Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

Vége a télnek?

Központ február 24, 2012 Hír & hírháttér

Vége a télnek?

Gyertyaszentelőkor (február 2.) a medve meglátta az árnyékát, így a néphagyomány szerint visszamegy a barlangjába – folytatva a téli hibernálást –, mert ez azt jelenti, hogy a tavasz eljövetele várat még magára. Mi nem érjük be annyival, hogy népszokásokkal támasszuk alá mondandónkat, utánajártunk, hogy a hétvégére és jövő hét elejére milyen időjárásra számíthatunk, illetve arról is beszámolunk, hogy az enyhe decemberhez képest, a fagyos január mennyire viselte meg nem csak a szervezetünket, hanem a pénztárcánkat is.

 

A Marosvásárhelyi Meteorológiai Állomás szakemberétől, Pethő-Dévay Ildikótól megtudtuk, hogy a csütörtökről péntekre virradó éjszaka beköszöntött csapadékos időszak egész hétvégén kitart. A hőmérséklet az évszakhoz megfelelő értékeket fog mutatni, azaz a maximális érték 4-5 Celsius-fok között lesz, de éjszaka -5 fokig is lehűlhet a levegő. A hétvégén lehulló csapadék nappal eső, éjszaka pedig hó és havas eső formájában várható. A hét utolsó napján, azaz vasárnap éjszakától kezdődően kisebb mértékű lehűlésre számíthatunk, és a csapadékos időjárás, hó formájában tovább tart.

Arra a kérdésünkre, hogy az esőzések, illetve az enyhe felmelegedés okozhat-e árvizet, Pethő-Dévay elmondta, hogy „ahhoz, hogy árvíz legyen, ennél magasabb hőmérsékleti értékekre lenne szükség, és huzamosabb ideig. Igaz, most viszonylag magasan van a hőmérő higanyszála, de újabb lehűléshullám következik.”

Bár embert próbáló hideggel kellett megküzdenünk az elmúlt hetekben, a Meteorológiai Állomás szakértője szerint nem nevezhető ez szélsőséges időjárásnak. „Régebben is voltak ilyen alacsony hőmérsékletek az évnek hasonló szakában, főleg az Erdélyi-medencében. Az még egyelőre kérdéses, hogy a globális felmelegedés hatása-e az idén télen lehullott sok hó, erről a tudósok véleménye is megoszlik, hogy emiatt terjed-e nagyobb mennyiségű nedvesség a levegőben” – fejtette ki Pethő.

Az, hogy ilyen farkasordító hidegre számíthatunk-e még e hónapban vagy akár márciusban, Pethő nem sok esélyt lát, illetve elmondta, hogy lassan, de biztosan közeledik a tavasz és a felmelegedés.

Mennyit fizettünk?

Utánajártunk, hogy az alacsony hőmérséklet milyen mértékben befolyásolta a januári számláinkat, így az E-Star sajtóreferensét, Balogh Katalint kérdeztük. „Az E-Star által szolgáltatott lakossági ár változatlan 2010-től, a fogyasztóink 231 lejt fizetnek 1 gigakalóriáért. Az idén januárban bekövetkezett hidegebb időjárás miatt megemelkedett a lakosság által elfogyasztott hőenergia-mennyiség, és ez többletköltséghez vezethet, így magasabb lehet a számla értéke” – mondta el Balogh. 

Marosvásárhelyen, az Országos Meteorológia Szolgálat adatai szerint, 2011 decemberében az átlaghőmérséklet +1°C volt, míg 2012 januárjában -3°C-os átlaghőmérsékletet regisztráltak; februárban pedig ennél is alacsonyabb érteket mérhettünk. „Mivel az E-Star csak a vízszintes elosztású rendszerrel rendelkező lakások fogyasztását tudja egyénenként követni, ezen háztartások decemberben egy két szobás lakás esetén 190-220 lej között fizettek, három szoba esetén pedig 260 lej körül.  A januári adataink szerint, a hőenergia előállításához 8%-kal több üzemanyagot használtunk el, ez minimális változást eredményez a januári számlák értékén” – összegzett Balogh.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 485

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.