Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Csejd a festővásznon

Nemes Gyula november 6, 2015 Kultúra

Kedden este a marosvásárhelyi Bolyai-téri unitárius templom kiállítótermében nyílt meg a IV. Csejdi Alkotótábor kiállítása. A tárlat november 14-ig látogatható a nagyközönség számára.

GE DIGITAL CAMERA

GE DIGITAL CAMERA

A közigazgatásilag Marosszentgyörgyhöz tartozó Csejden 2009-ben alakult meg a Pro Csejd Egyesület kilenc alapítótaggal, Bíró Jenő helyi református lelkész kezdeményezésére. Az egyesület egyik célja a kisfalu kulturális, közművelődési életének fellendítése és megismertetése a nagyvilággal. Ennek érdekében szervezik meg a csejdi alkotótáborokat is, amelyre idén már negyedik alkalommal került sor. A marosvásárhelyi tárlatot Bíró Jenő lelkész nyitotta meg, aki köszöntőbeszédében egyszerre adott hangot örömének, de szomorúságának is. Amint elmondta, nagy öröm számára és a művészek számára egyaránt, hogy idén sikerült újra megszervezni az alkotótábort Csejden, majd annak termését a megyeközpontban kiállítani. Ugyanakkor szomorúsággal beszélt arról, hogy nemrég elhunyt Szabó Zoltán képzőművész, muzeológus, az alkotótábor egyik pártfogója, támogatója. A tavalyi vásárhelyi kiállítást ő nyitotta meg, Bíró Jenő szerint idén is ő lett volna erre a legelhivatottabb.

„Eldugott falvakban is lehet művészeti alkotásokat létrehozni”

GE DIGITAL CAMERA

GE DIGITAL CAMERA

A továbbiak során Bíró Jenő lelkész a kezdetekről beszélt, arról, hogyan sikerült Csejden útjára indítani a festőtábort, kiemelve ebben Lőrinczi Izabella helyi festőművész szerepét, aki líceumi, majd egyetemi társait hívta meg szülőfalujába alkotni. A Csejd környéke ihlette tájképfestészettel foglalkozó fiatal festőművészek bevonják ebbe a kisfalu fiatalságát is, próbálják megszerettetni ezt a tevékenységet a gyermekekkel is. A több évben megszervezett tábor, majd kiállítás bebizonyította azt, hogy eldugott falvakban is lehet művészeti alkotásokat létrehozni. „A tájképfestészet különleges kihívás, ha alázattal tekintünk a tájra, a természetre, a környezetre, akkor  megszólalnak az elemek, ihletet adnak, ha viszont a gőgös ember szemével nézzük ezeket, elveszítik művészi értéküket” – fejtette ki Bíró Jenő lelkipásztor.

Ajándék a Pro Csejd Egyesületnek

GE DIGITAL CAMERA

GE DIGITAL CAMERA

A tárlatnyitón résztvevő Lőrinczi Izabella lapunknak elmondta, hogy a tavaly a Marosi református esperesi hivatal Bernády-téri tanácstermében állították ki a Csejden készült alkotásaikat, idén is úgy látták jónak, ha munkájuk gyümölcsét megismertetik a szélesebb közönséggel is. A 2015. július 31. és augusztus 9-e között zajló csejdi táborban nyolc festőművész dolgozott, akiknek az alkotásai kerültek kedden kiállításra a Bolyai-téri unitárius templom kiállítótermében. A kiállított festmények készítői idén a következők voltak: Lőrinczi Izabella, Fábián Emőke, Hadnagy Kinga-Henriette, Kutasi Imola, Szabó Csongor, Szabó Anna-Mária, Szász Borbála és Péter Félix. Az alkotótáborok végén a művészek egy-egy festményüket a Pro Csejd Egyesületnek ajándékozzák – tudtuk meg.

Jövőben öt éves lesz a tábor: a legjobb alkotásokat állítják majd ki

„A tábor alkalmával kivonulunk a mezőre, az erdőbe, a temetőbe, ott festünk. Általában felhasználjuk a természet elemeit, de van úgy, hogy csak egy-két komponenst építünk be az alkotásba. A táborba szívesen látjuk a helyi gyermekeket is, akiket próbálunk bevonni a festészet rejtelmeibe, majd a végén minden érdeklődőt várunk a kultúrotthonban szervezett kiállításra. Örülök, hogy idén újra sikerült elhozni munkáinkat Marosvásárhelyre is. Jövőben, ha minden terveink szerint alakul, szeretnénk megszervezni az ötödik táborunkat, amelynek végén egy nagyobb méretű kiállítás lesz, és az elmúlt öt év legjobb alkotásait gyűjtjük össze és állítjuk majd ki” – avatott be elképzeléseibe Lőrinczi Izabella.

Share Button
Ennyien olvasták: 1355

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.