Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Egészség a sorok között

Központ július 17, 2018 Kultúra

Futunk, úszunk, jógázunk – az egészségünk megőrzése érdekében igyekszünk rendszeresen időt szakítani a testmozgásra. Pedig ugyanilyen motivációból tudatosan időt kellene szánnunk arra is, hogy egy helyen üljünk a kanapén, a buszon, egy padon a parkban – egy igazán jó könyvvel a kezünkben.

Az agy éppolyan szerv, mint testünk bármely másik szerve. Éppúgy, ahogy a fizikai tevékenység erősíti a szívet, az izmokat és a csontokat, a szellemi tevékenység erősíti az agyat a betegségek ellen. Több, egymástól független felmérés is megállapította az utóbbi években, hogy agyunk elkerülhetetlen öregedését egyetlen dologgal lassíthatjuk le: ha folyamatosan kihívás elé állítjuk valamilyen megerőltető szellemi tevékenységgel. Ezek közé tartozik az olvasás is. Egy amerikai kutatás során idős emberek agyát vizsgálták, és megállapították, hogy aki egész életében sokat olvasott, annál élete utolsó éveiben 32 százalékkal lassabb szellemi hanyatlás volt megfigyelhető. Ezzel szemben azoknál, akik csak ritkán erőltették meg az agyukat kreatív vagy intellektuális tevékenységekkel, a hanyatlás 48 százalékkal gyorsabb volt az átlaghoz képest. Az olvasás ugyanis módosítja az agyi szinapszisokat, vagyis az idegsejtek közötti kapcsolatokat, így az agy a korral járó, elkerülhetetlen neurológiai változások ellenére is hatékonyan tud tovább működni.

Csökkenti a stresszt

Egy brit kutatás résztvevői először valami olyan tevékenységet végeztek, ami felidegesítette őket, majd különféleképpen próbálták nyugtalanságukat csillapítani: néhány percig olvastak, zenét hallgattak vagy videojátékot játszottak. A különböző csoportok közül azoknak csökkent leginkább a stressz-szintjük, akik olvastak. A kutatás megállapította, hogy már hat perc olvasás is 60 százalékkal képes csökkenteni a stresszt, ami 68 százalékkal hatékonyabb, mint a zenehallgatás, 100 százalékkal hatékonyabb, mint ha elkortyolnánk egy csésze teát, 300 százalékkal hatékonyabb egy sétánál, és 600 százalékkal a videojátéknál. A néma olvasás közben lelassul a pulzusszám és ellazulnak az izmok. Ám az olvasás nem egyszerűen figyelemelterelés, sőt, sokkal inkább aktív tevékenység: azzal, hogy a képzeletünk a nyomtatott szövegre koncentrál, tulajdonképpen módosult tudatállapotba kerülünk. Mindegy, hogy milyen könyvet olvasunk: minél jobban hatalmába kerít minket a történet, annál messzebb kerülünk saját életünk aktuális problémáitól és aggodalmaitól.

Növeli az empátiát

Akármilyen gazdag is az életünk drámákban és fordulatokban, senki nem élheti át az emberi érzelmek és tapasztalatok teljes skáláját. Ám aki örömét leli benne, hogy kitalált, csak könyvekben létező személyek bőrébe bújjon, az a való életben is sokkal jobban meg fogja érteni azokat, akikkel kapcsolatba kerül. Több kutatás eredménye szerint a fiktív történetek követése azokat a területeket aktiválja az agyunkban, amelyek azért felesősek, hogy megértsünk másokat és új nézőpontból lássuk a világot. Az agy, legalábbis a kutatásokból úgy tűnik, nem tesz különbséget aközött, hogy valóban átélünk-e egy élményt, vagy csak olvasunk róla: mindkét esetben ugyanazokat az idegi területeket éri inger. Az olvasás a valóság rendkívül életszerű szimulálásra képes, éppúgy fut le az olvasó agyában, ahogy a komputerszimuláció a számítógépeken. A fikciónak számos eszköze van a valóság utánzására: kifejező jelzők, fantáziadús metaforák, emberek és tetteik aprólékos leírása. A regény pedig valami egészen egyedülálló dolgot művel velünk: lehetővé teszi, hogy más emberek gondolataiba és érzéseibe korlátozás nélkül betekinthessünk. Az agy úgy reagál illatok, anyagok és mozgások leírására, mintha mi magunk tapasztalnánk meg őket, és ehhez hasonlóan a kitalált személyek közötti párbeszédeket, konfliktusokat, érzelmeket is úgy dolgozza fel, mintha saját magunk is átéltük volna őket.

Megkönnyíti az elalvást és javítja az alvás minőségét

Az alvásszakértők általában egyetértenek abban, hogy ha kialakítunk egy lefekvés előtti rutint, akkor nyugodtabb lesz az álmunk. Fontos, hogy amit utoljára csinálunk lefekvés előtt, az teljesen kikapcsoljon minket a nap addigi történéseiből. Remek dolog erre az olvasás, ám egyáltalán nem mindegy, miből olvasunk. A különböző kütyük – e-könyv, olvasók, tabletek, telefonok – rövidhullámú, kék háttérfénye elnyomja az álmot hozó hormon, a melatonin termelődését, ezzel éppen, hogy megakadályozza a mielőbbi elalvást. Azok az emberek, akik elalvás előtt iPadről olvasnak, nemcsak nehezebben alszanak el, hanem kevesebb időt töltenek az alvás gyors szemmozgásos fázisában, ami pedig igen fontos lenne.

Segít leküzdeni a depressziót

Az olvasás jelentős mértékben enyhíti a depresszióval küzdő emberek tüneteit, többek között a magány és az elszigeteltség érzését. Az olvasás nemcsak arra figyelmezteti az embereket, hogy egy nagyobb közösség tagjai, hanem emlékezteti is őket olyan tevékenységekre, amelyekkel korábban elfoglalták magukat: olyan tudásra és képességekre, amelyeknek még mindig birtokában vannak. Ezzel ráébresztve arra, hogy értékes emberek, akiknek fontos helyük van a világban és céljaik az életben. Az olvasás segít felfedezni saját maguk sokoldalúságát, így teljes emberi valójukat fogják látni, nemcsak depresszióval küzdő énjüket. A javuláshoz hozzájárul egyrészt az, hogy újra felfedeznek régi, elfelejtett vagy elfojtott gondolatokat, érzéseket és tapasztalatokat, másrészt az, hogy újakat is találnak.

Kreatívabbá tesz

Különböző mértékben, de mindannyian szükségét érezzük annak, amit a pszichológia kognitív lezárásnak nevez. Ez azt jelenti, hogy szeretnénk biztos választ kapni egy kérdésre, szeretjük, ha egy szituáció egyértelmű végkifejlettel zárul – például szorítunk, hogy egy film jól végződjön. Azt irodalmi művek viszont sokszor kétértelműen, sőt, többértelműen végződnek, nem lehetünk biztosak benne, hogy kedvenc hőseink sorsa számunkra megnyugtatóan alakul. Ám ezt a fikció esetében nem is igényeljük olyan nagy mértékben. Elfogadjuk a bizonytalanságot – ez pedig a legjobb táptalaja a kreativitásnak.

Ennek a cikknek viszont nyilvánvalóan csak egyértelmű befejezése lehet: akár szórakozásnak, tanulásnak, tájékozódásnak vagy edzésnek fogjuk fel, nincs kifogás, érdemes mindennap időt szánni az olvasásra. Legalább azt a hat percet!

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 3229

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.