nem is a hírhedt ragadozók miatt merült a víz alá.

– A magyar közönség előtt kevésbé ismert területek zátonyairól forgattunk egy olyan részen, ahol cápát ritkán lehet látni – idézte fel a  véres kaland előzményeit Sásdi Zsolt.

Egy kisebb barlang bejáratánál szeretett volna felvételeket készíteni, amikor a cápa nekirontott, és beleharapott a karjába. Zsolt szerencséje az volt, hogy egy még növésben lévő, egyméteres példány szemelte ki magának. A kifejlett selyemcápák kétszer-háromszor ekkorára is megnőhetnek.

– Rosszkor voltam rossz helyen. Betévedhettem a vadászterületére, és csak el akart ijeszteni. Ha nagyobb az állat, akkor most lehet, hogy hiányzik a karom – mondta Zsolt.

A búvárfilmesnek néhány fognyom és egy hosszabb vágás maradt a karján. A seb nem fertőződött el, de miután kimentek a partra, azonnal orvoshoz rohant: a doktor több öltéssel varrta össze a sérülést.

Zsolt nemegyszer forgatott már ennél sokkal nagyobb cápák között, ám most érte az első támadás. A történtek után sem fél a ragadozóktól, épp ellenkezőleg: védelmébe vette őket.

– A sok butaságot terjesztő kalandfilmek hatására a cápáknak nagyon rossz hírük lett. Pedig nem vadásznak emberre, egyáltalán nem tekintenek minket zsákmánynak. Ha valaki megpillantaná a felszínen kiemelkedő jellegzetes uszonyt, semmiképp se kezdjen veszettül menekülni, hanem inkább maradjon nyugton, és lassan hátráljon. Így vehetjük leginkább elejét annak, hogy összetévesszen bennünket egy vergődő hallal a ragadozó – adott fontos  túlélési tippeket a szakértő.

Ám cápával találkozni valójában lottóötös, legalábbis pontosan ugyanannyi esélyünk van rá.  Ezek az állatok ugyanis ritkán merészkednek a part közelébe, ahol sok ember pancsol. Sőt  a magyarok kedvelt utazási célpontjainál, az Adrián vagy a Földközi-tengeren szinte kizárt, hogy bárki cápát lásson, nemhogy összefusson vele a habok között lubickolva.

Forrás:, blikk, V. J. Z.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 345

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.