Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

„Ha nem leszünk, az emberek lelkében élünk majd tovább”

Czimbalmos Ferenc-Attila november 27, 2015 Kultúra

– Interjú a 70. évét taposó Nagy Feró énekessel, dalszövegíróval, a Beatrice frontemberével, aki fergeteges koncertet adott a marosvásárhelyi Ligetben, az Őszi Szimfóniák borfesztivál alkalmával. Az esemény színvonalát növelte, amikor „a nemzet csótánya”az egyik fellépővel, az erdélyi közönség egyik kedvencével, a 25 éves Peti Juniorral közösen is elénekelte a Beatrice talán legismertebb slágerét, az Azok a boldog szép napokat.

Nagy Feró és PJR 2

– Minden korosztály képviselői együtt énekelték önnel az ismert Bikini és Beatrice számokat. Hányadik alkalommal koncertezik Marosvásárhelyen?

– Több alkalommal léptem fel itt együttesemmel, ahová mindig szívesen jövök, hiszen a gyökerek Erdélybe vezetnek vissza, ugyanis édesanyám, Náznán Sarolta nyárádszentbenedeki születésű volt, apám, Nagy János pedig Székelykocsárdról származott. Ők mindig úgy neveltek engem, hogy mi erdélyiek, azaz erdélyi menekültek vagyunk Magyarországon, akik majd előbb-utóbb visszatérnek a hazájukba.

 –Ön akkor most újra visszatért Erdélybe…

– Igen, ezért is mondom mindig, hogy amikor jövök Erdélybe, mindig hazajövök, ha meg visszamegyek Magyarországra, akkor is hazamegyek.

– A kommunizmus éveiben a Beatrice nyíltan támadta dalaiban (is) a diktatúrát, és bár hivatalosan nem volt betiltva, albuma mégsem jelenhetett meg. Akkor került önre „a nemzet csótánya” bélyeg.  Ki nevezte el így?

– Én neveztem el saját magam, ugyanis Magyarországon már van egy ,,nemzet csalogánya”, (Blaha Lujza–szerk. megj.), s arra gondoltam, hogy ha a csalogánya már nem lehetek az országnak, akkor leszek ,,a nemzet csótánya”.

– A kőbányai Szent László Gimnáziumba járt, aztán a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán tanult, de a hatvanas évektől kezdve énekelt, zenélt rock és punk bandákban, a magyar újhullám egyik vezéregyénisége volt. 1963-1970 között a Richmond Heads és a Zárvatermők zenekarok tagja volt. Ezek jelentős állomások voltak az ön zenei pályafutásában?

– Azért voltak jelentősek, mert ott kezdtem el zenélni, fejlődni és megtanulni azt, hogy milyen, amikor a zenész fellép a színpadra, valamint mit szabad mondania és mit nem. Ezért is gondolom, hogy a zenésznek az amatőr zenei élete nagyon fontos, meghatározza pályafutása további alakulását. Később jön meg az ember esze – vagy megy el teljesen –, s akkor alapít egy veszélyesebb zenekart, de nem azért, mert az előadóművész úgy akarja, hanem mert olyan a világ, és nem tűri az ellentmondásokat…

–Vagyis akkor alakult meg a Beatrice?

– Igen, 1970-ben megalakult a Beatrice.  Érdekes zenekar volt, hiszen Csuka Mónika volt a zenekarnak a sztárja, én meg a zenekar vezetője. Ez egy picit másabb, mint a mostani menedzser, akinek jelenleg az a dolga, hogy a zenekarnak az első emberét segítse. Ez a Beatricében is így van, mindenki azért dolgozik, hogy én ott elől sztár, frontember legyek. Ez akkor is így volt Mónikával, de sajnos őt mint  frontembert, nem „zabálták meg”. Aztán 1978-ban elkezdődött az a lelkivilága a Beatricének, amit én képviselek, és örülök, hogy eljutottunk együtt oda, ahol ma is vagyunk.

– Időközben a Nagy Feró útlevelét bevonták, a rendszer pedig igyekezett ellehetetleníteni a Beatricét, felsőbb utasításra 1981-ben a zenésszervezetek is elhatárolódtak tőle, így feloszlottak. Hol folytatta a zenélést?

– Valóban 1981-ben lehetetlenné tették a Beatrice működését, s akkor nemsokára rá sikerült megalapítani a Bikini zenekart, amelynek 1985-ig voltam a frontembere. Helyembe D. Nagy Lajos került, de szerzője maradtam a Bikininek, és sok dalt is írtam nekik. 1987-ben alakítottam újra a Beatricét.

– Hosszú és sikeres zenei pályafutása során bemutatkozott rockoperákban, filmszerepekben, vezette a Garázs című rádióműsort, a Rockkalapács munkatársa és műsorvezetőjeként is dolgozott, Boldog szép napok… címmel önéletrajzi kötete is jelent meg, dolgozott mentorként tehetségkutató műsorban, majd 2013. március 16-án a Beatrice 35 éves jubileuma alkalmával háromórás koncertet adott a Petőfi Csarnokban, ahol bejelentették, hogy öt évvel korábban a 30 éves koncert DVD-je arany- és platinalemez lett. Hogy látja Nagy Feró a Beatrice jövőjét?

– Amíg élek, addig rózsásnak látom a Beatrice jövőjét. S majd, ha nem leszek, akkor az emberek lelkében fogok, fogunk élni tovább.

– Kevesen tudják, hogy Feró két fia is a Beatricében tevékenykedik, Hunor Attila a zenekar dobosa, Botond a Beatrice menedzsere. Milyen érzés velük dolgozni?

– Róluk csak elérzékenyülve tudok beszélni, hiszen ők a gyerekeim. Olyan jó dolog azt érezni, hogy a gyerekeid túlnőnek rajtad és olyan dolgokat művelnek már, vagy velem is műveltetnek, amire én büszke vagyok. Ugyanis ha ezt a világot valakik meg tudják váltani, akkor ők azok, a fiatalok. Mi öregek, már talán nem is kéne beleszóljunk…

 

Share Button
Ennyien olvasták: 962

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.