Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Amikor Károly herceg Erdőszentgyörgyön járt…

Nemes Gyula szeptember 25, 2015 Kultúra

Vasárnap már negyedik alkalommal tartottak Rhédey-napot Erdőszentgyörgyön. A rendezvény egyes mozzanatai a református templomban, a felújított Rhédey-kastélyban, annak udvarán és pincéjében zajlottak népes érdeklődő közönség részvételével. Az esemény alkalmával sor került istentiszteletre, tudományos konferenciára, lovasbemutatóra, színielőadásokra, kiállításokra, könyvbemutatókra, régizene koncertekre, táncházra. Mai lapszámunkban Erdőszentgyörgy, a gróf Rhédey család és Károly (Charles) herceg, az angol trón várományosának kapcsolatát ismertetjük.

IMG

A kisrédei gróf Rhédey családnak az Aba nemzetségig (Árpád-kori eredetű) nyúlnak vissza a gyökerei. Az erdélyi ág I. Rhédey Jánostól származik, aki 1639-ben elcserélte magyarországi jószágait testvérével I. Rhédey Istvánnal, és Erdélyben telepedett le. Ő kapta birtokba Bethlen Gábor erdélyi fejedelemtől Erdőszentgyörgyöt. A településen 1663-ban épült díszes kastély, magas bástyákkal. Ennek helyébe építette gróf Rhédey László 1809-ben, a régi épület anyagát is felhasználva, azt a kastélyt, ami mai napig látható. A Rhédey birtokot a kastéllyal együtt 1885-ben Schuller Rudolfnak adták el, akitől 1935-ben a román állam vásárolta meg közigazgatási célokra. 1948-ban államosították és itt helyezték el az erdőszentgyörgyi rajoni székhely adminisztrációját, majd több évig működött itt az iskola. Manapság a felújított épület alsó szintjén az Országos Turisztikai Tájékoztató központ kapott helyet.

(c) Kensington Palace  Historic Royal Palaces; Supplied by The Public Catalogue Foundation

(c) Kensington Palace Historic Royal Palaces; Supplied by The Public Catalogue Foundation

„Az asszonynak, ki nekem mindig örömöt, boldogságot adott”

A Rhédey család egyik sarját, Claudiát, Rhédey László és Inczédy Ágnes második gyermekét, 1812. szeptember 20-án keresztelték az erdőszentgyörgyi református templomban. Claudia 18 éves korában szüleivel együtt részt vett egy Bécsben tartott udvari bálon, eleget téve az erdélyi arisztokráciának szóló császári meghívásnak. Itt ismerkedett meg, a nála nyolc évvel idősebb Württemberg Sándor herceggel (1804–1885), a württembergi király unokaöccsével, aki az osztrák hadseregben teljesített szolgálatot. A kettejük közt fellángoló szerelemből azonban csak öt év elmúltával lehetett házasság, egyrészt azért, mert a királyi család rangon alulinak találta ezt a házasságot, másrészt maga Claudia édesapja is ellenezte a kapcsolatot. Végül 1835-ben házasodtak össze, majd született egy fiuk és két lányuk. A hercegné már negyedik gyermekével volt terhes, amikor úgy határozott, hogy hintóba szál és Erdőszentgyörgyről Grazba (Ausztriába) hajtat, ahová a tábornoki rangban lévő férjét helyezték hadtestparancsnoknak. A Grazba tartó hintó felborult, balesetet szenvedtek, és lóháton folytatták útjukat Pettauig. Claudiát azonban az út kifárasztotta, másnapra megbetegedett, és egy hét múlva 1841. október elsején meghalt. A hercegné utolsó kívánsága az volt, hogy holttestét hozzák haza és temessék az erdőszentgyörgyi templomba. Férje teljesítette ezt a kívánságát, így ma Claudia a templom alatti kriptában nyugszik. A koporsóra Sándor herceg a következő szöveget vésette: „Az asszonynak, ki nekem mindig örömöt, boldogságot adott, szomorúságot, könnyeket csak egyszer életemben, mikor egyedül hagyott.” Claudia és Sándor fia, Ferenc (1837–1900), Teck hercege, királyi fenség 1866-ban vette feleségül Cambridge hercegnőjét, Mary Adelaidet (1838–1897). Házasságukból született Mary Victoria (1867–1953) angol és ír hercegnő, akit York hercege, György (1865–1936) vett feleségül. Györgyöt 1911. június 22-án koronázták brit királlyá, V. Györgyként. György és Mary Victoria ugyancsak György (1902–1952) nevű fiát VI. Györgyként ismeri a történelem. Felesége Bowes-Lyon Erzsébet (1900–2001) volt. Ebben a családban született II. Erzsébet (1921), a brit birodalom uralkodója, Fülöp herceg felesége. Az ő fiuk Károly (1948), Wales hercege, aki 1981-ben vette feleségül Diana Spencert, akivel 1996-ig élt házassági kötelékben.

„Szeretettel emlékezem Szépanyámra, Charles”

GE DIGITAL CAMERA

GE DIGITAL CAMERA

Károly herceg az európai kommunista rendszer felszámolása után, az 1990-es évek elejétől gyakran megfordult Erdélyben, sőt Háromszéken több helységben házat és földterületet vásárolt. 2008. május 8-án Károly herceg szépanyja, Claudia szülőhelyét, Erdőszentgyörgyöt is felkereste, gróf Kálnoky Tibor kíséretében. A kevéssel több, mint egy órás – nagy titokban megszervezett és tartott – látogatása alatt Károly herceg a templomot és a Rhédey-kastélyt nézte meg. A templomban őrzik még az anyakönyvet, amelyben bejegyezték Rhédey Claudia megkeresztelésének dátumát, azt az ezüstkelyhet, amellyel 1826. május 14-én első úrvacsoráját vette, és Károly hercegnek megmutatták azt a helyet is, amely mögött a templomi kriptában nyugszik a grófnő. A vendég ezt követően egy liliomcsokrot helyezett el a márványtábla alá, amelyet 1904-ben Mary Victoria walesi hercegnő adományozott Claudia grófnő emlékére. A csokorra kötött felirat magyarra fordítva így hangzik: „Szeretettel emlékezem Szépanyámra, Charles.” A templomban a herceg az erdélyi magyar arisztokrata családok képviselőivel is találkozott. A Rhédey-kastélyban, amelyben – abban az időben még – iskola működött Károly herceg az angol tanárokkal, és a legjobb angol nyelvtudással rendelkező diákokkal találkozott.

GE DIGITAL CAMERA

GE DIGITAL CAMERA

Rhédey Claudia-emlékmúzeumot terveznek

A fenti információkat abból a kiskönyvből, képes albumból szűrtük ki, amelynek bemutatására szintén a vasárnap tartott Rhédey napon került sor: Székely Ferenc: Károly herceg látogatása Erdőszentgyörgyön. A kötet Fekete Zsolt, Gáspár Péter, György Attila és Hegyi László fotóit is tartalmazza, amelyek a látogatás alkalmával készültek. A rendezvényen sikerült Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármesterrel is beszélgetnünk, aki elmondta, hogy 2012-ben szerveztek először Rhédey- napot Claudia hercegné születésének 200. évfordulója tiszteletére, amikor a mellszobrát avatták fel. Azóta minden évben megtartották az ünnepélyt szeptember 21-e körül. „Jövőbeni terveink is vannak. A kastély felső szintjén egy Rhédey Claudia-emlékmúzeumot, a pincében pedig a Kárpát-medence borait bemutató pincészetet szeretnénk kialakítani. A közelmúltban a Budapesti Corvinus Egyetem tájépítész hallgatóit láttuk vendégül néhány napra, akik dr. Fekete Albert professzor vezetésével jöttek. A diákok kiváló látványterveket készítettek a kastélypark rendbetételéről, amit szintén nemrég sikerült visszavásárolnunk. Számításunk szerint ezt a tervet három év leforgása alatt szeretnénk kivitelezni, szintén az egyetem hallgatóinak a segítségével” – tájékoztatta lapunkat Erdőszentgyörgy polgármestere.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1693

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.