Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Csárdásoztak a marosszentgyörgyiek Bukarestben

Nemes Gyula május 26, 2016 Kultúra

Február folyamán a marosszentgyörgyiek több száz község közt vehettek részt a Románia Kulturális Falvai elnevezésű versenyben. A bukaresti Dimitrie Gusti Nemzeti Falumúzeumban megszervezett megmérettetésen Marosszentgyörgy országos második helyezést ért el, a Brassó megyei Drăguş község mögött egy ponttal lemaradva. A kitüntetés birtokosaként a Maros megyei nagyközség küldöttsége május 21-én standot állíthatott fel a bukaresti falumúzeum udvarán és részt vehetett egy újabb eseményen.  

Mssztgy3

A Románia Kulturális Falvai című projektet 2014-ben indította el Franciaország romániai nagykövete, és a Wallonie-Bruxelles küldöttség. A versenybe jelentkező települések küldöttségei a falujuk kulturális és turisztikai értékeit mutatják be a megmérettetésen. A 2016-os Románia Kulturális Települése kitüntetést a brüsszeli delegáció és Belgium nagykövetsége részéről Eric Poppe adta át Sófalvi Sándor Szabolcsnak, Marosszentgyörgy polgármesterének. Az elért eredménynek köszönhetően a marosszentgyörgyiek a múlt hét végén ismét a bukaresti múzeum vendégei, rendezvényeinek résztvevői lehettek. Az eseményről a község polgármesterét kérdeztük.

Mssztgy2

„A kitüntetettek között egyedüli, magyarok által is lakott település vagyunk”

„A marosszentgyörgyiek térségünk nagy részét képviselték szombaton Bukarestben, amikor egy kiállító standdal és a helyi Táltos magyar néptánccsoporttal részt vettek a Román Falumúzeum fennállásának 80-ik évfordulós ünnepségén. A rangos rendezvényre – amelyet az elmúlt hét folyamán több mint 25 000 látogató, köztük rengeteg külföldi turista, sőt a miniszterelnök is meglátogatott – azok a községek kaptak meghívást, amelyek idén megkapták a Románia Kulturális Települése kitüntetést. Mi is ezek közé tartozunk és mivel a kitüntetettek között egyedüli, magyarok által is lakott település vagyunk, arra kértek a szervezők, hogy „magyaros” dolgokkal vegyünk részt a rendezvényen. Mi egy ropogós csárdással, a standunkon pedig magyar és román kézműves termékek és ínyencségek kiállításával mutattuk be környékünket” – mondta el lapunknak Sófalvi Sándor Szabolcs polgármester, aki maga is jelen volt a bukaresti rendezvényen, ahol egy újabb „jó gazda” kitüntetést kapott a múzeum vezetőségétől.

A látogatóknak leginkább a kürtöskalács és az áfonyapálinka ízlett

Mssztgy7

A Japánból, Németországból, Hollandiából, Tájföldről, Angliából és persze Romániából érkező látogatóknak leginkább a kürtőskalács, a mézespogácsa, a házi pityókás kenyér és paprikás kolbász, valamint az áfonyapálinka ízlett. A marosszentgyörgyi tánccsoport színpadi előadása viharos tapsot váltott ki a népes közönségből, az előadás után pedig a román néptánccsoportok és a külföldi turisták nagy része is közös fotózásra hívta a székelyruhás táncosokat. A Román Falumúzeum több tíz hektáros területen fekszik a bukaresti Herăstrău tó partján és 17–20-ik század között épült falusi tájházakat, udvarokat, szerszámokat mutat be valós méretben, vonzó, rusztikus környezetben, amely által egyik leglátogatottabb turisztikai célpont Romániában. A múzeumot pár nappal korábban Klaus Johannis államfő a legmagasabb Kulturális Érdemrenddel tüntette ki – tudtuk meg még a marosszentgyörgyi elöljárótól.

Mssztgy8

A februári versenyen 300 település mérettette meg magát Bukarestben, köztük a Maros megyei községközponttal szinte összenőtt, mégis különálló kulturális identitással rendelkező Marosszentgyörgy. A múlt heti eseményre már csak a 15 legjobb eredményt elérő község kapott meghívást. A román fővárosban a marosszentgyörgyiek a „multikulturalitást” és ezen belül az erdélyi magyarságot, székelységet képviselték a bemutatott táncokkal, hagyományos gasztronómiai termékekkel.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 826

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.