Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

„Amit az életben elértem, Yoko Ononak köszönhetem”

Nemes Gyula február 16, 2018 Kultúra

Havadtőy Sámuel – vagy Sam Havadtoy, ahogyan a világ ismeri – képzőművész 1952-ben született Londonban, erdélyi származású család sarjaként. 1956-ban visszaköltöztek Magyarországra, ahonnan Sámuelnek csak 1971-ben sikerült, nem hivatalos úton ugyan, visszatérnie Nagy-Britanniába. Rövid idő múlva egy lehetőséget kihasználva New Yorkba távozott, ahol először lakberendezőként érvényesült, majd képzőművészként vált világszerte ismertté. Élete meghatározó pillanata volt, amikor találkozott John Lennonnal és feleségével, Yoko Onoval. A Beatles frontemberének halála után Havadtőy két évtizeden át élt párkapcsolatban Yoko Onoval. 2000-ben hazatért Európába, azóta Magyarországon és Olaszországban él. A világhírű képzőművészt Erdélyről, New York-i életéről, művészetéről, illetve Yoko Onoval való kapcsolatáról kérdeztük.

Havadtőy Sámuel nagyapja a Maros megyei Havadtőről származott, de az I. világháború idején Magyarországon maradt, feleségül vette az ápolónőt, aki gondozta. A fia már ott született, de a II. világháború idején Angliába távozott. „Van egy unokahúgom, Leila, akinek az édesapja Havadtőy Sándor lelkész. Rajtuk keresztül tudok egy picit a családomról. Ők azt mondják, hogy a család a 14. századig vezeti vissza az erdélyi múltját. Én már Londonban születtem, de Budapesten nőttem fel. 19 évesen disszidáltam, és 1972 nyarán értem New Yorkba. Számomra az a város egy csoda volt. A közhiedelemmel ellentétben azonban egymillió bevándorlóból csak egy ér el itt igazi sikereket, szerez komoly anyagi jólétet magának” – meséli a világhírű képzőművész.

„Yoko Onon keresztül kerültem kapcsolatba a művészi elittel”

A világvárosban kezdetben lakberendezőként dolgozott. A marokkói királyi család amerikai látogatása során megbízták a nagykövetség újrarendezésével, díszítésével. Munkája közben megismerkedett a királyi családdal, akiknek később több alkalommal dolgozott. Tevékenysége során került ismeretségbe, majd komoly baráti kapcsolatba John Lennonnal és Yoko Onoval. „Barátokká váltunk – öt házukat dekoráltam –, és John halála után 20 évig éltem együtt Yokoval. Rajta keresztül kerültem ismeretségbe a művészi elittel. Számomra Yoko olyan volt, mint egy magánegyetem, ahol én voltam az egyetlen diák. Úgy érzem, hogy minden, amit az életben elértem, neki köszönhetem. A 80-as évek New Yorkja egy nagyon pezsgő művészeti élet központja volt. Itt dolgozott: Andy Warhol, Keith Haring, Jean-Michel Basquiat, Robert Mapplethorpe, Yoko Ono és sokan mások. Mai napig is a hatása alatt állok ennek az életnek. Viszont az évek során úgy érzem, hogy sikerült az én egyedi stílusomat megtalálnom és kifejlesztenem” – állítja Havadtőy.

Eltemetett szerelmi történetek

A Maros megyei gyökerekkel rendelkező Havadtőy Sámuel 25 éves korában kezdett el festeni, aztán Andy Warhol győzte meg arról, hogy tanuljon meg szitanyomatokat készíteni. Azok voltak az első igazi képei, amelyeket aztán 32 év elmúltával a Ludwig Múzeum fog bemutatni először Budapesten. Miután Yokoval útjaik különváltak, a világhírű művész hazatért Magyarországra.  „Az én képeim, amelyeket 2000-től kezdtem el festeni, mind egy folyamatnak a részei. Elkezdem az életrajzi történeteimet írni, amiket aztán lerövidítek, és ráírom egy tiszta vászonra, majd ugyanazzal a színű festékkel átfestem, hogy olvashatatlanná váljék. Utána csipkével – mint egy szemfedéllel – lefedem őket úgy, hogy ezek a képek múmiákká válnak. Történetek, amik el vannak temetve. Majd amiket rájuk festek, emlékeztetnek arra, hogy mi van alatta” – ismerteti munkáit a képzőművész.

„Boldogan állítanék ki Marosvásárhelyen is”

Miután szülei elváltak, a nevelőapja is erdélyi származású volt, így gyakran megfordultak Erdélyben, a Székelyföldön. Először 10 éves korában járt itt, aztán az utóbbi években többször is megfordult tájainkon. 2012-ben 60. születésnapján Elfeledett szerelmek címmel Kolozsváron volt kiállítása a Szépművészeti Múzeumban. Végezetül azt kérdeztük Havadtőí Sámueltől, hogy eljönne-e Marosvásárhelyre bemutatni munkáit. „A kolozsvári tárlatom idején egy kisebb erdélyi körutat is beiktattam a programomba. Voltam Havadtőn is, meglátogattam a kis helytörténeti múzeumot. Nagyon megható volt. Idén négy múzeumkiállításom lesz, kettő Olaszországban és kettő Magyarországon. Természetesen boldogan állítanék ki Marosvásárhelyen is, de ez nem rajtam múlik. Ha meghív a helyi múzeum, örömmel elmegyek” – zárta Havadtőy Sámuel.

Share Button
Ennyien olvasták: 2709

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.