Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Csak a vásárhelyi fesztivál tudta megszerezni a Saul fiát

Pál Piroska február 24, 2016 Kultúra

VI. Magyar Filmnapok

Hatodik alkalommal szervezi meg a K’ARTE Egyesület a Magyar Filmnapokat Marosvásárhelyen. A csütörtöktől vasárnapig tartó eseményen tíz filmet vetítenek, többek között a premier előtt álló Saul fiát, amelyre az érdeklődők pillanatok alatt elkapkodták a jegyeket. Emellett a program részei a tematikus kerekasztal-beszélgetések és a díszmeghívott rendezőktől is lehet kérdezősködni. Moldovan Eliodor főszervezőt kérdeztük a filmnapok meglepő sikeréről, a választott mozgóképekről, de elárulta saját kedvenceit is.

doru

– Hogyan született az ötlet a Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok megszervezésére?

– A K’ARTE Egyesület indulásakor a Marosvásárhelyi Lengyel Filmnapokat és a Magyar Filmnapokat szerveztük meg a szóban forgó országok kulturális egyesületeinek együttműködésével. Tudtuk, hogy ezen országok kulturális intézményei Bukarestben bemutatják az éppen aktuális filmjeiket, emiatt úgy gondoltuk, hogy Marosvásárhelyen is sikere lehet egy efféle eseménynek, hisz ebben a városban hiányában vagyunk filmes rendezvényeknek. Az egyesületünk tagjai európai film rajongók, így először a szomszédos országokat kerestük fel ötleteinkkel, ők pedig örültek a kezdeményezésnek. A kedvező fogadtatás eredményeként megszerveztük többek között az Európai Filmek Fesztiválját, a Francia és a Norvég Filmek Fesztiválját is.

– Hogyan zajlik egy efféle esemény megrendezése?

– Hozzávetőlegesen három hónapot vesz fel a szervezés, de a munka egy jelentős részét a partnerintézményünk, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, annak vezetője Kósa András László és munkatársa Csegedi Magdolna végzi. A másik részét mi intézzük: a vetítendő filmekhez kapcsolódó egyeztetések, engedélyek kérése, reklám, nem mellesleg a nehéz, de elengedhetetlen szponzorkeresés, hisz ez független, önfenntartó esemény.

– Milyen kritériumok alapján választottátok ki a filmeket?

– Minden évben arra törekszünk, hogy műfajban és témákban is változatos filmeket vetítsünk. Sajnos egyelőre kevesebb filmet tudunk hozni, mint amennyit szeretnénk, még kisméretű a „fesztivál”, de mindenképp növekedő tendenciát mutat, és a közönség is egyre inkább magáénak érzi. Ami az idei évet illeti, Hajdú Szabolcs retrospektív kiadást szerettünk volna, mert eddig még egyetlen művét sem vetítettük a rendezvényeinken, és nekem is személyes kedvencem a rendező. A Saul fiát pedig már ősszel kinéztük, és nagy vágyunk volt, hogy itt mutassuk be, ám akkor még fogalmunk sem volt, hogyan ütjük ezt nyélbe…

– Hogyan sikerült megkaparintani az országos premier előtt a Golden Globe-nyertes Saul fiát? A tavaly pedig a Fehér Istent is a magyarországi premier előtt hoztátok el Vásárhelyre.

– Ahogyan mondani szokás: a szerencsés véletlenek közjátéka révén. Céltudatosan dolgoztunk azon, hogy ezeket a filmeket ősbemutató előtt hozzuk el Vásárhelyre, és ennek érdekében kihasználtuk a filmterjesztőkkel ápolt kapcsolatunkat, és az időzítés is kedvező volt: a Fehér Isten tavaly, és idén a Saul fia is éppen a mi fesztiválunk után kerül a hazai mozikba. Azon tanakodtunk, hogy miként szerezzük meg a Saul fia vetítésére szóló jogot, amikor egyetlen romániai filmfesztiválnak sem sikerült, holott kitartóan kérték ezt. De összejött: mi mutatjuk be az országban először a Nemes Jeles László által rendezett filmet, ezért köszönettel tartozunk a Transilvania Filmnek, hogy a március 11-i mozibemutató előtt felajánlották nekünk.

– A Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok hídként szolgálhat a magyar és a román közösség között?

– Nyilván. Képzőművészeti galériánk is van – K’ARTE Szoba néven –, ahol számos magyar művész állítja ki alkotásait. Támogatjuk a két közösség közti kapcsolatot, és úgy véljük: a marosvásárhelyi kulturális eseményeket is ezen értékek mentén szükséges megszervezni.

– Bár a város moziinak alacsony a látogatószáma, hogyan magyarázod, hogy a K’ARTE Egyesület filmes rendezvényei nagy népszerűségnek örvendenek?

– Úgy vélem, a népszerűség és a siker egyetlen titka, hogy egy független egyesület több időt, energiát és motivációt fektet egy-egy esemény kommunikációjába, reklámjába, mint mondjuk egy közpénzből fenntartott intézmény.

– Az elmúlt évek eseményeikor a Művészmozi termei zsúfolásig teltek, többen a lépcsőkön ültek, sokan be sem jutottak a terembe – azaz az esemény kinőtte a jelenlegi helyszínt. Milyen megoldásra gondoltok, ami jövőre orvosolná a fennálló helyzetet?

– Bármi lehetséges a jövőre nézve, akár helyszínváltoztatás is, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a független kulturális kezdeményezések bizonytalan sorsát. Növekedhetünk is, de az sem kizárt, hogy eltűnünk a süllyesztőbe…

– Melyik a kedvenc filmed az idei filmnapokon vetítettek közül?

– Mint említettem, Hajdú Szabolcs filmjeit nagyon szeretem, de Pálfi György alkotásai is favoritok. És természetesen várom már, hogy a Saul fiát is megnézhessem.

– Milyen eseményeket szervez még idén a K’ARTE Egyesület?

– Már jövő héten folytatjuk a munkát, a Brit Dokumentumfilm napjai kezdődnek, utána pedig a Lengyel Filmek Napjai. A többi mozgóképes esemény a szervezés fázisában van, de időben értesítjük a nagyérdeműt ezekről.

A szervezők elnézést kérnek azoktól a személyektől, akiknek a jegyek korlátozott száma miatt nem adódott lehetőségük megnézni a Saul fia című filmet. A szervezők kérése ellenére is a Transilvania Film belső rendszabályzata, így az irányukba támasztott feltételek között szerepelt, hogy a premier előtt bemutatott filmet meghatározott férőhelyes teremben és csak egy alkalommal vetíthetik. A Saul fiát március 11-én tűzik műsorra a Művész Moziban.

Share Button
Ennyien olvasták: 757

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.