Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Erdélyi színész a magyar sikersorozatban

Pál Piroska december 16, 2016 Kultúra

„Élveztem a nehézfiú szerepét játszani”

foto

November elején került képernyőre a tavaly debütáló Aranyélet című magyar sorozat második évada. A folytatás nem csak izgalmasabb, fordulatokkal telibb, mint az előző évad: új szereplőket is felvonultat. Többek között a Sepsiszentgyörgyön született Fekete Lovas Zsoltot, aki Marosvásárhelyen, a színi egyetemen tanulta a mesterséget elismert színművészek, Farkas Ibolya és néhai férje, Lohinszky Lóránd kezei alatt. A sorozatban egy cigánymaffia vezetőjét, Mátyás Pistit alakítja megdöbbentő hitelességgel: fenyeget, verekedik, lövöldözik és ő is megsebesül. Zsoltnak annyira megtetszett a filmezés világa, hogy újra szeretne képernyőn szerepelni. Vele beszélgettünk a forgatásról, az akciófilmekről, a magyar valóságról, de a vásárhelyi éveiről is.

flzs

A sorozatról…

A Dyga Zsombor és Mátyássy Áron által rendezett Aranyélet egyik legjobb magyar tévésorozat, filmes eszközökkel gyártott, igényes családregény, találó társadalomkritika, moziélmény a tévében. Úgy mutatja be a magyar – akár erdélyi is lehetne – valóságot a korrupcióval, ügyeskedéssel, kétes ügyletekkel, hogy egy pillanatig sem érezhetjük azt, hogy ez a való életben nem történhet meg. Az ötödik részben pedig olyan akciójelenetet izgulhatunk végig, amelyet a nyugati filmek alkotói is megirigyelhetnek. A filmről a kritikusok és a nézők egyaránt szuperlatívuszokban írnak, még petíciót is indítottak a rajongók, hogy több évaddal bővüljön a sorozat.

vlcsnap-2016-12-13-20h08m46s235

 Videófelvételről castingolták Zsoltot

Fekete Lovas Zsolt nem tudott elmenni a Mátyás Pisti karakter castingjára, így egy videót küldött el magáról, amiért aztán ki is választották. „A producert, Fodor Juditot régebb óta ismerem, ő az én pótanyám, és írt nekem, hogy az Aranyéletbe keresnek egy 40 év körüli, kövér, cigány színészt. Válaszoltam neki, hogy nem vagyok kövér, és bár csak 33-at töltöttem, cigány színésznek megfelelnék. Az elején picit vacillált, de aztán elküldte a jelenetet, amit nekem föl kellett vennem. Egyébként volt már telefonos castingos próbálkozásom, ami akkor nem járt sikerrel, de ezúttal filmrendezői szemszögből közelítettem meg a feladatot. A haverokkal felvettük a jelenetet egy óra alatt. A stábnak a videó nagyon tetszett, a találkozás után pedig megkaptam a szerepet” – mesélte Zsolt.

„Két napig folyamatosan lövöldöztünk”

A cigány maffiavezér, Mátyás Pisti kiszámíthatatlan, agresszív, ijesztő alvilági figura, ám Zsolt nagyon élvezte a megformálását. Elmondása szerint már a jelenet felvétele alkalmával örömmel bújt bele a nehézfiú szerepébe. „Bár az akciófilmek világa nem áll közel hozzám, és tapasztalatom sem volt ilyen szerep eljátszásában, testhezállónak bizonyult számomra és nagyon megszerettem. Mozgalmas, gyors karakterépítéssel sikerült eltalálni az akcióhős megelevenítését” – részletezi.

vlcsnap-2016-12-13-20h14m19s134

Az ötödik részben olyan akciójelenetet láthatunk, amely bármelyik nyugati, nagy költségvetésű, nívós filmben megállná a helyét, és ezt Párdányi Domonkos és csapata vezényelte, akik olyan műveken dolgoztak, mint a Star Wars, az Exodus, A kém vagy a Trónok harca. Az összecsapás okát természetesen a pénz szolgáltatja: a cigánymaffia és a főhős-család férfitagjai, valamint azok segítsége között zajlik, több ember is meghal, és Mátyás Pistit is golyó éri. A több mint nyolc perces jelenetet tágra nyílt szemmel izguljuk végig, ám a rendezők, színészek, illetve a teljes stáb keményen megdolgozott a profizmusért. „A jelenet leforgatása három nap megfeszített munkát igényelt, amelyből egy próbanap volt, amit a mozgások vázlatára és begyakorlására szántunk. A kaszkadőreink is vért izzadtak a próbák alatt. A következő két nap pedig folyamatosan lövöldöztünk, ez pedig nem volt könnyű feladat számomra. A másik nehézsége a viszonylag hosszú akciójelenetnek, hogy a feszültséget és a figyelmet fenn kellett tartani, sőt: fokozni” – mesélte tapasztalatait a színész, aki eddig leginkább a deszkákon, mintsem képernyős szereplésben szerzett tapasztalatot.

vlcsnap-2016-12-13-20h03m12s119

A sorozatban a magyar színház- és filmművészet legjava szerepel, mint például Ónodi Eszter, Anger Zsolt vagy Thuróczy Szabolcs. Bár Zsolt már szakmai berkekből ismerte a színészeket, jó tapasztalat volt testközelben együtt dolgozni velük, megfigyelni a technikáikat, amikkel operálnak egy-egy forgatáson.

„A valóság ennél is kíméletlenebb”

A sorozat nem csak a magyar valóságot, hanem a cigánymaffiózók révén az alvilág kíméletlenségét is bemutatja. „Tényleg élethűen mutatják be az alvilág keménységét a filmnek ezen részei, egyáltalán nem sarkítva, sőt, véleményem szerint a valós életben ez még durvább. Bár nem volt teljes körű betekintésem a maffiózók életébe és cselekedeteibe, nem tagadom: egyszer volt egész estés kalandom egy buliban egy maffiavezérrel” – vall nem mindennapi inspirációforrásáról a színész.

vlcsnap-2016-12-13-20h06m18s200

A szakma vásárhelyi nagyjaitól tanult

Fekete Lovas Zsolt a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen végzett, amit imádott, nem bánta volna, ha még többet tart. Tanárai voltak többek között Farkas Ibolya és néhai férje, Lohinszky Lóránd is, az ők kezei alatt formálódott színésszé. „Nekik köszönhetem az általuk képviselt művészi életforma működésének megismerését, amelynek ösztönzése által kezdtem kialakítani a sajátomat. A színészi szakma fontos összetevőinek elsajátítását köszönhetem elsősorban nekik: a hitelességet és a pontosságot” – fogalmazott.

flzs3

Zsolt eddig számos színdarabban megmutatta magát, az Aranyélet forgatásán pedig annyira megszerette a filmezés világát, hogy új megvalósítandó álmaként tűzte ki az újabb tévéképernyős szereplést.

Névjegy: Fekete Lovas Zsolt 1983-ban született Sepsiszentgyörgyön, tanulmányait a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész szakán végezte. Magyar és román nyelvű darabokban is szerepelt. Jelenleg a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színésze. Emellett a MaskaraDub, Tesztoszteron és Prezeng zenekarokban bűvöli az ütős hangszereket.

Share Button
Ennyien olvasták: 8390

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.