Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Végleges a Sapientia EMTE akkreditációja

Központ február 28, 2012 Hír & hírháttér

Végleges a Sapientia EMTE akkreditációja

Megszavazta a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditálását kedden a képviselőház. Ezzel lezárul a tudományegyetem akkrediációs folyamata, azaz létrejön a jogi személyiséggel rendelkező, anyanyelvű, alapítványi Sapientia Tudományegyetem. A magyar felsőoktatási intézmény akkreditálásában a képviselőházé volt az utolsó szó, a szenátus már múlt év decemberében rábólintott a törvénytervezetre. 

 

A Sapientia akkreditálása azt jelenti, hogy az egyetemet teljes jogú felsőoktatási intézményként ismerik el, és joga lesz többek között államvizsgát szervezni, ugyanakkor a román állam is támogathatja.

A kormány tavaly szeptember 1-én fogadta el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditációjára vonatkozó törvénytervezetet. A kormány döntésére egy évvel azt követően került sor, hogy a Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Bizottság (ARACIS) 2010 júliusában jóváhagyta a Sapientia intézményes akkreditációját. Az akkreditációs felmérések során bebizonyosodott, hogy az EMTE teljesíti az összes kritériumot, ezért az ARACIS tizennégy szak, valamint az intézmény akkreditációját javasolta.

A jogszabálytervezet a Kormány döntését követően került a Parlament két házába, végső elfogadásra. A Szenátus plénuma 2011. december 6-án döntött jelentős többségi szavazattal a Sapientia Egyetem akkreditálása mellett. A Képviselőház tanügyi bizottsága idén, február 21-én elfogadta a Sapientia Tudományegyetem akkreditációját és létrehozását kezdeményező kormányhatározatot. A jogi bizottság kedvező véleményezésével ellátott törvénytervezet ma került a Képviselőház plénuma elé, amely e kérdésben a döntő ház. 

A Sapientia EMTE 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit a magyar kormány támogatásával, a felsőoktatási intézménynek Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is vannak karai. A magyar kormány és az Országgyűlés 1999-ben döntött úgy, hogy támogatja az önálló erdélyi magyar egyetemi oktatást, és létrehozza a magyar tudományegyetemet. Az ehhez szükséges forrásokat a Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetéséből különítették el.

A felsőoktatási intézmény akkreditációja mától vált hivatalossá, miután a Képviselőház elfogadta az erről szóló törvénytervezetet. 

rmdsz.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 437

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.