Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Híres filmrendezők: Francis Veber

Központ augusztus 22, 2016 Kultúra

Ha izgalmas, fordulatos, tartalmas vígjátékot akarunk látni, látogassunk csak el a francia filmvilágba, és egész biztosan nem csalódunk. Ha pedig az elejétől végig érdekes, intenzív filmélményre vágyunk, hívjuk Francis Vebert segítségünkre. A siker garantált!

francisveber

A francia rendező azon filmalkotók egyike, akik olyan hangulatot képesek teremteni a nézőkben, hogy azok valósággal együtt élnek a szereplőkkel, a történettel. A váratlan fordulatok, az intelligens párbeszédek, a provokatív szójátékok, valamint a kitűnő színészi teljesítmények teszik kivételessé ezeket a filmeket, amelyek üde színfoltot képeznek a manapság megszokott tucatfilmek között.

A Dilisek vacsorája (Le diner de cons, 1998) főszereplője, Pierre Brochant (Thierry Lhermitte) azzal foglalatoskodik, hogy barátaival,  hetente egyszer meghívnak vacsorára egy dilist, akivel aztán kedvükre szórakozhatnak. Persze az ártatlan személy nem sejti, hogy ő a „hunyó”, és ez így megy hétről hétre. Mint ahogy hülyékben nincs hiány, Brochant most is szerez egy dilist, azonban a számításba hiba csúszik: derékzsábája miatt nem ér el a barátokhoz. Mi több, ki van szolgáltatva az új baleknek, Francois Pignonnak (Jacques Villeret), aki ugyan rendkívül szolgálatkész, ám néhány órára felfordítja a beképzelt „intellektuell” életét. A történet csak bonyolódik, amikor Brochan felesége, Christine (Alexandra Vandernoot) elviharzik otthonról, és azzal fenyegeti férjét, hogy elhagyja. Brochantnak szeretője is van Marlene (Catherine Frot) személyében, ezért nagy a bukás, amikor kiderül, hogy Pignon a visszatérő és talán megbocsátani akaró feleséget lapátra teszi (összetévesztve őt Marlene-nel). A helyzet „fokozódik”, amikor egy adóellenőrt is bevonnak a játszmába, és világossá válik, hogy a Brochant lakásában levő értékes műtárgyak ellenőrzésre szorulnak. Közben a feleség balesetet szenved, hősünket pedig ugyanaz a balek próbálja megmenteni az újabb kudarctól, aki időközben rájött, hogy dilisek vacsorájára hívták. Brochant számára egy életre jó tanulság volt, hogy ne nézzen le másokat…

Az Addig jár a korsó… (Le placard, 2001) egy vállalat könyvelőjének zűrös életét és „rémálmait” mutatja be. Francois Pignont (Daniel Auteuil) felesége elhagyta, tizenöt éves fia pedig megveti, unalmas alaknak tartja. Ez még nem is elég, a vállalatnál kiszűrődik, hogy meneszteni akarják. Hősünknek ez már sok, nem bírja cérnával. Garzonlakásából kiugorva próbál öngyilkos lenni. Szomszédja, Belon (Michel Aumont) észreveszi, és lebeszéli szándékáról.  Azt tanácsolja, inkább okosan, megfontoltan cselekedjen. Pignon szomszédja segítségével ellentámadást indít: egy montírozott képet küld a cég titkárságára, amelyen mindenki tudtára adja, hogy meleg. A hír futótűzként terjed, a vezetők pedig nem merik kirúgni a jogokra hivatkozva. Napjai teljesen megváltoznak. Egészen fura kapcsolatba bonyolódik a bunkó személyzeti főnökkel, Santinival (Gerard Depardieu), aki előzőleg ki akarta rúgni a cégtől. Később egy melegfelvonuláson vesz részt, valóságos jelkép válik belőle. Élete nem veszélytelen, tömbháza parkolójában meg is verik. Fia ismét látogatni kezdi, hősként néz rá. Bár Francois nem így akarta, és egyáltalán nem büszke magára, munkahelyén minden rendbe jön, kivívja kollégái tiszteletét. A rendező rendkívüli leleménnyel vezényli vissza Pignont az önbizalom mezejére, a végére Francois-ból magabiztos nyertes lesz.

A Pofa be! (Tai-toi!, 2003) igazi csemege azoknak, akik kedvelik Gerard Depardieu és Jean Reno játékát. Quentin (Depardieu) egy pitiáner bűnöző, kissé retardált. Hatalmas fizikai ereje ellenére alapjában véve jóindulatú. Egyetlen hibája, hogy szakadatlanul beszél, és ezzel rendre kikészíti cellatársait. Áthelyezik egy mentális intézetbe, ahol Ruby (Jean Reno) lesz a társa. Ruby szöges ellentéte Quentinnek: ő napokig egy szót sem szól. Látszólag lehetetlen a párbeszéd közöttük, azonban a sors úgy hozza, hogy együtt szöknek majd el a diliházból, ez pedig egymásra utaltságot, a végén pedig barátságot eredményez. A film báját a két nagy színész parádés alakítása garantálja.

Demeter Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 721

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.