Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Választások 2012: Băsescu az urnákhoz hívta a magyarokat, Ponta a hatalomba az RMDSZ-t

Központ december 13, 2012 Hír & hírháttér

Választások 2012: Băsescu az urnákhoz hívta a magyarokat, Ponta a hatalomba az RMDSZ-t

politika

 

Négy parlamenti helyet veszített az RMDSZ


A Központi Választási Iroda (BEC) kedden közzétett hivatalos adatai szerint a vasárnapi parlamenti választásokon a több mint 18 millió választópolgár 41,76 százaléka járult az urnákhoz.

Az RMDSZ képviselő-jelöltjei 380 656 szavazatot (5,13%), szenátorjelöltjei pedig 388 528 szavazatot kaptak (5,23). Az RMDSZ ezáltal összesen 27 mandátumot – 18-at a Képviselőházban, 9-et a Szenátusban – szerzett. Néggyel kevesebbet, mint 2008-ban.  

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselő-jelöltjeire 47 955-en (0,64%), szenátorjelöltjeire 58 765-en (0,79%) voksoltak. Az EMNP nem jutott be a parlamentbe.

A legutóbbi, 2008-as parlamenti választáson a részvételi arány 39,2 százalékos volt. Akkor az RMDSZ képviselőjelöltjei 425 008 voksot (6,17%), szenátorjelöltjei pedig 440 449 voksot (6,39%) szereztek.

Mindenki nyert, csak a választók veszítettek


Az eredményhirdetés után, amint az ilyenkor lenni szokott, mindenki értékel, magyarázza a bizonyítványát. A pártvezérek nyilatkozataiból úgy tűnik, mindenki nyert, csak a választók veszítettek. A magyar alakulatok eredményeinek értékelése is folyik. Az RMDSZ négy mandátumot veszített, parlamenti súlya is csökkent, s annak ellenére, hogy Ponta szívesen látná a kormánykoalícióban, az alakulat alkupozíciói nagyon megrendültek. Az EMNP-nek nem jött össze a „hathárom”, megvan viszont az a minimális szavazatmennyiség, ami kizárja annak lehetőségét, hogy esetleg törölhessék a pártok nyilvántartásából. Mindkét párt vezetői – egyébként teljesen érthető módon – igyekeznek a választási szereplés pozitívumait kiemelni, de egyvalami tagadhatatlan: mindkét alakulat a várakozásokon alul teljesített. Az okok feltárása, az önmagukkal való szembenézés a jövő megkerülhetetlen feladata. Főleg annak a szomorú ténynek az okaira kellene rájönni, hogy miért maradt távol az urnáktól több mint félmillió magyar nemzetiségű választópolgár.   

Frunda György nem jutott be…

A Maros megyei szavazat-visszaosztás után kiderült: Frunda György nem jutott mandátumhoz a marosvásárhelyi szenátusi választókerületből. Tehát a most kezdődő ciklusban, a négy évvel korábbihoz képest, eggyel kevesebb RMDSZ-es politikus képviselheti Maros megyét a román törvényhozásban. A tizenkét mandátumból az USL-nek öt, az RMDSZ-nek négy, az ARD-nek kettő és a PP-DD-nek egy jutott.


„Az RMDSZ immár huszonhárom éve megkerülhetetlen tényezője a román politikai életnek”

– Miként értékeli a választási eredményeket megyei, és országos szinten? – kérdeztük Kelemen Atillát, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnökét

– Nem akarok most számokról és százalékokról beszélni. Ami biztos: van tizennyolc képviselőnk és kilenc szenátorunk. Kerekes Károly szavazatainak száma már napokkal ezelőtt reményekre jogosított. Jól gondoltam, amikor azt állítottam, hogy a visszaosztás után ő is a csapatban lesz, és hogy vele együtt meglesz a három képviselőnk, akárcsak eddig. Nagyon reménykedtem abban, hogy Frunda György is bejut. A visszaosztás után ez azonban nem így alakult. Kimondhatatlanul hiányzik majd nekünk, és leírhatatlanul csodálkozunk azon, hogy pont ő nem került be. A jelenlegi új hatalom hamarosan alkotmánymódosításra kerít sort, így Frunda György jogi ismereteire mindenképpen szükség lenne.  

Tudjuk, hogy az USL hány százalékot kapott a választásukon. Az RMDSZ is sokat tudhat a magáénak. Méltán lehetünk büszkék, és nemcsak mi, hanem a magyarság is, hiszen az USL tulajdonképpen négy párt szavazóit egyesítette, illetve négy párt szimpatizánsai szavaztak rá. Az arányokra utalva jelenteném ki, hogy Maros megyei szinten, továbbra is a legmeghatározóbb és a legnagyobb támogatottságnak az RMDSZ örvend. Ezentúl sokkal nehezebb lesz, úgyhogy minden politikai tapasztalatra, és „rafináltságra” szükség lesz annak érdekében, hogy a parlamentben eredményesen tudjunk működni.

– Mire gondolt Frunda György, amikor azt állította, hogy a következőkben sok mindent újra kell gondolni, át kell formálni?

– Egyértelműen az Erdélyi Magyar Néppártra. Mérlegelni kell, hogy ehhez miként kell viszonyulni. Nagyon oda kell figyelni bizonyos, a médiában elhangzott torzításokra. Valamelyik reggel az egyik rádióban a „két legnagyobb magyar pártról beszéltek”…. Úgy hiszem, hogy a politikában a jelenlét mellett a nagyságrendekről is szokás beszélni. Ideillő példával élve: az USL-ben sem egyforma számban vannak a PSD-sek és a PNL-sek.

Az erdélyi magyarságot nem szabad becsapni. Ha azt mondják, hogy mindenki nyert, akkor nekem ezt mindenképpen meg kell cáfolnom. Nem nyert mindenki! A Kerekes Károly esete a legkonkludensebb. Ő simán bekerülhetett volna már az első fordulóban, de a két jelölt nem mást, hanem a megosztást szolgálta. És ne veszítsük szem elől azt sem, hogy már a román pártok is rájöttek arra, hogy a magyar többségű vidékeken magyarokat kell indítani az illető párt színeiben. USL-s színekben is volt magyar jelölt, nem is egy választókerületben.

Ami a történteket és nem utolsó sorban ezeket a viszonyokat illeti, mindenképpen egyfajta továbbgondolásra van szükség. Én nem állítom, hogy közöttük nincs tiszteletreméltó ember, de vannak olyanok is, akiket nem szeretnék az RMDSZ berkeiben látni.

„Alapjaitól fogjuk újraépíteni a pártot”

Portik Vilmost, az EMNP Maros megyei elnökét a vártnál gyengébb eredmény okai felől kérdeztük:  

–  Annak ellenére, hogy kisebb volt a részvételi arány, Marosvásárhelyen mégis sikerült növelni a választói bázisunkat – értékelte pártjának teljesítményét Portik Vilmos, az EMNP Maros megyei elnöke. Megyeszerte a magyar szavazók több mint tíz százalékát szereztük meg. Ez a növekedés leginkább Vásárhelyen érzékelhető. Megyei szinten viszont ez elmaradt.

Célunk az volt, hogy az RMDSZ mellett, de nem ellene, őket támadva mandátumot, mandátumokat szerezzünk. Ez nem valósult meg… Minden bizonnyal az időjárás is közrejátszott, de önmagában ez nem lehet kifogás arra, hogy a magyar emberek nem mentek el választani. Annyi biztos, ha egymást kiegészítő, egymást erősítő kampányt folytatunk, nagyobb lett volna a szavazók mozgósítása is.   

– A jövőre vonatkozólag milyen elképzeléseik vannak?

– Az országos elnökség kedden ülésezett. A felelősséget testületileg vállalják, beleértve az eredményeket, és a választási szereplést is. Ugyanezt a gyűlést itt, Maros megyében is meg fogjuk szervezni. Azt gondolom, hogy alapjaitól fogjuk újraépíteni az Erdélyi Magyar Néppártot. Leginkább az emberekkel való konzultációk eredménye lesz az, ami meghatározza, hogy milyenné tesszük.   

– Miként látja az erdélyi magyar politizálás jövőjét?

– Ezeknek a választási eredményeknek a tükrében én azt látom, hogy az RMDSZ például több mint 100 ezer szavazatot vesztett a négy évvel ezelőtti eredményekhez képest. Így a mi országszerte 57 ezer elért szavazatunk sem számít túl nagy mozgósításnak. Az mindenképpen elmondható, hogy sikerült olyan embereket megszólítanunk, akik már bizonyos dolgokból kiábrándultak. Ebben a pillanatban számomra úgy tűnik, hogy az RMDSZ már nem tudja megszólítani az embereket, az Erdélyi Magyar Néppárt még nem nőtt oda, hogy ezt megtehesse. Ezen kell változtatnunk!

Azonban az mindenképpen kijelenthető, hogy ilyen helyen, mint Maros megye, mely önmagában is egy lekicsinyített Erdély, mindenképpen a párbeszéd útját kell választani. Az világos, ha közösen mozdulunk valamilyen irányba, akkor a magyar politikum nagyobb támogatottságra tud számítani a magyar közösség részéről.

– Frunda György szavait idézve: „Sok mindent újra kell gondolni, formálni…”.  Gondoltak-e arra, hogy ez a kijelentés az RMDSZ részéről esetleg egy pozitív közeledés?

– Nem kívánom Frunda György megnyilvánulását kommentálni. Egyelőre Frunda Györgytől mi nagyon határozott, olykor arroganciába mutató elutasítást tapasztaltunk. Csodálkoznék, ha ezen a hozzáállásán ő változtatna, de ugyanakkor a politikában is azt mondják, hogy semmi sem lehetetlen, és akár csodák is történhetnek.


Az MPP szerint az RMDSZ és az EMNP egyaránt veszített

„Az erdélyi magyar szavazóbázis az RMDSZ-EMNP rivalizálás láttán elvesztette az iránytűt, és távolmaradással büntette a politikai alakulatokat. Az MPP már többször és régóta hangoztatja, hogy helyi szinten szükséges a versenyhelyzetet táplálni, ám országos szinten csakis az összefogás a járható út. Ezt vesztette szem elől a Néppárt, és produkált újra kiábrándító eredményeket, emellett demobilizálta a magyar választókat. Ugyanúgy az RMDSZ is leszerepelt, hisz a begyűjtött 400 ezernél kevesebb szavazattal negatív rekordot döntött ” – értékelte a parlamenti választások eredményeit Biró Zsolt, az MPP elnöke.

„Továbbra sem állunk el a nemzeti válogatott létrehozásának tervétől, sőt, az utóbbi napokban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, és Tőkés László nyilatkozatai is ennek szükségességét hangsúlyozták” – állítja Biró, aki szerint ez a válogatott nem négy év múlva, hanem már két év múlva, az európai parlamenti választásokig létre kell jöjjön.

Elmondta azt is, hogy az Magyar Polgári Párt továbbra is a közösségért dolgozik, és támogatják az önkormányzatokban mandátumukat töltő tagjaikat. Ismeretes, hogy az MPP-nek két egymás utáni választáson nem sikerült ötvenezer szavazatot összegyűjtenie. Arra a kérdésre, hogy valószínűnek tartja-e az alakulat törlését a pártnyilvántartásból, Biró azt válaszolta, hogy nem tart ettől, ám, ha mégis így történne, a polgáriak megvédik a pártjukat.

Share Button
Ennyien olvasták: 384

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.