Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Victor „Copy-paste” Ponta

Központ július 2, 2012 Hír & hírháttér

Victor „Copy-paste” Ponta

Botrányos fordulatot vett a román miniszterelnök plágiumügye. Az egyetemi címeket, okleveleket és bizonyítványokat hitelesítő bukaresti tanács (CNATDCU) pénteken úgy határozott, hogy Victor Ponta másolta doktori disszertációját, Liviu Pop oktatási miniszter azonban a döntéshozatal előtt nem sokkal egyszerűen feloszlatta a testületet.

 

A A tanács több mint nyolcórás ülése után Marius Andruh elnök elmondta, oldalanként tanulmányozták át a kormányfőnek a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló, 307 oldalas doktori dolgozatát, és egyhangúlag arra a következtetésre jutottak, hogy a disszertáció „copy-paste típusú plágium”. A testület felkérte az oktatási minisztériumot, vonja meg a 2003-ban megszerzett doktori címet Pontától. Csakhogy a tanügyi tárca irányítását ideiglenesen ellátó Pop – akinek a mandátuma éppen a hétvégén járt le – arra hivatkozva függesztette fel a bizottság tevékenységét, hogy működési szabályzatában számos rendellenességet fedezett fel, a húszfős grémiumot pedig 45 fősre bővítette. Az oktatási miniszter úgy véli, az egyetemi okleveleket hitelesítő tanács – amelynek tagja a Román Akadémia elnöke is – nem illetékes plágiumvádakat elbírálni, mostani döntése pedig semmis, mivel szerinte kvórum hiányában tanácskozott.

Pop állítását azonban számos egyetemi tanár és jogász cáfolta, a Ponta plágiumügyét kivizsgáló bizottság pedig túlkapásnak nevezte a feloszlatásáról hozott miniszteri határozatot, felhívást intézve a romániai akadémiai szférához: emelje fel szavát a politikai beavatkozás ellen. Közben Flavius Baias, a Bukaresti Tudományegyetem jogi karának – a kormányfő itt szerezte doktori címét – dékánja lemondott posztjáról, miután a kari tanács úgy döntött: nem illetékes véleményezni, plágium-e Ponta jogtudományi dolgozata.

A disszertációról néhány héttel ezelőtt a brit Nature tudományos folyóirat írta meg először, hogy annak szerzője minden valószínűség szerint másolt, ráadásul a kifogásolt szövegrészek többek között Ponta volt egyetemi tanáraitól származnak, akik közül az egyik a dolgozat előszavát is írta.

A kormányfő egyelőre nem kívánta kommentálni a döntést. A szociáldemokrata politikus azonban a napokban az El Pais spanyol napilapnak úgy nyilatkozott: távozik hivatalából, ha az esetet kivizsgáló testület szerint a plágiumgyanú megállja a helyét. Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője korábban közölte, ha beigazolódnak a vádak, a román kormányfőnek le kell mondania, szerinte ugyanis egy csaló nem maradhat egy uniós tagállam élén. Miközben a Ponta irányította szociáldemokrata alakulat presztízsét elődje, Adrian Năstase exkormányfő börtönbüntetése is rombolja, a jelenlegi pártelnök-kormányfőt immár a PSD-n belül is bírálatok érik. Răzvan Theodorescu akadémikus, a Năstase-kabinet volt művelődési minisztere vasárnap úgy vélekedett: Pontának bocsánatot kell kérnie. „Megjegyzem: Európában emiatt lemondanak az érintettek” – jelentette ki Theodorescu.

Igen, Európában le.

Forrás: székelyhon.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 396

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.