Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Újabb botrány a 2-es iskolában

Központ február 17, 2012 Hír & hírháttér

codruta_baciutÚjabb botrány a 2-es iskolában

Nem szűnik a feszültség a 2-es Számú Általános Iskola körül. Mint ismeretes, a városi önkormányzati képviselőtestület nemrég arról határozott, hogy beindítja a folyamatot, amelynek végén az oktatási intézmény felveheti Bernády György nevét. Korábban a PSD amellett gyűjtött aláírásokat, hogy az említett iskolát a tavaly elhunyt Adrian Păunescuról, Ceauşescu magyargyűlöletéről ismert egykori udvari költőjéről nevezzék el.

A magyar tanulók szülei viszont azt szorgalmazzák, hogy az egykori városépítő polgármesterről nevezzék el a tanodát. Az iskola igazgatónője, illetve román nemzetiségű tanárai viszont a Központi Iskola elnevezés mellett kardoskodnak. Megjegyzendő, hogy a jelenleg Vásárhelyen működő tizenhárom általános iskola egyike sem viseli magyar személyiség nevét, holott mindenikben működik magyar tagozat is.

A politikai és etnikai színezetű feszültségekkel terhelt ügy akkor látszott enyhülni, amikor a városi önkormányzati képviselők meghozták a névadásra vonatkozó határozatukat. Viszont a helyhatósági választások időpontjának az eredeti dátumra, azaz június 10-ére való kitűzésével újra fellángoltak az indulatok. A román fél most már láthatóan időhúzásra játszik, azt reméli, a megváltozott összetételű képviselőtestülettel, esetleg új polgármesterrel megakadályozhatja a Bernády név felvételét.

Az iskola román igazgatónőjének (fotó) eme szándékán átláttak a magyar tanulók szülei, valamint a tanintézet magyar nemzetiségű tanárai, és a maguk módján a névadás folyamatának felgyorsítását, és a politikum garanciáját követelik. A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) beadványai, akciói után az iskola magyar nemzetiségű tanárai is küzdőtérre léptek, nyílt levélben szólították fel az önkormányzati képviselőtestület RMDSZ-frakcióját, az RMDSZ városi, illetve megyei szervezeteit, hogy tájékoztassák őket „a névadási ügy jelenlegi helyzetéről, és a várható eredményekről”.

Addig is tovább zajlanak az események, kedden az egyik szülőt, Horváth-Kovács Ádámot bírságolta meg a rendőrség, mivel előzetes engedély nélkül lépett az intézménybe, ahol a korábban a szülők költségén előállított, s felszerelt magyar nyelvű feliratok magyar nyelven megírt adományozási dokumentumát próbálta iktattatni. Ezt az iskolaigazgató – a 90-es években gyűlölködő hangnemű tudósításairól, irományairól ismert tévés, Nicolae Băciuţ, jelenleg megyei tanácsi kultúrnyik felesége – visszautasította, arra hivatkozva, hogy Romániában a román a hivatalos nyelv, sőt riasztotta a rendőrséget is, amely 500 lej bírságot szabott ki a „renitenskedőre”.

Szerdai sajtótájékoztatóján dr. Benedek István, az RMDSZ városi szervezetének elnöke, Csegzi Sándor alpolgármester és Kolozsváry Zoltán frakcióvezető egyhangúlag elítélték az iskola igazgatónőjének magatartását. Egyúttal felszólították a megyei főtanfelügyelőt és Dorin Florea polgármestert, hogy menessze tisztségéből az igazgatónőt.


Share Button
Ennyien olvasták: 477

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.