Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Divatbemutató a Kultúrpalotában, a reneszánsz jegyében

Nemes Gyula december 1, 2017 Aktualis, Kultúra

fotó: Szigeti Szenner Szilárd

Hétfőn este már kilencedik alkalommal szervezték meg a művészettörténeti korszakokat megidéző divatbemutatók sorozatának egy újabb eseményét, ezúttal a reneszánsz jegyében. A Kultúrpalotában zajló bemutató egyik szervezőjét, Márton Krisztina restaurátort, ötletgazdát arra kértük, meséljen a kezdetekről, illetve mutassa be a résztvevőket.

A divatbemutatók sorozata 2009-ben indult útjára, amikor a Marosvásárhelyi Kulturális Központ barokk évet hirdetett a Toldalagi-palota 250 éves jubileuma kapcsán.

„Akkor néhányan, volt művészetis diákok, úgy gondoltuk, hogy kár lenne kihagyni a barokknak a kosztümvilágát, és abból inspirálódva – de mégis a mának szóló – ruhákat kínáltunk fel a közönségnek. A kezdeményezés bevált, a tervezők is kihívásként élték meg, hogy nem csak a saját elképzelésüket valósítják meg, hanem alávetik magukat egy elmúlt korszak formavilágának. Bármilyen ruha helyet kapott – hétköznapi, ünnepi vagy akár olyan ruhaköltemény, ami csak a színpadon felvehető -,egyetlen kikötéssel: mindenképpen valami felismerhetően barokk elemet viselnie kellett magán. Egyértelműen pozitív fogadtatásra talált, ezért évről-évre egy-egy újabb korszakot idéztünk fel: a klasszicizmust, a romantikát, az impresszionizmust, mikor a Kultúrpalotának a 100 éves évfordulója volt, akkor mi is szecesszióból inspirálódva vonultattuk alkotásainkat a közönség elé, hogy összhangba legyünk a város lüktetésével. Tehát így sorakoztak a korszakok, aztán elérkeztünk a 20. századig, és akkor úgy gondoltuk, hogy nem a jövőbe megyünk tovább, hanem a népi motívumok világához fordulunk. Ami annyira gazdag és a sajátunk, hogy kár lenne kihagyni, nem ihletődni ebből, ezért a kelet-európai formavilágot hirdettük meg inspirációnak. Azután pedig visszaugrottunk barokk előtti időkbe, így jutottunk el a gótikához, idén pedig a reneszánszhoz. Az érdekes az, hogy jövőre lesz a tizedik alkalom, amikor újra a barokkra kerül sor. Akkor majd össze tudjuk hasonlítani: honnan indultunk és meddig jutottunk”

– mondta el lapunknak Márton Krisztina.

fotó: Szigeti Szenner Szilárd

A szervezők célja nem az, hogy divatot teremtsenek, hanem, hogy olyan ruhaalkotásokat, művészi alkotásokat mutassanak meg a közönségnek, amelyek a múlt értékeit örökítik tovább. Emellett pedig ez jól bevált eszköznek bizonyult, hogy a közönség megismerje a tervezőket.

fotó: Szigeti Szenner Szilárd

Hús-vér embereknek terveznek, és az újrahasznosításra bíztatnak

„Ma 19 kollekció van jelen: a Kreakids Stúdió Kézdivásárhelyről; egy új lány, Koszta Zsuzsa, aki az első alkotását hozta most színpadra; Ördögh Angéla, egy tapasztalt tervező; Kiss Kati nemezelt dolgokban már régóta járatos és nagyon szép alkotásokat hozott; Pascu Annamária mindig nagyon merész elemekkel érkezik; Gönczi Anna nagy hangsúlyt fektet a népi hagyományok továbbörökítésére, és megtalálja, hogyan ötvözze a különböző korszakok elemeivel; Diamant­stein Judit már egyszer volt díjazott is, nagyon különleges és ötletgazdag, elegáns viseletei vannak; Hajnal Zsuzsa eddig Angliából küldött nekünk ruhákat, de most hazajött és ékszerkollekcióval állt a közönség elé; Szakács Ágnes szintén nagyon elegáns ruhákat hozott, aki jelmeztervezőként jártas az elmúlt korok világában; Balás Éva először van a színpadon, ő tanítónéniként dolgozik hétköznapjaiban, de szerelmese a nemez világának; Crina Stanescu alkotásait is láthatjuk, Ferencz Zsolt kiegészítőket – bőrtáskákat, öveket – hozott. Ő nagyon szereti a múlt elemeit: most például egy Leonardo da Vinci táskatervet kivitelezett; Feigl Gabriella szintén mesebeli nemezelt ruhákat hozott; a Művészeti Egyetem mesteris diákjai: Sikó Dorottya és Huszár Katalin ketten alkottak egy kollekciót; Nagy Bea, Bakcsi Kata és Greab Roza hárman alkottak meg egy ruhát; Gyulai Róbertnek külön örülünk, ő férfitervezőként teszi színesebbé a palettát; Pető Jolán romantikus, múltat idéző és nagyon szerény, az újrahasznosításra bíztató, életet sugárzó alkotásokat hozott; Larrange, a brassói résztvevő nagy hangsúlyt fektet a színekre, mindig vidám alkotásokkal jön; Dragos Lenke most divatrajzokat hozott. A Művészeti Szaklíceum diákjait Csíki Ágnes tanárnő indította el, most pedig a diákok folytatják és évről-évre újabb kollekciókkal jönnek. A mai bemutatónkra Nagyszebenből is küldött alkotó: Roşoga Octavian, illetve Bernáth Andrea egy-egy művet, amellyel szintén ezt a világot idézik” – mutatta be a résztvevőket az esemény szervezője.

fotó: Szigeti Szenner Szilárd

Ezen kívül a kézműves alkotókat is mindig meghívják, hogy részt vegyenek az előtérben zajló kiállításon. Idén Csíky Ágnes diákjainak divatrajzai voltak kiállítva és Kubánda Makkai Csilla V-VIII-as diákjainak kompozíciói. A 2017-es divatbemutatót többek közt a Maros Megyei Múzeum és a Megyei Tanács támogatta, de sikerült pályázat útján a Communitas Alapítványtól is támogatást nyerni.”

A modellek zöme nem hivatásos, akiktől csak annyit kérnek, hogy a belülről áradó szépségüket vigyék a színpadra. Nincs olyan elvárás, hogy modellalkatú legyen valaki, úgy gondolják, hogy nem ettől szép valaki. Hús-vér embereknek szeretnének tervezni és újrahasznosításra bíztatnak.

„A diákoknál szempont, hogy ne drága, új anyagokra költsenek, hanem akár a turkálókból vásárolva, régi anyagokat építhetnek be egy új alkotásba. Vannak, akik saját kollekcióval külön divatbemutatót nem tudnának rendezni maguknak, mert az sok energiát és anyagi ráfordítást igényelne – meg sokuknak nem ez a főállású tevékenységük – itt viszont a sok kicsi nagyon színes világot nyújt a közönségnek”

fotó: Szigeti Szenner Szilárd

– tudtuk meg még Márton Krisztinától.

Share Button
Ennyien olvasták: 1048

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.