Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

„Egy véletlennek köszönhetően lettem színész”  

Nemes Gyula január 14, 2019 Kultúra

– Interjú Cseke Péter színész-bábszínésszel – 

Cseke Péter Marosvásárhelyen született, de néhány éve Nagyernyén lakik családjával együtt. Őt elsősorban a Hahota Színtársulat tagjaként és bábszínészként ismerjük, azt kevesen tudják róla, hogy verseket, karcolatokat ír, profi fotós, és a gitárt is mesterien pengeti. Cseke Pétert pályája alakulásáról, színészi munkája melletti egyéb elfoglaltságairól, hobbijáról kérdeztük.

Kérlek, beszélj arról, hogyan indult a színészi karriered? Mikor, miért választottad ezt a pályát?

Egy véletlennek köszönhetően lettem színész. Egy középiskolás osztálytársam zenekart alapított, fel akartak lépni a líceum színpadán. Az iskolaigazgató beleegyezett, de csak úgy, ha előadnak egy színdarabot is. Találtak egy bohózatot, szét is osztották a szerepeket egy kivételével. Olyan hangosan ajánlgatta az osztályban, hogy elvállaltam, csak legyen csend – hát, azóta nincs megállás.
Már a középiskola alatt, 1991-ben a Hahota Színtársulathoz kerültem, felvételi vizsgával. A líceum elvégzése után jött a katonaság, majd különböző munkahelyek: lakatosműhely, asztalosműhely, fertőtlenítő, szerződéskötő, rakodómunkás, eladó és így tovább, ahol volt szerencsém érdekes embereket megismerni. Közben a színjátszást is folytattam, 1998-ban szerződtettek Gyergyóba, a Figura Stúdió Színházhoz. 2001-ig dolgoztam ott, majd egy családi tragédia miatt visszatértem Marosvásárhelyre, felvételt nyertem az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházhoz, illetve visszavettek a Hahota Színtársulathoz is.

Van különbség színész és bábszínész közt?

Van különbség színészet és bábszínészet között, mikor a bábszínházhoz kerültem, már volt 10 évnyi színjátszás a hátam mögött, de ott mindent az alapoktól kezdtem. Nehéz volt pár évig, míg elkezdtem érezni a bábot.

Egy színésznek van kedvenc filmje? Neked van kedvenc színészed, esetleg példaképed, akire felnézel?

Szeretem a Steve McQueen filmeket, talán azért, mert egy kicsit emlékeztet édesapámra. De ahogy telik az idő, újabb és újabb kedvenc színészeim lesznek. Az örök kedvencek azonban Al Pacino és Az asszony illata című film, Tom Hanks és a Forrest Gump, de a legtöbbször Bill Murray Idétlen időkig című filmjét néztem meg. Nagyon élvezem Mel Brooks rendezéseit és a Jackie Chan filmek pörgését, koreográfiáját, összetettségét.

„Megihlet egy emlék, egy utcai jelenet, vagy egy jól csengő mondat”

Verseket, rövidprózát írsz, köteted is jelent meg. Hol jelennek meg írásaid, és mi adja az ihletet?

Egy verseskötetem jelent meg, a Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal segítségével, de kiadásra vár egy rövidpróza kötetem is. Ezen kívül jelentek meg írásaim újságokban, írtam gyerekszíndarabot is, a gyergyói Figura Stúdió Színházban játsztuk is. Dalokat is írtam, amelyekből előadásokba került be néhány. Ihlet lehet egy emlék, egy utcai jelenet, vagy egy jól csengő mondat is, akár a gyermekeim rímjátékai.

Fotózással is foglalkozol.  Főleg mit fényképezel?

Távol áll tőlem, hogy profi fotósnak érezzem magam. Az igaz, hogy a kilencvenes években elvégeztem egy fotóművészet és -technika képzést a Népi Egyetemen, de akkoriban még filmre, negatívra dolgoztunk, és minden századik ember fotózott. Ma mindenki hozzájut digitális fényképezőgéphez, egy jó vágóprogramhoz a számítógépén, azzal mehet a fotózás. Volt két kiállításom. Édesapám nagyon értett a gombákhoz, a hobbiját annyiban átörököltem, hogy szeretek gombákat fotózni, díjat is nyertem gombafotóval, és jelent meg szakkönyvekben gombafotóm.

„Ha újrakezdhetném az életet, ugyanúgy élném, mint eddig”

Nemrégen költöztetek Nagyernyébe? Hogyan sikerült az ottani közösségbe beilleszkednetek?

Véletlenül akadtunk egy telekre Ernyében egy gyönyörű és csendes helyen, még 2011-ben. Barátok segítségével, szaktudásával építettük fel a házat. Azt mondják, az első házat az ellenségünknek, a másodikat a barátunknak és csak a harmadikat építjük magunknak. Én úgy érzem, az elsőt már magamnak építettem. Úgy vélem, Ernye befogadott, már sok tősgyökeres lakost megismertünk, sok barátunk van, és a gyermekek is ernyeinek érzik magukat.

Hogy érzed, megtaláltad a helyed az életben, a szakmában?

– Édesanyámtól a békére, nyugalomra vágyást, míg édesapámtól a lázadást, az „utolsó szó jogát” örököltem, ez a kombináció viszonylag helyes használata lökött állandóan előre, léptetve át gondokon és szerintem ennek a kombinációnak köszönhetően, ha újra kezdhetném az életet, ugyanígy élném, mint eddig.

Névjegy: Cseke Péter 1974.  június 6-án született Marosvásárhelyen. Érettségi után 1991-93 között két éves színi tanfolyamon vett részt a Marosvásárhelyi Népfőiskolán. 1991- től a Hahota Társulat tagja. 1998–2001 közt a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház tagja volt. 2001- től a Marosvásárhelyi Ariel Színház tagja. Színészi, bábszínészi munkája mellett gyermekelőadásokat ír és rendez. Mint rendező a szászrégeni Kemény János Népszínháznál is tevékenykedett. Verseit, karcolatait több sajtókiadvány is publikálta. Díjnyertes fotóival több kiállításon vett részt. Gombafotóit szakkönyvekben publikálták.

Share Button
Ennyien olvasták: 1901

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.