Központ
2020. november 24. kedd, Emma

„Istenben hinni nem ciki”

Központ január 15, 2016 Kultúra

Égjen a láng

Az idén már hetedik alkalommal szervezik meg az Égjen a láng elnevezésű zenefesztivált a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A rendezvényen marosvásárhelyi és környékbeli vallási gyülekezetek könnyűzene együttesei lépnek a közönség elé. A fesztivál védnöke az Erdélyi Református Egyházkerület, főszervezője a marosvásárhelyi Cserealjai Református Egyházközség zenekara.

égjen

Az első Égjen a lángot 2010. január 9-én szervezték meg a Deus Providebit Tanulmányi Házban, a második zenefesztiválnak a Stúdió Színház előadóterme adott otthont. A harmadik alkalomtól kezdődően a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagyterme a zenefesztivál otthona. Idén kerül hetedik alkalommal megszervezésre – tudtuk meg Sütő Alpártól, az esemény főszervezőjétől.

Az idei fesztivált január 23-24-én tartják, nyolc zenekar lép majd színpadra. Szombaton hallhatjuk a Reménység, Magvető, piciSófár és Worship Team szolgálatát, vasárnap pedig a Sola Gratia kórus, Szela, Graal és IMM-PRO zenekarokét. Ezek a marosvásárhelyi és a környező települések gyülekezeteinek az együttesei, van köztük református, katolikus és adventista is.

Kivenni egy téglát a falból…

Sütő Alpártól azt is megkérdeztük, hogy milyen az érdeklődés a rendezvény iránt, illetve, hogy tapasztalata szerint jó módja-e ez annak, hogy a fiatalokat a vallásos élet felé vonzzák.

„Évről-évre nagyon sokan ellátogatnak a rendezvényre. Úgy gondolom, ez azt jelenti, hogy jó úton vagyunk, és reméljük, sikerül is ezen maradni. Az a véleményem, hogy ez is lehet egy módja annak, hogy a fiatalokat a gyülekezetekbe, gyülekezetek felé tudjuk irányítani, hisz itt láthatnak egy, a hagyományostól eltérő istentiszteletet. Nagyon sok fiatal nem tudja azt, hogy a gyülekezetében van ifjúsági bibliaóra, ahol ehhez hasonló énekeket énekelhet. Ez lehet az alkalom, ahol belekóstolhat. Továbbá láthatja egy ilyen helyen, hogy sok vele egykorú fiatal hisz Istenben, és ez nem ciki. Ez is kivehet egy téglát abból a nagy falból, amit az egyházzal szemben felhúzott” – vélekedik Sütő Alpár.

Mai lapszámunkban az idei rendezvény első napján fellépő négy együttessel ismertetjük meg kedves olvasóinkat:

A Reménység zenekar 2004-ben alakult Udvarfalván, abból a belső indíttatásból, hogy Istent magasztaló énekeket énekeljen, és ezáltal eljuttassa az örömhírt az embereknek. Megalakulásuk óta nagyon sok helyen szolgáltak Erdélyben, Magyarországon és Hollandiában is.
Eddig három albumuk jelent meg: Kezdet, Hűség és Engem szeret Jézusom. A dalaik nagy része Istent dicsőítő dal. Céljuk az, hogy minél több emberben felébresszék az Isten iránti vágyakozást.

Remenyseg

A Magvető csoport a marosvásárhelyi Magvető közösség Istent énekléssel dicsőítő csapata. A közösség a Szentlélek karizmatikus közösségből alakult az 1990-es évek derekán. A Szentlélek a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia 1988-ban létrejött ifjúsági csoportjának a tevékenységét folytatta. A Magvető közösség 2006-tól találkozóit a Deus Providebit házban tartja.

Magveto

A Sófár zenekar 2009 nyarán alakult azzal a szándékkal, hogy az Istent dicsérje énekkel. Több változáson ment keresztül. A zenekar megalakulásától kezdve minden hónap utolsó vasárnapján Ifjúsági Istentiszteleten szolgál a Szászrégeni Református Gyülekezetben, de a meghívásoknak is próbál eleget tenni. A nevükről annyit kell tudni, hogy a sófár a biblia legrégibb hangszere, amit a mai napig használ a zsidó nép. A piciSófár a zenekar 5–11 éves tagjaiból tevődik össze.

piciSofar

A Worship Team 2002 decemberében alakult, azzal a céllal, hogy a dalok által hirdessék Isten dicsőségét. A zenekar egy kapcsolati pont,  híd szeretne lenni a keresztyén felekezetek és gyülekezetek között. Tagjai több közösségből, illetve gyülekezetből verbuválódtak, ilyen módon is jelként szolgálhatnak a különböző keresztyén közösségek és felekezetek rendezvényein.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1305

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.