Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

„A lelkükből mutatnak meg egy-egy darabot”

Pál Piroska december 10, 2015 Kultúra

Orvosok képzőművészeti alkotásait állították ki

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem fennállásának 70. évfordulója tiszteletére december 7. és 11. között kulturális-tudományos rendezvénysorozatot szervez az intézmény. Ennek részeként második alkalommal szervezték meg az Orvosi Képzőművészeti kiállítást, amelynek ötlete dr. Jung János professzor fejéből pattant ki, akinek praxisa mellett élete szerves részét képezi a képzőművészet, a patológus gyökérszobrai nem hagyják gondolatok nélkül a szemlélőt.

12355083_999487686783908_1941380975_n

A rendezvényről Kovács Zsolt rezidensorvost, szervezőt kérdeztük, aki elmondta, hogy a második alkalommal megszervezett tárlaton bármely egészségügyben dolgozó személy – orvos, rezidens, asszisztens, diák, illetve kórházi személyzet – részt vehetett, aki valamilyen művészeti ágban alkot.

12358055_999487680117242_222834348_n

„A kiállításon bemutatták munkáikat szobrászok, költők, fotóművészek és nem utolsó sorban festészettel foglalkozók is. Stílus szempontjából eklektikusnak mondható a kiállítás, ugyanis a hagyományos értelemben vett szobroktól a modernebbekig, a tájképektől a miniatűr képeken át az absztrakt művekig minden helyet kapott. A képek technikájukat tekintve igen vegyesek: olajfestmények, akvarellek, üvegre készített képek, akrilképek stb.” – monda a fiatal orvos. Azt is megtudtuk, hogy a tárlatmegnyitó számos érdeklődőt vonzott, és mivel a kiállítás az egyetem központi épületében látható, ahol naponta több ezer diák megfordul, így nagy látogatottságra tart számot.

12355083_999487686783908_1941380975_n

Egyensúlyt keresnek az életben

Arra a kérdésünkre, hogy mi a célja, az üzenete egy tudományokkal foglalkozó egyetemen kulturális-művészeti kiállítást szervezni, Kovács Zsolt azt válaszolta, hogy minden embernek, így az orvosoknak is alapvető tulajdonsága az egyensúly keresése. „Az orvos hivatásából adódóan nap mint nap rengeteg szörnyűséget láthat, ugyanakkor nagyon sok sikerélményt is átélhet. Ez azonban sok esetben nem elég a belső egyensúly megtartásához. Ezért nagyon nagy hányaduk valamilyen művészetet gyakorol, amely által kiegyensúlyozottságot nyer az élete, és energiát merít belőle. Ezzel a kiállítással teret szeretnénk adni az orvosok, diákok, tanárok, egészségügyi dolgozók számára, hogy megmutathassanak lelkükből egy darabot” – foglalta össze.

„Kikapcsol és megnyugtat a festés”

image3

Benedek Orsolya, elsőéves rezidensorvos absztrakt festményeit is kiállították. Orsi gyerekkora óta szeret festeni, bár nem tanulta soha ezt a művészetet, családi hagyatékról lehet szó, hisz édesapja, dr. Benedek István is festett, valamint nagybátyja, Benedek József elismert szobrászművész.  „Zsírkrétával, olajjal és néha kézzel dolgozom, illetve az aktuális lelkiállapotom függvényében festek. Ha probléma kerül utamba, vagy valami pozitív dolog történik az életemben, vászon élé ülök és alkotok. Ez menedék nekem. Kikapcsol, megnyugtat és nagyon jól érzem magam, amikor ezt csinálhatom” – mondta el. Hozzátette, hogy a műveinek nincsen konkrét üzenete, hanem azt szeretné, ha a szemlélőnek „mondana” valamit az alkotása, és mindenkiből külön-külön valamiféle érzéseket váltanának ki a képei.

image2

Share Button
Ennyien olvasták: 1209

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.