Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Az Alter-Native filmfesztiválon lesz a Napszállta romániai premierje!

Központ október 18, 2018 Kultúra
Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe

Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe

A 26. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon láthatja először az erdélyi közönség Nemes Jeles László rendező legújabb, Napszállta című filmjét, amelyet a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjra jelölt Magyarország. Nem marad ki a fesztivál programjából Románia jelölése sem, Radu Jude rendező Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe című alkotása.

A Napszállta világpremierje szeptember elején volt a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, a magyarországi mozikban kevesebb mint egy hónappal ezelőtt, szeptember 27-én kezdték el vetíteni. Az erdélyi közönség a november 7-11. között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában zajló Alter-Native fesztiválon láthatja először a filmet, amely csak 2019 februárjában kerül a romániai mozikba.

Az Oscar-díjas Saul fia rendezőjének új nagyjátékfilmje kirobbanó sikert aratott a velencei filmfesztiválon, és el is hozta a nemzetközi kritikusok szövetsége, a FIPRESCI zsűrije által a legjobb filmnek odaítélt díjat. Múlt hónap végén a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon különdíjat kapott Nemes Jeles László alkotása „a kimagasló operatőri munkáért, történetvezetésért és kosztümökért”, a hét elején pedig a rangos Londoni Filmfesztivál versenyprogramjában ünnepelték a szigetországbeli premiert.

Napszállta

A film 1913 nyarán játszódik, az első világháború előtti boldog békeidők utolsó napjaiban. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát, az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle – a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel…

Csaknem százfős szereplőgárdája van a filmnek, amelyben romániai, lengyel és német színészek is játszanak. A főszerepekben Jakab Julit (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanovot (Brill Oszkár) láthatja a közönség, de feltűnik a filmben a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának két tagja, Molnár Levente és Bodolai Balázs is, utóbbi marosvásárhelyi születésű és a fesztivál egykori munkatársa. A szereplők között van még a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának két színésze, Moldován Orsolya és Kádár Noémi is.

A filmet már a világpremier előtt mintegy 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg. Amerikában és Ausztráliában a Sony Pictures Classics mutatja be, Romániában a VOODOO Films forgalmazza. Annak érdekében, hogy az országban a marosvásárhelyi közönség nézhesse meg először a filmet, a fesztivál szervezői a rendezvény történetének legnagyobb vetítési díját fizették érte.

Szerepel az idei Alter-Native programjában Románia Oscar-nevezése is, Radu Jude Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe (Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari) című filmje.

Jude hatodik nagyjátékfilmje szintén elhódított már egy rangos elismerést: júliusban megkapta a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt. Ez az első román nagyjátékfilm, amelyet ezzel az elismeréssel tüntetnek ki.

A film történelmi eseményt rekonstruál egy utcai előadáshoz. A cím idézet Mihai Antonescu román politikustól, aki a minisztertanács előtt mondta ezt a mondatot 1941-ben. A bemutató után a szaksajtó a populizmussal kapcsolatos “intelligens vészjelzésnek”, “merész vígjáték-drámának” nevezte az alkotást.

A filmben Ioana Iacobot, Alexandru Dabiját, Alex Bogdant, Ilinca Manolachét, Şerban Pavlut, Ion Rizeát, Claudia Ieremiát és Bogdan Cotleţet láthatják a nézők.

A romániai mozikban szeptember végétől látható az alkotás.

A fesztivál partnerei: Maros Megyei Tanács, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, Jazz&Blues Club. Főtámogatók: Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, Román Nemzeti Filmintézet, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap és Bethlen Gábor Alap (Magyarország), Communitas Alapítvány

Share Button
Ennyien olvasták: 979

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.