Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Hosszúfilm-kínálat a 23. Alter-Native-on

Központ október 15, 2015 Kultúra
Nem csak a versenyprogram ígérkezik izgalmasnak a 23. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon: színes kínálatot nyújt a hosszú filmek programja is. A november 4-e és 8-a között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában zajló szemlén ezúttal is megnézhet a közönség több olyan román és magyar alkotást, amelyek fontos elismeréseket nyertek az elmúlt egy-két évben rangos hazai és nemzetközi fesztiválokon.
 Aferim!

Aferim!

Ezek közé tartozik Radu Jude Aferim! című filmje is. Fontos tudni róla, hogy ezt az alkotást jelölte Románia a legjobb külföldi filmnek járó 2016-os Oscar-díjra. De emellett a legjobb rendezésért odaítélt Ezüstmedve Díjat is begyűjtötte az Aferim! és vele együtt Radu Jude az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A film cselekménye egyébként a 19. század vidéki Havasalföldjén zajlik, a főbb szerepekben pedig Teodor Corbant, Mihai Comănoiut, Cuzin Tomát és Alexandru Dabiját láthatja a közönség.
 Liza, a rókatündér

Liza, a rókatündér

Ujj-Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmjét sok helyen az idei év legjobb magyar filmjeként emlegetik. Nem csoda, hiszen számos elismerést nyert az alkotás, amely egy szokatlanul látványos, sírós-nevetős, felnőtteknek szóló mozi-mese a párválasztás nehézségeiről, a magányról, a misztikum és a ráció párharcáról, illetve a szerelem mindent elsöprő erejéről. Díjazták már Amszerdamban és Brüsszelben, a nemzetközi fantasyfilm-fesztiválon, négy díjat nyert Madridban a Fantasztikus Filmek Nemzetközi Fesztiválján, de emellett Újvidéken, illetve Seattle-ben is kitüntette a zsűri. A filmben Balsai Mónikát, Bede-Fazekas Szabolcsot, David Sakurait, Molnár Piroskát és Schmied Zoltánt láthatják a nézők.
Miért éppen én

Miért éppen én

Az idei Alter-Native filmfesztivál közönsége megnézheti Tudor Giurgiu Miért éppen én című filmjét is. A valós eseményt feldolgozó alkotás egy fiatal, idealista ügyész történetét meséli el, aki 2000-ben egy korrupt főügyész esetét vizsgálja, majd eddig tisztázatlan körülmények között életét veszti, állítólag öngyilkos lesz. A főbb szerepeket Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile és Dan Condurache alakítja, a filmet idén február végén mutatták be.

Fehér Isten

Fehér Isten

Nagy érdeklődésre tartha számot Mundruczó Kornél Fehér Isten című nagyjátékfilmje is, amelyet Un Certain Regard Díjjal tüntettek ki tavaly a Cannes-i Filmfesztiválon. A film tulajdonképpen egy figyelmeztető mese a magasabb rendű faj és kegyvesztett négylábúi közötti kapcsolatról. Mundruczó filmjében Psotta Zsófia, Zsótér Sándor, Monori Lili, Horváth Lili, Gálffi László, Nagy Ervin és maga a rendező, Mundruczó Kornél is feltűnik.

Mancs

Mancs

A kisebbek (is) minden bizonnyal örömmel nézik majd meg Pejó Róbert Mancs című filmjét, amely a múlt hétvégén elnyerte a chemnitzi Kölyökfesztivál Európai Gyermekfilm Díját. Az alkotást a világhírű magyar mentőkutya története ihlette, azonban a filmtörténete fiktív, a forgatókönyvet a képzelet szülte. A film tiszteletadás a világ összes mentőkutyája előtt, akik bátorságuknak és helytállásuknak köszönhetően gyerekek, nők és férfiak ezreinek életét mentik meg. A szereposztásban Trill Zsolt, Keresztes Tamás, Szacsvay László, Holecskó Orsolya, Szarva József, Pásztor Erzsi, Nyári Oszkár és Török-Illyés Orsolya neve szerepel.

A fesztivál partnerei a Maros Megyei Tanács, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, főtámogatói: a Román Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Románia Művelődési Minisztériuma, Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány.

alter native 23

(közlemény)
Share Button
Ennyien olvasták: 688

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.