Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Ha két könyvmoly egymásra talál…

Központ február 14, 2019 Kultúra

Van valami varázslatos abban, amikor felfedezel magadnak egy olyan társat, aki nem csupán piszok jóképű, de még közös hobbit is találtok magatoknak. A szerelmesek napja mellett ma ünnepeljük az »ajándékozz egy könyvet« világnapot is, ez talán egy jó apropó arra, hogy a párok olvasási kötődéseiről beszéljünk. Magammal hoztam a saját élményeimet és tapasztalataimat is, valamint segítségül hívtam néhány kedves embert is.

Az olvasás alapvetően egy magányos tevékenység. Ezért is volt vicces, amikor éppen illusztrációt keresve ehhez a cikkhez, beütöttem a keresőbe, hogy »olvasó párok«, erre meg a találatok túlnyomó része olyan reklámszerelmeseket ábrázolt, akik ugyanabból a könyvből olvasnak kivillanó mosollyal, egymás karjaiban. Számomra elképzelhetetlen, hogy valakivel egy könyvből, egy időben olvassak végig egy könyvet. Megvan a saját tempóm, és szükségem van az érintésre, nekem csak ne tartsa senki a könyvet, köszönöm. Az egyszemélyes hobbi mindig hordoz magában valamiféle intimitást. Amikor kizárólag önmagunkkal osztozunk. Mégis van egy bukéja annak, amikor tudod, hogy a párod is hódol a szenvedélyednek, sőt, még azt is el tudod viselni tőle, hogy egy időben olvassatok. Szigorúan külön könyvekből, természetesen.

Az első oldal

Alapvetően olvasó családból származom. A falakig nyúló könyvespolcok végigkísértek engem mindkét nagyszülő és a szüleim házában is. Ugyanerről mesél nekem Anna is, akinek a férje szintén gyermekkorától rajong a könyvekért. Serdülőkorban igazi menekülés volt számára a Jókai-, Dumas- és Verne-regények világába elbújni. Gyöngyi szintén azóta falja a könyveket, mióta megtanult olvasni. Viszont a megkérdezettek közül voltak olyanok is, akikre csak később ragadt rá ez a hobbi. Erzsébet is csak az iskola miatt kezdett el olvasni, s néha még azt is kibekkelte, ha tudta. A kamaszkor és a ponyvák végül beszippantották a könyvek világába. Férje már a megismerkedésük előtt olvasott, de elmondása szerint nagyon megválogatta, hogy mit. Az egyik névtelen válaszadó elmesélte, hogy ő úgy járta ki a 12 osztályt, hogy alig 2-3 könyv járt a kezében, viszony a gyerek születésével megnyílt számára ez a világ is, és azóta nem telik el úgy nap, hogy ne olvasna. Egy anonim férfi olvasó úgy emlékszik vissza, hogy másodikos vagy harmadikos korában olvasta el az első könyvét, a szeretett tanító bácsi unszolására. Ezután pedig már folyamatosan része volt az életének a könyv. Az élettársa 16 évesen kapott rá az olvasásra Agatha Chrisitie-vel és Rejtővel. A férfi örömmel beszél arról, hogy a párja is szeret olvasni, és elmondása szerint rengeteg jó ajánlás érkezett a részéről.

Sosem volt prioritás számomra a párválasztásban, hogy olvasó személy legyen az oldalamon, mégis emlékszem, amikor megismerkedtem a nagy szerelemmel, megkönnyebbülten sóhajtottam fel, amikor az első randi előtt kiderült, hogy nem csupán szeret olvasni, de még e-book-olvasója is van. És aki erre befektet, az az én emberem.

Elektronikus vs. papírforma

Nem szeretem az ilyen fajta összehasonlítást, mivel mindkettő előnyös egy bizonyos szempontból, viszont kíváncsi voltam, mennyire hatnak egymásra a párok olvasási szokásai.

Az anonim párnál ez megoszlik. A férfi a hagyományosabb típus. Ő a nyomtatott könyv mellett teszi le a voksát. A nő pedig, a férfi elmondása szerint mindig a táskájában hordozza az elektronikus készüléket. Erzsébet egy éve kapta meg a Kindle-olvasóját, a férje pedig megörökölte tőle a régit, és elmondása szerint ez a forma egyre inkább tetszik a pasasnak is. Gyöngyi kitart a könyv illata mellett. Anna nemrég kapott rá az elektronikus könyvek olvasására, férje szintén a hagyományos olvasási formát részesíti előnyben. A másik anonim párnál szintén a nő szokott rá hamarabb az e-book használatára, a férj később, a praktikussága miatt szerette meg.

Íme, egy eset, amikor a nők számára vonzóbb a technológia, mint a férfiaknak. Viszont ha megajándékozod őket egy ilyen készülékkel, hálájuk üldözni fog.

Beszéljük meg

Általában igényt tartok arra, hogy megbeszéljem a könyvélményeimet a legbizalmasabb emberemmel.  Emellett viszont szeretem megosztani a közösségi oldalakon az éppen aktuális olvasmányaimat. Nem véleményezem őket nyilvánosan, viszont azt akarom, hogy az emberek szembemenjenek vele. Viszont a férfiismerőseim nagy része ennél intimebbnek tartja az olvasmányait. És megértem. Minden könyv, amit elolvasol, és ami nem hagy hidegen, az éned részéből táplálkozik, és végül azzá is válik egészen.

Az alanyaim egytől egyig megbeszélnék a párjukkal az éppen aktuális olvasmányaikat. Olyan is előfordult már, hogy egymás ajánlására elolvastak egy-egy könyvet.

Annáéknál nem teljesen egyezik meg a könyvek típusa. A férj nemigen olvas szerelmes regényeket, ő pedig inkább kerüli a halász-vadász-madarász könyveket. Kivéve Fekete István novelláit, azt Anna is szívesen olvassa. Régebb sokat olvasta együtt, felolvastak egymásnak. Most is előfordul, hogy egymás ajánlására felváltva kezdenek neki egy-egy regénynek, majd tömören elmondják egymásnak a benyomásaikat. Gyöngyiéknél is sokszor fordult elő, hogy mindketten elolvastak egy bizonyos könyvet és meg is beszélték azt. Erzsébet és férje más-más típusú könyveket olvas, és amikor mégis egyazon könyvhöz kerülnek, eléggé különböző meglátással vélekednek róla, ami még érdekesebbé teszi a megbeszélést, hiszen új szemszögből gondolhatják újra a történetet. Az anonim pár is szeret egymásnak ajánlani, több-kevesebb sikerrel. A feleség külön megemlíti Rejtőt, amit a férj ajánlott, kevés szerencsével, és Fredrik Backmant, amit ő ajánlott a párjának, és telitalálat volt.

A te történeteddé válhat

A könyv, az olvasás gyakran sok szép történetet tud kerekíteni a valóságban is. Számomra nincs nagyobb kihívás, mint kitalálni, hogy milyen könyvet ajándékozzak egy-egy személynek. Sosem adok bestsellert. Mindig leások a mélyre, és onnan hozom fel a nyertes címet. A legszebb ajándékozási élményem pedig határozottan az, amikor a szeretett embernek egy Kindle-t vásároltam. Mintha a szívemet adtam volna oda.

Erzsébet arról mesél nekem, amikor a megismerkedésük után együtt laktak egy albérletben, és minden szabadidejüket olvasással töltötték. Olvasási listát készítettek, és azon versenyeztek, hogy ki tud több könyvet elolvasni egy hónap alatt. Annának az maradt meg, amikor friss házasokként Karl May indián történeteit olvasták esténként felváltva egymásnak. Aztán Fekete István könyvei következtek. A férje ismertette meg vele a természetről, állatokról szóló novelláit, regényeit. Annyira szerették mindketten, hogy az első fiúk Fekete Istvánról kapta a nevét. Gyöngyinek Dan Millman A békés harcos útja című könyve kötődik leginkább a férjével való kapcsolatához. Évekkel ezelőtt találomra vette a férjének, és azóta mindkettejük kedvenc könyvévé vált.

Ha valamiért kiállok szilárdan, az az emberek közötti kommunikáció életben tartása. Nagyon fontosnak tartom, hogy egymás szemébe nézve beszéljünk egymással. A nézeteinkről, élményeinkről, bármiről. Minden emberi élet egy új világ. Akárcsak a könyvek. Ajándékozz könyvet a szerettednek. A virág elhervad. A könyvélmény megmarad.

Brassai Eszter

Share Button
Ennyien olvasták: 3029

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.