Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

Csibi Barna megszívatta Dan Tanasă bloggert

Molnár Tibor december 11, 2017 Kultúra

A magyarellenességéről elhíresült „blogger”, Dan Tănasă saját weboldalán háborog azon, hogy Csibi Barna „közszemlére tette” egész alakos, kartonból készült képmását, vagyis testmását, amint egy „DECEMBER 1 NEM ÜNNEP” feliratú papírlapot tart a kezében. (Csibi Barna az a csíkszeredai fiatalember, aki néhány éve, ugyancsak Románia nemzeti ünnepén egy Avram Iancu-bábut akasztott fel a székelyföldi város főterén, és jelenleg Magyarországon él.) Az ominózus eset Budapesten történt, december elsején, a Kossuth Lajos téren, a Parlament épülete előtt. Dan Tănasă pajtás azt nehezményezi, hogy a „fasiszta elítélt” Csibi Barna (aki egyrészt nem fasiszta, másrészt tudtunkkal nem ítélték el) immár másodjára teszi gúny trágyává, izé, tárgyává őméltóságát magyarországi közterületeken, továbbá azt is, hogy a román külügy mindezt szó nélkül hagyja. Csibi blogjából viszont az derül ki, hogy a karton Dan Tănasă csupán reklámfogásként került ki közterületre, amivel ő a budapesti polgárokat a párizsi békediktátum elleni, a Magyarok Világszövetsége által szervezett aláírásgyűjtésen való részvételre akarta biztatni.

A notórius magyar-feljelentgető Dan Tănasă (jelenleg több mint hatvan, székelyföldi önkormányzatok, polgármesteri hivatalok és magánszemélyek ellen indított pere van folyamatban az ország különböző bíróságain) egyébként nemrég Marosvásárhelyen járt, egy könyvbemutatója kapcsán. Az „Uitați în inima României” (Elfeledve Románia szívében) című opusz ünnepélyes lanszírozásán olyan jeles helyi potentátok voltak jelen, a szerző mellett (aki magát a Hargita és Kovászna megyei „elnyomott” románok érdekvédőjének autointitulálja), mint Lucian Goga prefektus, a szintén nagy magyarbarát kuvüntullibéres Lazăr Lădariu, és Ioan Pop Sabău, a Hargita, Kovászna és Maros megyei románok civil fórumának elnöke. Tanasă könyve, saját elmondása szerint, a Hargita és Kovászna megyében élő diszkriminált románok ügyeit tárja nyilvánosság elé. Véleménye szerint a történészek, régészek és hivatalos iratok által alátámasztott eseteket nem lehet megkérdőjelezni, hiszen minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy milyen nehéz sorsuk van az említett megyékben élő románoknak. Ioan Pop Sabău arról beszélt, hogy milyen hasznos ez a könyv, amely dokumentumokkal támasztja alá, hogy a Hargita és Kovászna megyében élő, kisebbségben lévő románok el vannak nyomva. (Azaz ugyanaz, másképp.) Példaként említette, hogy bár Sepsiszentgyörgy lakosságának 27 százaléka román, a polgármesteri hivatalban viszont egyetlen román alkalmazott sincs (vajon?).

A legszebbet azonban, nagy költőhöz méltóan, Lazăr Lădariu mondta, idézzük hát a mestert szó szerint: „ Dan Tănasă könyve megerősíti a román nemzeti öntudatot, és arra is rámutat, hogy ha nem tartunk össze, akkor megtörténhet, hogy Románia szívében (értsd: Székelyföldön) létrejön a kígyók szigete. Ez a könyv mindannyiunk fájdalmát kiáltja világgá”.

Címoldali fotó: ruszinkarpatalja.blogspot.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 1698

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.