Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

A Kultúrpalota vonzotta ide a gitárfesztivált

Pál Piroska augusztus 18, 2016 Kultúra

Harmonia Cordis

„Nagyon sikeresként” jellemezte Beke István Ferenc az idén már 11. alkalommal megszervezett Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivált. A tavalyi eseményhez hasonlóan, most is összesítésben 7 ezer személy vett részt a rendezvényeken, valamint idén ötvenezer eurós költségvetésből gazdálkodott a fesztivál.  Hogy jövőre is lesz-e gitárfesztivál és Vásárhelyen-e? Beke számára nem is kérdés…

Az esemény augusztus 10-15-e között zajlott, a főszervező elmondása szerint minden este a Kultúrpalotában majdnem teltházas koncertek voltak, illetőleg a hétfői sztármeghívott, a Romániában először koncertező Tommy Emmanuel produkcióját – a koncert előtti zuhogó eső ellenére – közel négyezer ember nézte végig. „A délelőtt zajló kurzusokon ötven személy vett részt, a meghívottak tíz különböző országból érkeztek, akik a fesztiválon játsztak és tanítottak egyaránt. Ami a résztvevőket illeti, a fesztivál hat napja alatt hozzávetőlegesen 7 ezer személy fordult meg a különböző helyszíneken, ehhez még hozzáadódik azon személyek száma, akik interneten, élő közvetítésben követték figyelemmel a produkciókat. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a fiatalok is jelen legyenek az eseményen – fellépőként, illetve hallgatókként –, hiszen nagyon fontos a következő generáció, és örömmel tapasztaltam, hogy sok fiatal, új arcot láttam a közönség soraiban” – mondta el Beke.

gitar

„Vásárhely legkomolyabb kulturális rendezvénye”

Kérdésünkre azt is elmondta a szervező, hogy nézőtéren lévő személyektől csak pozitív visszajelzéseket kaptak, de a kurzusokra érkező személyek, akik főként a tanárokért jöttek, nagyon meg voltak elégedve. „Akik pedig a koncertekre ültek be, azok is szuperlatívuszokban beszéltek az eseményről. Többüktől is azt hallottam, hogy ez Vásárhely legkomolyabb kulturális rendezvénye. Ez valahogy így is van, mert közismert, hogy Kelet-Európa egyik legkiemelkedőbb ilyen jellegű rendezvénye a Harmonia Cordis. Ehhez hasonló méretű és műfajú rendezvény csak Belgrádban van” – ismertette Beke.

beke

A Kultúrpalota miatt döntött Vásárhely mellett

Lapunk kérdésére, hogy miért esett a választása Vásárhelyre helyszínként, Beke azt válaszolta, hogy döntését a Kultúrpalota befolyásolta. „Székelyudvarhelyről származom, Kolozsváron élek, de már a kezdetek kezdetén Marosvásárhelyen képzeltem el a fesztivált, mert a Kultúrpalota tökéletes helyszínként szolgál. Tizenegy évvel ezelőtt kis rendezvényként indult a kezdeményezés, mikor elsőéves doktoranduszként itteni és külföldi tanáraimat hívtam el oktatni és előadni, aztán fokozatosan nőtte ki magát” – mesélte. Azt is hozzátette: bár a fesztivál megszervezése – a díjtalan belépés szavatolása miatt – nagyban függ pályázati pénzektől, támogatóktól, Beke számára nem kérdés, hogy jövőre is megszervezze-e Vásárhelyen a világszínvonalú eseményt. Mint mondja, ekkora siker után butaság lenne abbahagyni.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 530

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.