Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Híres filmrendezők: Susanne Bier

Központ augusztus 16, 2016 Kultúra

A skandináv filmművészet egyik kimagasló alkotója Susanne Bier, aki már korábbi filmjeiben (a 90-es években) is megvillantotta tehetségét. Az ezredforduló után azonban valósággal berobbant a sikeres európai filmkészítők közé. A „sikeres” szó talán nem is fedi a valóságot: Susanne Bier nagy hozzáértéssel, hatalmas szuggesztív erővel ábrázolja a társadalomban tapasztalható válságot és az egyén vívódását, és azt a patthelyzetet, amelybe gyakran kerülhetünk akár mi, filmimádók is.

A dán filmrendezőnő egy percig sem kíméli a nézőt. Ellenkezőleg: rákényszeríti arra, hogy beleélje magát olyan léthelyzetekbe, amelyek próbára teszik az embert, és cselekvésre, döntésre késztetik. Ez itt nem Hollywood, hanem kőkemény valóság, maga az élet.

A Testvérek (Brodre, 2004) kitűnő színészgarnitúrát vonultat fel. A történet nem is lehetne konfliktusmentes, hisz a skandináv élet „nyitottságát” ismerve, már-már sejtjük, az adott családi helyzet puszta értelmezése is megterhelő. Michael (Ulrich Thomsen), akinek NATO-tisztként a dél-szláv háborúba kell mennie, testvérét, Jannikot (Nikolaj Lie Kaas) bízza meg, hogy vigyázzon családjára, amíg hazatér. Jannik meg is tesz mindent ennek érdekében, de az idő telik, és az élet tele van félreértelmezhető gesztusokkal, kihívásokkal. A háború borzalmait átélt Michael nehezen illeszkedik vissza, és rémeket lát. Bizalma megszűnik testvére iránt, és feleségével (Sarah) sem tud már úgy viselkedni, mint régen. Michael minden próbálkozása hiábavaló, családja egyre jobban eltávolodik tőle. A kiváló pszichodráma nagyszerűen példázza, hogy ha valami nagyon elromlik, azt majdnem lehetetlen visszafordítani.  És persze, mi lehet rosszabb egy háborúnál…

Az Esküvő után (Efter bryllupet, 2006) szintén kényes „családi” témát dolgoz fel. Jacob (Mads Mikkelsen) hosszú évek óta Indiában dolgozik, egy árvaházban igyekszik segíteni a gyerekek sorsán. Amikor már-már kilátástalannak tűnik az árvaház léte, Jacob ígéretes ajánlatot kap Dániából egy üzletembertől, Lennart Hansontól (Rolf Lassgard), így talán megmentheti a helyzetet. Hazautazása során megdöbbentő tényekkel kell szembenéznie: Hanson felesége, Helene (Sidse Babett Knudsen) az ő valamikori jegyese. Még nagyobb a meglepetés, amikor kiderül, hogy Anna (Stine Fischer Christensen), akinek épp az esküvőjét ünneplik, Jacob lánya, és mindezt sikerült 20 évig eltitkolni. Jacob először el akarja utasítani Hanson üzleti ajánlatát, ám kiderül, hogy az üzletember halálos beteg. Hősünk nem tehet mást, elfogadja az ajánlatot, ezzel megmenti az indiai árvaházat. További életében gondoskodnia kell „új” családjáról, volt menyasszonyáról és gyerekeiről. Indiában maradt kis kedvencét (a kis értelmes Pramodot) már csak ritkán látogathatja, élete pedig Dániában folytatódik.

Az Egy jobb világ (Haevnen, 2010) Christiannak (William Jonk Nielsen) és Eliasnak (Markus Rygaard) a története, egy olyan barátságé, amely a családi állapot, a kirekesztettség és az elutasítottság eredményeként jött létre. E két srác az iskolában találkozik, mindkettőjüket mellőzik, Eliast pedig többször is kicsúfolják. Elias apja, Anton (Mikael Persbrandt), aki elvált feleségétől, Afrikában dolgozik mint orvos, és időnként hazalátogat Dániába. Christian nemrég vesztette el édesanyját rák miatt, és halálosan haragszik édesapjára, Clausra (Ulrich Thomsen), mert nem tudta őt megmenteni. Elias nem tudja elviselni, hogy apja olyankor is alázatos, amikor esetleg ütni kéne. Sem Anton, sem pedig Claus nem tud igazán hatni gyerekére. A két fiú között szoros szövetség alakul ki, ami egy napon majdhogynem végzetes eseményhez vezet. A tragédia szorosabbra húzza a családi szálakat, és figyelmeztet, hogy többet kell törődnünk gyerekeinkkel. Bár a befejezés hepiendes, a történet akár még napokig foglalkoztatja a nézőt.

Demeter Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 575

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.