Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

„Csak elszánt őrültként érdemes a művészettel foglalkozni!”

Pál Piroska február 2, 2018 Kultúra

Csóka Szilárd-Zsolt neve ismerősen csenghet a vásárhelyi, erdélyi művészetkedvelő közönség számára. A 29 éves alkotó Kolozsváron tanult, 2013-ban visszatért szülővárosába, Marosvásárhelyre, és azóta hivatásos festőként dolgozik. Több kiállítását megtekinthettük már a városban, de Erdély-szerte volt tárlata, múlt év végén pedig a bukaresti művészi miliőben is bemutatkozott. 2013-ban Marosvásárhely új, ígéretes festőjének nevezte egy helyi kritikus. Csóka úgy fogalmazott, ha nem a képzőművészettel foglalkozna, akkor biztosan zenész lenne.  

„Már gyerekkorom nagy részét rajzolással, festéssel – vízfestékkel – töltöttem” – mesél a kezdetekről. „Palettát és ecsetet akkor használtam először igazán, amikor bekerültem a marosvásárhelyi Művészeti Líceumba. Nagyon érdekelt a szobrászat is, de időközben rájöttem, hogy a festészettel tudom igazán kifejezni magam” – tudtuk meg. Csóka stílusa inkább absztrakt, az expresszionizmushoz áll közel. Elmondása szerint mindig is nagy hatással voltak rá az expresszív foltok és ecsetgesztusok.

Az önjáró művész

Példaképeket, művészeti fejlődésében fontos szerepet betöltő embereket nem szívesen nevezne meg, hisz pályája kezdetétől önjáró volt, mint mondja: „csak a tanácsokat fogadtam meg, soha nem engedtem senkinek, hogy befolyásolják a nézeteim a hivatásommal kapcsolatosan.”

Ami alkotásainak inspirációforrását illeti, a fiatal művészt a mindennapi dolgok olyan mozzanatai ihletik munkára, amelyek az orrunk előtt vannak, de nem vesszük észre őket. „Jómagam csak egy bizonyos idő után veszem észre, és akkor rájövök, hogy ezzel már találkoztam egyszer valahol, valamikor. Ilyen dolgok lehetnek egy tükröződés, egy fény, ami nem megszokottan világít, olyan álomszerű, idegen foltok egy épületen, amelyek véletlenül kerültek oda” – meséli. Amikor viszont alkot, úgy szereti, ha mindent ki tud kapcsolni maga körül, és csak fest, illetve egy olyan világba süllyed, amit úgy tud alakítani, ahogyan neki tetszik.

Menedék 2

„Vásárhely tökéletes számomra”

Arra a kérdésünkre, hogy milyennek találja a város „művészfelhozatalát”, Csóka elmondta, hogy számára Vásárhely Kolozsvár után tökéletes kis, csendes városka ahhoz, hogy fessen, mivel nyugalom van, és nem nagyon történik semmi. „A városban a vizuális művészet még gyerekcipőben jár, kevés a kiállítás, a művészek zöme ki van öregedve, kevés a fiatal, s nyilván őket kevésbé is támogatják…” – véli.

Csókának nemrég Bukarestben volt kiállítása, a Balassi Intézet meghívására, ami a művész számára nagyon pozitív élmény volt. „Örültem a lehetőségnek, a fővárosi közönség nyitott volt, érdeklődtek az alkotásaim iránt”.

Külföldi kiállításokat is tervez

Jövőbeni tervei között szerepel, hogy tovább is festeni tudjon, és a munkáit más városokban, akár külföldön is kiállítsák. És mindez felé jó úton halad, hisz január elején Sepsiszentgyörgyön egyéni kiállítása volt.

És hogy mi a fontosabb egy festőművésznél: a veleszületett tehetség, a gyakorlás, az alázat, Csóka úgy véli: „a tehetség nem elég, s talán még az alázat sem, hiszen a művész minél többet gyakorol, annál kiegyensúlyozottabb lesz. Nekem mindig is fontos volt a gyakorlás. Ha nem elszánt őrültként foglalkozik a művész a művészettel, akkor inkább ne is csinálja” – vallja.

Share Button
Ennyien olvasták: 1251

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.