Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Diogenész lámpájával keresni a szikrát

Nemes Gyula november 13, 2017 Kultúra

– Beszélgetés Kovács Gyöngyvérrel, a Kópék színjátszócsoport megalapítójával–

A Gernyeszegi Teleki Domokos Általános Iskola színjátszócsoportja, a Kópék már évek óta ér el kiváló eredményeket országos szinten is. A kis színészek oktatóját, felkészítőjét, Kovács Gyöngyvér helyi magyar szakos tanárnőt a csoport megalakulásáról, sikereiről, fogadtatásáról kérdeztük.

 

Mikor alakult a Kópék színjátszó csoport? Milyen céllal?

2004 októberében Gólya Júlia, az iskola volt igazgatónőjének kezdeményezésére alakult meg a Kópék csapata, nagyon gyorsan, hiszen máris készülni kellett az október végi Padifra (akkor még Partiumi Magyar Diákszínjátszó Fesztivál volt a neve, 2010 után vált országos versennyé, ahova most már nem csak magyar anyanyelvű csapatok nevezhetnek be.) Ez a hirtelen benevezés indította el a „lavinát”, azóta minden évben jelen vagyunk a versenyen. Iskolánkban nagyon sok tehetséges gyerek volt, van, és merem remélni, lesz az elkövetkező években is! Szükség volt erre a többletre, ami lehetővé tette, hogy ezek a gyerekek megmutassák: bennük van a szikra.

Milyen megmérettetéseken, versenyeken vettek részt?

Megalakulásunk óta minden évben jelen vagyunk a Padifon, azonkívül Gernyeszegen is előadjuk az éppen soron levő előadásokat, akár a karácsonyi ünnepségek keretében, a református templomban, vagy a Gernyeszegi Nőszövetség kérésének teszünk eleget szüreti bálokon. 2009-ben megszerveztük a Megyei Színjátszó Napot, ahol II. díjat nyertünk. Részt vettünk az Erdőszentgyörgyi Színpad színjátszóversenyen is 2013-ban, ahonnan rendezői díjjal tértünk haza. A Padifra visszatérve, az eltelt 14 év alatt minden évben díjat hoztunk haza: három elsőt, három különdíjat, a zsűri különdíját, közönség-, illetve alakítási díjakat, valamint II. és III. díjat. Minden évben valamiért valami megtetszett a zsűrinek, és a közönségnek.

„A hírnév kötelez”

Miként lehet motiválni a gyerekeket, fiatalokat egy ilyen tevékenység végzésére?

Van erre receptünk. Vegyünk egy színjátszást kedvelő, színházszerető, elhivatott embert, aki idejét, türelmét, energiáját feláldozza, keresi, kutatja „Diogenész lámpájával” a szikrát. Egyikben-másikban meg is találja, és akkor kezdődik a nagy munka. Iskolánkban megtiszteltetés Kópénak lenni. Akárki nem lehet az. Bizonyítania kell. Sorozatos meghallgatások után döntjük el, ki lehet a soron következő Kópé, ugyanis minden évben „frissülünk”, a nyolcadikosok helyett újabb diákokat kell beválasztanunk. A hírnév pedig kötelez. A cél? Amit előadunk, annak komoly üzenettel kell rendelkeznie. E nélkül el sem indulunk. A gyerekek pedig imádnak játszani, önbizalomra tesznek szert, megtanulnak mozogni a színpadon, még szebben beszélni, felszabadulnak a gátlásaiktól, érzéseket tolmácsolnak, felhívják a figyelmet aktuális problémákra… Igen, lehet őket motiválni, meg kell szerettetni velük! Az első lépések nehezek, de ami utána jön, az még nehezebb. Együtt mindent meg tudunk oldani. Gyermekkoromban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Marosvécsen szerepelt a Macskajáték című előadással. Autogramot kértem a színészektől, egyikük ezt írta a lapomra: „Nagyon nehéz, de nagyon szép.” Ez a pár sor azóta is kísért engem.

Milyen a fogadtatás a tanári kar, a szülők részéről?

Soha nem felejtem el, amikor 2007-ben első alkalommal nyertük meg az első helyet az Irgum-burgum Benedek című darabbal, Veress Zoltán mesejátékának dramatizálásával, a szülők Gernyeszegen hatalmas macitortával, pizzával meg virágcsokrokkal vártak. Nagy öröm volt. Az igazgatóság, a tanári kar, kollegáim teljes mértékben mellettem vannak, segítenek, bátorítanak, akárcsak a Polgármesteri Hivatal. Az a mondás járja Szilágycsehben, hogy a Gernyeszegi Kópék nélkül nincs is Padif. Talán Maros megyében a Kópék nem is annyira ismertek, mint a Partiumban. De ha már itt tartunk, hadd beszéljek egy emberről, egy segítőtársamról, Szabó Istvánról, aki nélkül annyi éven keresztül nem tudtam elképzelni, hogy létezik Padif. Szívvel-lélekkel mellettünk állt, ha kellett táncot tanított, díszletet tervezett, cipelt… Millió köszönet érte! Nélküle nem tudtunk volna arra az előadásra sem felkészülni, amelyet díszvendégekként adtunk elő 2013-ban a Gernyeszegi Ex-Kópékkal, a Maros-menti lakodalmassal, amely nagy elismerésnek örvendett. Külön köszönet illeti Gergely Erika rajzszakos kolleganőmet, aki művészi rangú festményeivel, díszleteivel emelte előadásaink színvonalát.

Hogyan sikerül kiválasztani a megfelelő darabokat?

A darabok kiválasztásával van a legnagyobb gond. Hosszú „gyötrődés” eredményeként születik meg a döntés. A legfontosabb, hogy legyen üzenete, mondjunk vele valamit, érzelmeket tolmácsoljunk. Előadásaink közül jó pár mesefeldolgozás: Andersen, Veress Zoltán, Urbán Gyula, Karinthy Frigyes, Janikovszky Éva, Antoine De Saint-Exupéry, Nógrády Gábor, Romhányi József, hogy neveket is említsek. A gyerekek inkább a humoros darabokat szeretik, de mélyen átélik a komolyabbakat is. Jó példa erre az idei is: Állatok és emberek címmel, amely egy elképzelhető helyzetet vázol: mi lenne, ha az állatok megszólalnának, mit rónának fel az embernek? A darabokat én választom ki, én dramatizálom.

Mit szeretne még elmondani a gernyeszegi színjátszásról?

Jó néhány évvel ezelőtt megalakult a Gernyeszegi Vén Kópék Csapata, tanárkollegáim és -kolleganőim, no meg a már említett Szabó Pistu barátunk részvételével, és remélem, hogy nagyon sok gernyeszegi lakos vidult velünk a karácsonyi előadásokon, amikor is kabaréjeleneteket adtunk elő, és játszani próbáltunk: a magunk és a nézők örömére. Még elmondanám konkrét sikerként azt, hogy Rusz Benjámin volt Kópé most a marosvásárhelyi Művészeti Líceum tízedikes tanulója a színi osztályban.

Névjegy: Kovács Gyöngyvér Marosvécsen született, egy kultúrától „átitatott” faluban, egyszerű munkásemberek második gyermekeként, 1959 júliusában. Tanulmányait a helyi iskolában, a régeni 2-es számú középiskolában, valamint a Bolyai Farkas Líceumban végezte. 1983-ban szerzett oklevelet a BBTE Filológia fakultásának magyar-francia szakán. 1997 szeptemberétől tanít Gernyeszegen.

Share Button
Ennyien olvasták: 1626

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.