Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Filmnéző: Jagten / A vadászat (2012)

Központ július 21, 2016 Kultúra

jagten

Az európai mozi kedvelői számára Thomas Vinterberg neve bizonyára ismerősen cseng. 1998-as filmjével (Festen/Születésnap) az akkor még fiatal rendező valósággal berobbant a filmvilág nagyjai közé, és teljesen újszerű látásmódjával felülírta a filmalkotás egy szegletét.

Az említett alkotás a titánok közé emelte Vinterberget, aki – bár több műfajjal is kísérletezett – hosszú ideig nem tudta megismételni első bravúrját. Tizennégy év elteltével azonban ismét „felpörgette” magát, és 2012-ben olyan filmet készített (Jagten / A vadászat), hogy az idegen nyelvű (nem amerikai) filmek Oscar-díjának sorsa szinte nem is volt kérdéses. A vadászat rendkívül kényes társadalmi témát dolgoz fel, és olyan mélységeket érint, hogy az néha ijesztő. Vinterberg zsenialitása épp abban rejlik, hogy lépésről lépésre fokozni képes a feszültséget anélkül, hogy a kézenfekvő megoldást elérhetővé tenné számunkra. Filmjei akár kordokumentumok lehetnének a társadalom fájdalmáról, a lelki válságról és az egyének közti szakadékok áthidalhatatlan voltáról.

A Vadászat főszereplője,  Lucas (Mads Mikkelsen) élete nem túl rózsás. Túl van egy váláson, fiát is meglehetősen ritkán látja. Szerencséjére munkahelyén jól érzi magát, óvodai asszisztensként nagyon népszerű a gyerekek körében. Újabb kapcsolata kolléganőjével, Nadjával (Alexandra Rappaport) jónak ígérkezik, és úgy tűnik, lassanként magánélete is helyrebillen. A sors azonban közbeszól. Klara (Annika Wedderkopp), az egyik kislány az óvodából egy füllentéssel egy csapásra pokollá teszi Lucas életét. A kislány állításai szerint az „óvóbácsi” szexuálisan zaklatta őt. Az óvodában valósággal elfogy a levegő. A főhős nem is érti, mi történik, hisz ő semmi olyat nem tett, ami etikátlan lett volna. A helyzetet nehezíti, hogy Klara Lucas legjobb barátjának, Theónak (Thomas Bo Larsen) a kislánya. A bizalom teljes összeomlásának vagyunk tanúi. Theo valóságos szörnyként tekint barátjára, Lucasra, aki hiába próbálja meggyőzni őt ártatlanságáról. A munkatársak szintén a kislánynak hisznek, és Lucast menesztik munkahelyéről. Mintha ez nem lenne elég, a dolgok tovább fajulnak. A helyi áruházban sem vásárolhat, ráadásul testi erőszak áldozatává lesz.  Lucas szinte teljesen egyedül marad igazával, egyetlen személynek nem veszíti el a bizalmát. Fia, Marcus (Lasse Fogelstrom) kitart mellette, és hisz apja ártatlanságában. Eközben Klara szavahihetőségét senki sem vitatja (talán ez a film egyik nagy erőssége). Amikor aztán Lucas ellentámadásba lendül, hogy érvényt szerezzen az igazságnak (először az üzletben, majd a templomban jelenik meg, hogy szembesítse a közösséget a tényekkel), valamelyest enyhülnek a vele szemben tapasztalt előítéletek, élete azonban már sosem lesz a régi. A film befejező jelenete (a vadászat) mintha igazolná, hogy Lucast sohasem fogják visszafogadni a közösségbe.

Mads Mikkelsen zseniális játékát tanítani lehetne bármely filmakadémián: arcán rajta van a fájdalom, a hiányérzet, a csalódás és a társadalmi kirekesztettség.  E film kitűnően érzékelteti azt, hogy az életben nem minden fekete vagy fehér, még csak nem is szürke. A manipuláció pedig könnyen emberéleteket tehet tönkre.

Demeter Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 1112

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.