Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Galériák Fehér Éjszakája

Központ október 10, 2019 Kultúra

Október 11-én kerül megrendezésre a Galériák Fehér Éjszakája című rendezvénysorozat idei kiadása, amelyhez Bukaresten kívül 12 romániai város csatlakozik. A Marosvásárhelyen negyedik alkalommal megszervezett rendezvény keretén belül galériák, múzeumok, kiállítóterek, alternatív helyszínek, valamint képzőművészek műtermei nyitják meg kapuikat a közönség előtt.


A helyi kiadás térképén kilenc vásárhelyi helyszín van jelen, melyek arra invitálják a látogatókat, hogy estéjüket/éjszakájukat kortárs művészet társaságában töltsék.
A NAG (Galériák Fehér Éjszakája) programjának változatossága lehetőséget nyújt a helyi közönségnek, hogy a kortárs kultúrát a maga sokszínűségében ismerje meg, ez alkalommal a képzőművészettől a fényfestésen át a performatív műfajokig, s mindezt különböző formákban, a múzeumi kontextustól a kreatívabb kurátori koncepciókon át a műtermi közegben kiállított alkotásokig.

PROGRAM

1. K’ARTE SZOBA
George Enescu u. 2. sz.
19:00 óra >>
Ion Grigorescu, * Marica * (fotók)
Ion Grigorescu (sz. 1945, Bukaretben él és dolgozik) a román kortárs művészet központi alakja, elsősorban ’70-es -’80-as évekbeli performanszairól ismert. Grigorescu művészeti kísérleteit gyakran a háztartás/lakás mikro-univerzumára korlátozza, a személyes műteremre vagy a periferikus terekre, ahol közeliek szűk körében dolgozik. A marosvásárhelyi születésű Marika egyike azon közeli személyeknek, akik végigkísérik a művészt abban a periódusban, amelyet a kiállítás anyaga megjelenít (1970-1978).
Részletek>> https://noapteagaleriilor.ro/ro/2019/t%C3%A2rgu%20mure%C8%99/project/536

2. ART NOUVEAU GALÉRIA – UAP
George Enescu u. 2.sz.
19:00 óra >>
* Marosvásárhelytől Marosvásárhelyig *
MAROSVÁSÁRHELYTŐL MAROSVÁSÁRHELYIG (festészet)
A kiállítás Szepessy László gyűjteményéből válogatva 37, Marosvásárhelyhez valamilyen módon kötődő alkotó festményeit mutatja be: Albert László, Ambrus Imre, Balázs Imre, Barabás István, Bartha József, Bene József, Bordi András, Borgó Gy. Csaba, Bortnyik Sándor, Fekete Zsolt, Haller József, Incze István, Jakobovits Miklós, Józsa Nemes Irén, Kraft László, Kusztos Endre, Kuti Dénes, Lucian Sasu, Moldován Mária, Nagy Pál, Nyilka Róbert, Olariu Gheorghe, Páll Lajos, Pál Péter, Piskolti Gábor, Porzsolt Borbála, Román Viktor, Siklódy Tibor, Simon Endre, Sükösd Ferenc, Szécsi András, Szép György, Török Pál, Ughy István, Vass Tamás, Vincze László, Zsigmond Attila.
Részletek: https://www.facebook.com/events/688885231594151/?ti=cl

3. KULTÚRPALOTA
George Enescu u. 2.sz.
19.00-24.00-ig.
Modern Román Művészeti Galéria + IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS:
SCHNEDAREK ERVIN és a keskenyfilmezés Marosvásárhelyen 1950-1989.

– A * Modern Román Művészeti Galéria * 120 festészeti és szobrászati alkotást foglal magába a Művészeti Múzeum hagyatékának válogatásából, ezek által újszerűen mutatva be egy évszázad román festészetét és szobrászatát a maga változatosságában és teljességében.

– * KAMERA, FOROG! SCHNEDAREK ERVIN és a keskenyfilmezés Marosvásárhelyen 1950-1989 között *
A kiállítás fotókkal, filmkészítéshez kapcsolódó tárgyakkal és filmes válogatással mondja el, hogy mit jelentett amatőr filmesnek lenni a szocializmusban, majd hogyan lehetett vállalkozóként filmet készíteni az átalakuló társadalmi struktúrában. Schnedarek Ervin hagyatékát az Erdélyi Audiovizuális Archívum dolgozta fel, és oral history interjúkkal göngyölítettük fel a Mozigépész Iskola, a Pionírház és a Szakszervezetek Házának a történetét.
Részletek: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2019/t%C3%A2rgu%20mure%C8%99/project/538

4. 112 COFFEE & CO.
George Enescu u. 2.sz.
19:00 óra >>
Bartis Noémi >> * Cut paper stories * (rajz/illusztráció)
“Ahogy nem eshetik le az ember, ha a földön fekszik, ugyanúgy nem eshetik baja, ha egyedül van”. (Kafka)
Kétnyelvű szépirodalmi szövegrészletekkel társított illusztrációk: a 211 kávéház falaira függesztett nyomatok etnikumközi párbeszédre, illetve közeledésre ösztönöznek.
Részletek: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2019/t%C3%A2rgu%20mure%C8%99/project/631

5. BERNÁDY HÁZ
Horea u. 6 sz.
19:00 óra >>
* A Zereda alkotótábor kiállítása *
Alkotók: Horváth Levente, Kuti Botond, Kristó Róbert, Lakatos Gabriella, Madaras Péter, Makkai István, Zsombori Béla, Berze Imre
Az alkotók kiválasztásában a szervező Berze Imre válogatására (akárcsak a Pulzus esetében), itt is a sokoldalúság jellemző: a tíznapos nyárádszeredai tartózkodás meghívottai, többnyire helyi vagy magyarországi alkotók mindig különböző médiumok művelői, a hagyományos kép- és térformáktól az installációkon és digItális médián át az immateriális, performatív művekig.
Részletek: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2019/t%C3%A2rgu%20mure%C8%99/project/539

6. B5 STÚDIÓ
Bolyai tér 5. sz.
19:00 óra >>
* Sugár János, Monotremu *
A Duet(t) projekt (2019) interdiszciplináris, intergenerációs és interetnikus párbeszédet tesz lehetővé, öt művészi rezidensperiódus keretén belül. A 2019-es NAG idején a projekt meghívottja Sugár János, aki a Tűz a múzeumban című munkájával lesz jelen (+infó: https://bit.ly/2lGRfQh), majd szombaton, október 12-én bemutatót tart munkásságáról, a Monotremu művészpárossal együtt.
Részletek: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2019/t%C3%A2rgu%20mure%C8%99/project/535

7. * NYITOTT MŰTERMEK / OPEN STUDIOS *
Bolyai tér 5. sz.
20:00 óra >>
2019 október 11-én 20:00 óra után a Bolyai téri épületben a műteremmel rendelkező vizuális művészek egy része megnyitja alkotói terét a közönség előtt, és beszélgetnek az érdeklődőkkel.
https://noapteagaleriilor.ro/ro/2019/t%C3%A2rgu%20mure%C8%99/project/552

8. AL. PAPIU ILARIAN FŐGIMNÁZIUM
Bernády György u. 12 sz.
Alkotó: The Noiseloop
20:00 óra >>
* Fényfestés * (video/projection mapping) akció az Al. Papiu Ilarian iskolaudvarán – szürrealista, reflektív digitális kollázs, mely az esztétikumot nem konvencionális audiovizuális kifejezési formákban kutatja.
https://noapteagaleriilor.ro/ro/2019/t%C3%A2rgu%20mure%C8%99/project/630

9. ARIEL SZÍNHÁZ
Poligrafiei u. 4. sz.
19:00 óra >>
* In memoriam Haller József / Lukácsy Ildikó *
Kurátor: Ungvári-Zrínyi Kata
A Lukácsy/Haller emlékkiállítás az Ariel Színház két tervezőjének munkásságát mutatja be, terv- és látványrajzok, fotók és bábok által.
https://noapteagaleriilor.ro/ro/2019/t%C3%A2rgu%20mure%C8%99/project/632

::::::::::::::

A NAG marosvásárhelyi kiadásánk szervezője: K’ARTE Egyesület
Helyi PARTNEREK: B5 Stúdió, Minitremu Egyesület, Marosvásárhelyi Képzőművészek Szövetsége, Bernády Ház, Maros Megyei Múzeum, 112 Cofeee & Co. Kávézó
PARTNEREK: Maros Megyei Tanács és Marosvásárhely Polgármetesri Hivatala.

A rendezvény a Villa Vinea támogatásával valósul meg.

A Galériák Fehér Éjszakája/NAG kulturális rendezvénysorozat kezdeményezője és szervezője az Ephemair Egyesület, támogatója a BRD Groupe Société Générale.
Országos szervező: Ephemair Egyesület
Országos partner: BRD Groupe Société Générale
Jogi partner: Țuca Zbârcea & Asociații

(közlemény)

Share Button
Ennyien olvasták: 498

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.