Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Az erdélyi magyar irodalom úttörőnaplója

Központ augusztus 23, 2016 Kultúra

Kozma Katinka: Csalódások könyve

Az erdélyi magyar irodalom a XIX. század második feléből nem sok lánynaplót tud felmutatni, hiszen a naplóírás akkor még a férfiak táborában volt trendi. Az ő körükben volt szokás, hogy papírra vessék mindazt, ami történt velük, műveltségi szintjükhöz illően boncolgassák azt. Ezért is olyan különleges ez a napló, amely a Kovászna megyei Kézdiszentléleken született Kozma Katinka írását tartalmazza, 1863 decembere és 1865 áprilisa között.

csalodas

A hősnő egy tizenöt-tizenhat éves fiatal lány, aki érzelmi világát hatalmas őszinteséggel tárja fel. Katinka vidéken él családjával, és mivel állandóan gyötri az unalom, rengeteget olvas. Az akkori körülményekhez képest kicsit sem érdekli a politika, még csak említést sem tesz róla, mivel őt az irodalom tartja lázban, az írók közé vágyakozik.

Irigykedve szemléli azokat, akiknek sikerült kitörniük a falusi élet monotonitásából, mert szerinte izgalmas élet csak arra vár, aki Pesten vagy Velencében él. A társasági életet ugyan szívesen taglalja, ami a vendégvárást, a látogatásokat a szomszéd birtokosnál és a családi összejöveteleket foglalja magába, mégis egy része folyton máshová vágyakozik, mintha Erdély szűkös lenne számára.

Ez a lány hivatásos csalódó, feltörő érzelmei állandóan mozgásban tartják, oly magasra állítja mércéjét, hogy szinte senki és semmi nem elég jó neki, kivéve imádott barátnőjét, Irmát, akivel életre szóló barátságot kötött, amikor egy pesti nevelőintézet hallgatója volt. A barátnőjével való levelezés jelenti számára a jobb és szebb világot, ezért ha a válasz késik, vagy nem érkezik meg, akkor menetrendszerűen bekövetkezik a véget nem érő csalódás.

Katinka írásának stílusából kivehető az éppen aktuális pesti folyóiratok és regények modora, egyénisége mégsem vész el. Amikor írni kezd, olyannyira elragadja a szenvedély, hogy minket, olvasókat is képes olyan világba elkalauzolni, ahol önarcképünk rejtett oldala tárul elénk.

T.T.

Share Button
Ennyien olvasták: 461

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.