Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Híres filmrendezők: Szabó István

Központ szeptember 12, 2016 Kultúra

A magyar filmművészet egyik legkiemelkedőbb és legsikeresebb filmrendezője 1981-ban készült filmjével, a Mefisztóval szerzett világhírnevet, és robbant be a mozi titánjai közé. A film méltán aratott hatalmas sikert, és a kritikusok dicsérete mellett beseperte az idegen nyelvű (nem amerikai) filmek Oscar-díját. Szabó István addigi filmalkotásai (Álmodozások kora, Apa, Szerelmesfilm) is jelentősek voltak, ám a Mefisztóval elkezdődött a kitűnő alkotó nemzetközi diadalútja. A Mefisztót a Redl ezredes, majd a Hanussen követte, ez a trilógia pedig arról győzte meg a filmkedvelőket, hogy Szabó István  neve a minőséget és a sikert egyaránt garantálja. A rendező éles szemmel választotta ki a lehető legjobb színészeket, és nem tévedett akkor, amikor Klaus Maria Brandauerre bízta a főszerepet (mindhárom szóban forgó filmjében), aki – mint kiderült – ez idő alatt kitűnően megtanult magyarul, és nagy szerepe volt a filmek sikerében.

mefiszto

A Mefisztó (1981) a nemzetszocializmus uralomra jutásának időszakában játszódik, jól érzékeltetve az azt követő, rendkívül nehéz helyzetet, amikor a művészek, és általában az értelmiségiek körül elfogyott a levegő. A történet főhőse Hendrik Höfgen (Brandauer) színész, akinek hatalmas a becsvágya, és nem veszi tudomásul, hogy tehetsége, karizmája ellenére csupán egy eszköz a hatalom kezében. Amikor rádöbben, hogy csak kihasználták, és megalázták, már késő: tragikus sorsát nem kerülheti el.

A Redl ezredes (1984) egy fejlődéstörténetet mutat be, amelyben a szegény családi háttérből származó hős az Osztrák–Magyar Monarchia magas rangú tisztjévé küzdi fel magát. Az állandó megfelelési kényszer, a tökéletesség és a siker hajszolása segíti hősünket nehézségei leküzdésében, ám mindez nem megy könnyen. Útjában olyan akadályok állnak, amit rendkívül nehezen küzd le, a hazugság és az önámítás végül tragikus kimenetelű sorsot eredményez.

A Hanussen (1989) vége szintén tragikus, főhőse egy olyan különleges, hipnotikus képességekkel megáldott (ráadásul jövőbe látó) személy, aki a háború után kamatoztatni kívánja képességeit, és ez sikerül is neki. Napról-napra népszerűbb lesz. Amikor már úgy tűnik, hogy sikere biztosított, a sötét hatalom közbeszól: egy őszinte megnyilvánulása miatt (megjósolja a Reichstag felgyújtását) meg kell halnia.

Szabó István további filmjei (Találkozás Vénusszal -1991, Napfény -1999, Az ajtó -2012) szintén komoly nemzetközi sikereket értek el. A kiváló rendezőt társadalom- és emberismerete sohasem hagyta cserben: talán ebben rejlik igazi erőssége.

Demeter Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 465

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.