Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Újabb lombköbméterek mínuszban

Központ szeptember 15, 2011 Hír & hírháttér

Újabb lombköbméterek mínuszbanfakivagas

 Megint néhány fával kevesebb Marosvásárhelyen. Most épp a Színház-tér mellől vágtak ki oxigénforrást biztosító és a város küllemét meghatározó gesztenyefákat. Ezért gyűlt össze szeptember 12-én az RMDSZ székházában dr. Kolozsváry Zoltán, a városi képviselőtestület RMDSZ-es frakciójának vezetője, dr. Benedek István, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Bálint István, RMDSZ-es tanácsos, és Szakács László, a Rhododendron környezetvédelmi egyesület elnöke.

 

 Mindannyian felháborodásuknak adtak hangot a szakbizottság beleegyezése nélküli újabb fakivágásokért. Ezért arra a kérdésre keresték a választ – egyelőre nem sok sikerrel és konkrétummal -, hogy mit lehetne ilyen esetekben tenni, hogyan lehetne ezeket a sorozatosan bekövetkező akciókat megakadályozni.

Az önkényeskedés nem akadályozható meg, hangoztatta dr. Kolozsváry Zoltán, akinek a meglátása szerint eljött az ideje, hogy az RMDSZ gyökeresebben kezelje ezt a kérdést, mint tette legutóbb, a Bolyai-téri incidenst követően.

– A polgármester utasítására sorozatosan vágják ki a fákat, csak azért, mert ő így tartja helyesnek. Az ilyen és ehhez hasonló cselekedeteket nem lehet megtenni a lakosság tájékoztatása nélkül – magyarázta Kolozsváry.  Annak ellenére, hogy létezik egy érvényes tanácsi határozat, mely tisztán kimondja, hogy bármiféle intézkedést egy, a bizottsági tagokkal közös egyeztetés előz meg, a városvezetők mégsem tartják azt szem előtt.  

Az elmúlt hetekben viszont nemcsak a gesztenyefák elpusztítására került sor, hanem a Vízügyi Igazgatóság a Maros-hídtól a gátig csupaszította meg a partot. Kolozsváry szerint egy jól kidolgozott városrendezési terv szükséges ahhoz, hogy az elkövetkezendőkben elkerüljék az önkényes fakivágásokat. „Abban az esetben, ha a tanács megszavaz bizonyos intézkedési terveket, amelyekkel mások csöppet sem törődnek, nincs mit tennünk. Gyakorlatilag nincs olyan eszköz a kezünkben, amellyel megakadályozhatnánk az önkényeskedést” – fogalmazott.

A sajtótájékoztatón jelen volt Bálint István is, aki az ilyen és ehhez hasonló esetek megelőzése érdekében gyakoribb tanácskozásokat, valamint oktatási programok beindítását javasolta.  Dr. Benedek István, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke pedig a város feletti szmogfelhőre hívta fel a sajtó képviselőinek figyelmét, mely elsősorban a zöldövezetek (nem) rendezéséből fakad, illetve az Azomureş vegyipari kombinát által kibocsátott füst következménye. A professzor elmondása alapján már több kollegája jelezte, hogy a kombinát által kibocsátott mérgező anyagok nemcsak környezetszennyezők, hanem egészségkárosítók is. „Ez egy nagyon bonyolult probléma, amit meg lehet és meg is kell oldani, ám nem azzal, hogy bezárjuk a vegyipari kombinátot” – összegzett Kolozsváry.

 

Összefogásra intő civil zöldek

Kifejezte felháborodását Szakács László, a Rhododendron környezetvédelmi egyesület elnöke is. Arra a kérdésre, mit tehetnek a civil szervezetek az ellen, hogy a polgármester ne kénye-kedve szerint vágassa ki a fákat, azt válaszolta, hogy bár a tavaly is szerveztek tüntetéseket (például a Bolyai-téren kivágott fák miatt), de ezek sajnos eső után köpönyeg jellegű akciók. „A fakivágásokat mindenképp megelőzni kell, és ezt csak úgy tudjuk eredményesen véghezvinni, ha együttműködünk, illetve olyan emberek összefogásával, akik közös nevezőre jutnak ezt illetően, és elismerik a zöld övezetek jelentőségét, biológiai szerepét, és nem csak a város arculatáért, szépségéért tartják fontosnak a fákat.”

Mivel a közelmúltban is volt rá példa, jogosan feltehetjük a kérdést: mi történik, ha nem működik ez az összefogás, és a város polgármestere ötletszerűen határozza meg, hol, hány és mely fát vágják ki? Szakács szerint van erre megoldás, de csakis úgy tudna ez hatékonyan működni, ha a város is megfelelő hozzáállást tanúsít. A civil szervezetek segíthetnek népszerűsítő tevékenységek szervezésével, megismételhetik azt az akciójukat, amelyben röpiratok szórásával hívták fel a lakosok figyelmét a zöldövezetek szükségességére és jótékony hatására, mert alapvető dolog tudatosítani az emberekben, hogy miért fontosak a régi fák, és ezek ökológiai szerepét kell kidomborítani, de az egyesület elnöke szerint ezek alapvetően nem elég nagy horderejű akciók. „Azt szeretnénk, ha együttműködnénk, és a probléma megoldásához vezető utat közösen találnánk meg. Jó lenne, ha a városi önkormányzat részéről lenne egy nyitás afelé, hogy újra tudjuk tárgyalni a határozatot. Hangsúlyozom, közös stratégiát kell kidolgozni, mert nem lehet csak a civilekre hárítani a problémát és annak megoldását” – nyilatkozta Szakács László.

 


Share Button
Ennyien olvasták: 766

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.