Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Kiállítás és könyv a diktatúra Tudor lakónegyedének egy szeletéből

Központ november 25, 2016 Kultúra

November 25-én, este 9 órakor nyílik meg a Bronx elnevezést viselő kiállítás, amelyben Diana Gherendi vásárhelyi rádiós újságíró kutatásai, irattári munkája és a marosvásárhelyi Tudor lakónegyed 80-as évekbeli Hells Angels és Bronx Warriors volt kamaszaival tartott beszélgetései nyomán albumot állított össze. A kiadvány a Legszebb Könyvek nevű projekt döntőse.

Afis Bronx

A kiállítás, akárcsak az album, olyan korhű fényképekből, levélrészletekből, rajzokból, szövegekből, versszakaszokból és rockzenéből álló puzzle, amely megpróbálja minél hitelesebben feltárni egy román és magyar kamaszokból álló társaság lelkületét és hangulatát. Ez a csoport egy más, új világot kísérelt meg létrehozni; más hangokból, színekből és eszményekből olyan baráti kapcsolatot épített fel, amely nem etnikai kritériumokon alapult, hanem zeneieken, azaz rock resistance-szel, az ellenkultúrával szembeszegültek a frissen épített betonvárossal.

img_0003

A 80-as évek képezték a kommunizmus legnehezebb időszakát. Nyomasztó volt a diktatúra által előírt fejadagok – úgynevezett porciózás – beosztása, a hideg, az éhség, a sötétség, az információhiány, a propaganda, a társadalom feletti teljes kontroll, a Securitate-dossziék gyarapodása, a szigorú cenzúra, ami minden kifejezési módot érintett, mint a művészet, film, zene, illetve tévéműsorok. Mindezek miatt Románia egy koncentrációs táborhoz hasonlított. Még így is a marosvásárhelyi lakónegyedekben megjelennek olyan fiatalokból álló csoportok, amelyek elutasítják és tagadják ezt az elnyomó és abszurd rendszert, a hivatalos divattal radikálisan szemben álló zenével és csináld magad-szerű hozzáállásukkal, valamint olyan apró, gyerekes bravúrkodásokkal, amelyek egyben betyárszerűek és törékenyek, ugyanakkor poétikusak és politikaiak.

img_0008

Az album szövege ’80-as évekbeli leveleken és eredeti fényképeken alapul. A fotók tulajdonosai a Reflex együttes tagjai és azok, akik annak idején a Hells Angels-tagok voltak a Tudor Vladimirescu/ Bronx lakónegyedben.

a4-_-spatiu-public-3

„Külön köszönöm Komán Gyula Csaba úr (Pici) a beleegyezését a Reflex együttes fényképtárának felhasználásához. Köszönetem mindenkinek, aki mesélt a Bronxról, akikkel együtt kutattunk a fényképdobozokban: Birtalan Kölök Zsolt, Alexandru Filip, Dávid László, Călin Buţiu, Ovidiu Vidrăsan, Călin Leon, Gary Flower, József Albert, Mircea Nedeşan és mindenkinek, aki közvetlenül vagy közvetetten része a Bronxnak” – írta Diana közleményében.

A tárlat a Nemzeti Színház Parking termében látogatható december 4-éig.


cnc_600x90px


 

Share Button
Ennyien olvasták: 854

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.