Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Egyedi projekt a marosvásárhelyi zenei palettán

Pál Piroska november 25, 2016 Kultúra

Szabadi Ernő-Lóránd bár csupán 25 éves, közel tíz éve élete része a zene. Emellett polgári foglalkozása van: a Polgármesteri Hivatal szociális osztályán szakellenőr és szociális munkás. Több, rockzenei elemekkel operáló zenekar tagja vagy helyetteszenésze volt, amelyekkel számos erdélyi tehetségkutatón megfordultak, és díjakat is besöpörtek. Legalább száz fellépés van már a háta mögött Erdélyben, illetve Románia jelentősebb városaiban egyaránt, de Magyarországon is színpadra lépett. Nemrég újszerű, egyedi, saját albuma látott napvilágot, a Gondviselés inkognitói címmel. Ő írja, hangszereli és zenéli fel a dalokat, emellett minden egyéb munkáért ő felel.

15168666_1825573637680253_7218307154977580746_o

„A Szabadi projekt létrehozásának ötlete régen forr bennem, de mivel párhuzamosan több aktív zenekarban gitároztam 2014-ig, ezért erre nem jutott idő.  A Szabadi megalakulása pontosan két évvel ezelőttre, karácsony estéjére tehető, ekkor készült el az első saját dal amatőr felvétele, amit sorra követtek a többiek, míg ma már tíz befejezett felvételről beszélhetünk, valamint elkészült az első lemez, amely A gondviselés inkognitói címet kapta” – mondta el lapunknak Ernő.

„Ezt a nyelvet mindenki érti”

Az album instrumentális dalokból áll, azaz egyiknek sincs szövege. Ernő szerint ez azért alakult így, mert a multikulturalitás jegyében, mindenképp több nyelven szeretett volna alkotni, de mivel a környezetében nem talált olyan énekest, aki hasonló elképzeléssel rendelkezett, átalakította a dalokat. Így született meg a jelenlegi forma: több gitár, basszusgitár és a dallamvezetést is a hangszerek biztosítják, nem a vokál. „Végül is sikerült megtalálni azt az univerzális nyelvet, amelyet mindenki ért: a zenét” – véli a fiatal művész. Hozzátette, hogy kezdeményezése a környéken egyedi, nincs más könnyűzenei formáció, amely saját szerzeményű instrumentális dalokat írna.

15156871_1825573631013587_4364600529994718047_o

Pozitív visszhangja volt a lemeznek

A közel két hónapja megjelent lemeznek pozitív fogadtatása volt, de az alkotó elmondása szerint nem túl széles körben. „Beismerem, nehezen emészthető egy instrumentális anyagcsokor. Időt kell szentelni rá, hogy kapjunk tőle valamit. El kell gondolkodnunk azon, amit hallunk, át kell éreznünk ezt. Teljes mértékben a fantáziánkra, belső világunkra van bízva mindaz, amit nyújtani tud, és annak értelmezése. Ám vannak dalok, amelyeket néhány nap alatt több mint ezren néztek meg a videómegosztón” – tudtuk meg Ernőtől, akinek nem célja a zenéből való meggazdagodás vagy a hírnév, de szeretné, ha minél több emberhez jutna el a munkája, hogy objektív visszajelzést kapjon róla.

13438858_1825573601013590_8270881104307352915_n

Tervben már az új album

Az első lemeze megjelenésével nem állt le a munka, hiszen a hétvégén fejezték be az egyik dal – A késdobáló balladája – videoklipjének forgatását, ami magyarországi együttműködéssel készült. Ezenkívül egy teljes lemezre való új dal van készen, aminek a felvételéhez a közeljövőben lát neki, és a címét már el is árulta:  A könyvfaragó.

Elfojtják a zenei kezdeményezéseket

Mivel tíz éve zenei berkekben mozog, Ernő azt állítja: Marosvásárhely nagyon lelkes művész réteggel büszkélkedhetne, de sajnos nem használják ki a bennük levő potenciált. Támogatást nem kapnak kezdő zenészek, fellépésre is alig van lehetőségük, ennek ellenére folyamatosan jelennek meg új együttesek. „Az utcazenélés fizetéses engedélyhez kötött, mintha tudatosan fojtanák el csírájában a zenei kezdeményezéseket. Több helyi zenekart is szeretek, hallgatok, a zenész társadalom nagyját ismerem személyesen, több, jelenleg elismert zenésszel, zenekartaggal dolgoztam is együtt. Mivel prioritás az egzisztencia megteremtése – és tájainkon a muzsikálásból nem lehet ezt megnyugtatóan megoldani –, munkahelyet kell vállalni, ami természetesen az alkotás rovására megy” – vázolja a helyzetet a művész.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1323

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.