Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Halász Judit-koncert és más újdonságok a Marosvásárhelyi Könyvvásáron

Központ szeptember 30, 2015 Kultúra

Idén is több ezer kötettel, rangos irodalmi eseményekkel, színházi produkciókkal és koncertekkel várják az érdeklődőket a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron – jelentették be a szervezők a szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatójukon. Várhatólag az idén 21. alkalommal november 12-15. között megtartott könyves szemle legnépszerűbb programja a Halász Judit magyarországi énekesnő koncertje lesz. Az esemény azért is számít egyedinek és különlegesnek, mivel a leginkább  gyerekdalai révén ismert énekesnő még soha nem koncertezett Erdélyben.

DSC_0756

Vásár és könyv

„21. Ha játékasztal mellett ülnénk, hallelujját kiáltanánk: bankot ütöttünk! De ez a szám a mi életünkben nem a hazárd jelképe. Ez maga a könyv tisztelete. S általa az ember tisztelete is. Mert egy-egy jó és szép könyv hátterében nagy-nagy munka van. Munka, odafigyelés, törődés, önfeláldozás, elkötelezettség, rengeteg lemondás, kínlódás is olykor. S mindez annak tudatában, hogy a könyv lélekmentő. Hiszen valamennyi könyvben benne van a szerző lelke, és egyszer benne lesz azé is, aki elolvassa.Minden könyv tehát külön-külön is a lelkek gyűjtőhelye. Ezért is valljuk mi, erdélyi könyvesek, hogy vásárunk kapu a lélekhez.” – ezekkel a szavakkal indította a 21. könyves szemle sajtótájékoztatóját Király István a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, aki elmondta az elmúlt évek tapasztalatára és a kiadók kérésére támaszkodva idén négy naposra bővül a vásár, tehát az eddigi szombat esti zárás helyett vasárnap is nyitva állnak a látogatók előtt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kapui. Ugyancsak újdonságnak számít, hogy idén külön standdal, a magyar irodalom ritkaságait bemutató kiállítással és több érdekes programmal lesz jelen a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), amely egyben a vásár szellemi védnökségét is elvállalta. A Petőfi Irodalmi Múeum mellett eddig még további 35 kiadó jelezte részvételi szándékát, de a jelentkezési határidőig a szervezők további kiadók igényléseire számítanak. Reményeik szerint legalább annyi kiadó lesz az idei a vásáron is, mint az elmúlt években.

Király István azt is hangsúlyozta, hogy idén kiemelt figyelmet fordítanak a Marosvásárhelyen élt íróknak, költőknek, így a könyvbemutatóknak, író-olvasó találkozóknak helyet adó két termet is  marosvásárhelyi szerzőkről, Székely Jánosról és Jánosházy Györgyről nevezték el. Ez utóbbi esetében szombaton Hullócsillag néven emlékestet tartanak a színház Kistermében szombaton este fél 8-tól.

A könyv köré épülő programok

A vásár további programjait Szepessy Előd a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke ismertette. A könyves szemle első napján november 12-én 17 órától a már lassan hagyománnyá váló Irodalmi estre kerül sor, amelynek keretében Györe Balázzsal, Tompa Andreával és Papp Sándor Zsigmonddal Károlyi Csaba az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese beszélget. Ugyancsak csütörtökön este 19 órától kerül sor a vásár nyitógálájára, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színház Uniter-díjra jelölt Leonce és Lénája követ. November 13-án, pénteken 17 órától az erdélyi szépirodalmi lapok főszerkesztői kerülnek  reflektorfénybe egy kerekasztal-beszélgetés erejéig így nyújtva betekintést a jelenkori irodalmi lapok világába. Az esten jelen lesznek a Látó, a Helikon, az Irodalmi Jelen, a Korunk, a Székelyföld és a Várad című lapok képviselői. 9.30-tól pedig Garaczy László Ovibrader című művének feldolgozását láthatják ifj. Király István rendezésében. Szombaton, november 15-én Halász Judité a főszerep, hiszen 11, illetve 17 órától is ő várja a kicsiket és nagyokat Csiribiri koncertjére. A már említett  Jánosházy emlékestre pedig 19.30-tól kerül sor.

Könyv és gyerekek

A legkisebbeknek szervezett programokról Makkai Kinga számolt be, hangsúlyozva, hogy olyan előadásokra, foglalkozásokra, játékokra hívják a gyerekeket, melyek lehetőséget nyújtanak a könyvekkel, irodalommal való találkozásra, és adott esetben felkelthetik az olvasás iránti vágyat. “Közel húsz gyerekprogram szerepel idei kínálatunkban. Mindenféle korosztályra gondoltunk: a cseperedőket mozgásos, fejlesztő játszóházba, a kisebbeket bábelőadásra, az óvodásokat mesefoglalkozásra, a kisiskolásokat pedig különböző könyves foglalkozásra hívjuk.” – hangsúlyozta Makkai Kinga, aki a múlt héten meghírdetett Olvasd el, és játssz velünk! olvasásnépszerűsítő vetélkedőt is bemutatta. „Három korosztálybéli csapatok jelentkezését várjuk, akik a kijelölt műveket a könyvvásár idejéig kiolvassák, és a könyv kapcsán kidolgozott feladatokat megoldják. Az olvasási kedv felkeltése mellett célunk a kortárs gyermek-és ifjúsági irodalom népszerűsítése is, ezért olyan műveket szántunk elolvasásra, melyek a kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom reprezentatív alkotásai.” A játékra vasárnapig, október 4-ig lehet jelentkezni, az első 15 jelentkező csapat ajándékba kapja a könyvet, melyet jövő héten szerdától-péntekig 12 és 16 óra között a Bernády György Közművelődési Központ székházában, a vásárhelyiek számára közismerten a Bernády Házban vehetnek át.

Könyv és kultúra

A sajtótájékoztatón a könyves szemlének otthont adó Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Gáspárik Attila is jelen volt, aki természetesnek tartja, hogy mint a kulturát népszerűsítő, teremtő intézmény támogasson egy ugyanilyen célt szolgáló másik kulturális intézményt, hiszen csak így lehetnek jobbak és jobbak. Elmondása szerint azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek minél fiatalabban találkozzanak a könyvekkel, megismerjék az olvasás nyújtotta élményeket, valamint ne zárkózzanak el az irodalom és színház világától sem. Erre pedig nagyszerű lehetőség a színház és könyvvásár közötti partnerség, hiszen pl. az a 800 gyerek, aki elmegy Halász Judit koncertjére, az a könyvvel is találkozik és a színházról is jó emléke lesz.

A könyvvásár reggel 10 és este 8 között lesz nyitva, november 15-én, vasárnap pedig 14 óráig várják a látogatókat. A gyerekeknek szánt programokat illetően hétköznap délelőttönként elsősorban az iskolai csoportokat várják a Gyermekszigetre (előzetes bejelentkezés szükséges), míg délutánonként és hétvégén a családi programoké a főszerep.

(közlemény)

Share Button
Ennyien olvasták: 1044

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.