Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Érzelmes vallomás igazi karakterekről, tálentumos emberekről

Szentgyörgyi László június 1, 2016 Kultúra

Király Ibolya Emlék-repeszek – Király Károly igazsága című könyvét olvasva   

kiraly-ibolya-emlek-repeszek-konyvbemutatoja-marosvasarhelyen

Egyértelmű: Király Károly az utóbbi ötven esztendő egyik legjelentősebb erdélyi magyar politikusa. A legkarakteresebbek közül való! Erkölcsi értelemben mindenképpen. Köztudott, a hetvenes-nyolcvanas években ő jelentette a reményt számunkra.

Király Ibolya igen nehéz feladatra vállalkozott, könyve lapjain megelevenedik életünk egy bizonyos szakasza, a rendszer, amelynek hű képét adja, s benne egy egészen kiváló politikusi pálya. Miközben magáról is vall. Mértékletesen, jó ízléssel.

A könyv a kiváló arányérzék dicsérete. Úgy vall önmagáról, hogy egyetlen pillanatig sem válik kétségessé: a főszereplő testvérbátyja, Király Károly. Úgy rakja össze az emlékrepeszeket, hogy abból a kor – s a kór – hiteles képe tárul elénk. Benne vagyunk mi magunk is: napi félelmeinkkel, gyarlóságainkkal, megalkuvásainkkal, s olykor az emberség megejtő példáival.

Ha idézőjeles ember írta volna a könyvet, most azt mondanám: férfimunka volt.  De mivel nem „ember”, hanem igaz asszony a szerző – a testvéri féltés, a felebaráti szeretet kifejezője, a gyerekeit féltő anya, a nemzetét féltő pedagógus –, amúgy jó pestiesen csak annyit mondok: Király vagy, Ibolya!

És még valami. Annak ellenére, hogy ízlésemtől idegen az efféle hatalomhoz dörgölődző megnyilvánulás, merthogy mégiscsak főnököm voltál, osztályfőnököm – hogy mekkora hatalom ez, azt csak az igazi pedagógus és a vásott kölök, igaz, ő csak későbbi eszével képes megérteni –, kimondom: ezért a könyvért (is) szeretlek, Ibolya.

Share Button
Ennyien olvasták: 1064

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.