Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Képkockába örökített élet

Központ november 28, 2019 Kultúra

A Milvus Csoport Egyesület idén tizenegyedik alkalommal szervezte meg a nemzetközi fotópályázatát, amelynek múlt pénteken került sor a díjátadójára, és egyben a kiállítás megnyitójára is Marosvásárhelyen, a Régészeti és Történeti Múzeumban.

A benevezők három kategóriában küldhettek be képeket: általános, vadon élő állatok, valamint egy kizárólag romániai fotósoknak fenntartott kategória is létezett. Papp Judith szervező elmondta, hogy több mint 900 fotóval nevezett be a 15 országból származó mintegy 190 természetfotós.

A szervező elmondta, hogy a zsűri minden évben igyekszik arra fektetni a hangsúlyt, hogy a fotóknak erős művészeti értékük legyen. A természetfotózásnak szigorú szabálya, hogy semmiféle emberi nem szerepelhet rajta. Ettől talán még varázslatosabbá válik mindaz, amit látunk. Mintha egy másik világból származna.

A fődíjas idén is Daróczi Csaba lett, aki bár nem lehetett jelen, már visszatérő vendége a fotóival a versenynek. Papp Judith szerint elmondhatjuk, hogy napjainkban ő a világ egyik legjobb természetfotósa, és erre a kijelentésre az is ráerősít, hogy Daróczi eddig több mint 80 díjat nyert, idén elvitte a Az Év Természetfotósa díját is, ahol nagyjából 14 ezer fotó közül került ki nyertesnek. A romániai természetfotósoknak fenntartott kategóriában egy szinte kezdő fotós nyert, Vladimir Negru. A vadon élő állatokról készült fotók közül pedig egy francia fotóművész, Fabien Dubessy kapta a fődíjat. A verseny legfiatalabb nyertese pedig Koncz Bisztricz Tamás lett, aki mindössze 15 évesen a Növények, gombák, tájak kategóriában kapta meg az első helyezést. Elmondása szerint már néhány éve foglalkozik fényképezéssel, de az idei év hozta számára a legtöbb sikert eddig.

Papp Judith kiemelte, hogy azért van szükség ilyen fajta rendezvényekre, hogy közelebb hozzák az embereket a természethez, felhívják a figyelmet ennek a szépségeire. Napjainkban talán még inkább szükség van arra, hogy megmutassuk a természetben rejlő mindennapi csodákat. Néha pedig pontosan egy fényképész lencséje kell ahhoz, hogy meglássuk azt, amit az ember által teremtett világ eltakar előlünk.

A kiállítás december 10-ig látogatható, keddtől péntekig 9 és16 óra között, illetve szombaton és vasárnap 10-től 14 óráig.

Brassai Eszter

Share Button
Ennyien olvasták: 737

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.