Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Könyvbemutatók sorozata Marosvásárhelyen

Nemes Gyula november 13, 2015 Kultúra

Azt mondják, hogy a számítógépes világ kiszorítja a hagyományos értelemben vett, papírra nyomtatott könyvet. Mégis annyi könyv, mint manapság, még soha nem jelent meg egy időben. Talán Marosvásárhely történetében sem fordult még elő – a könyvvásárokat kivéve –, hogy négy egymást követő munkanap alatt öt kötet kerüljön bemutatásra. 

November 5-én, csütörtökön a marosvásárhelyi Bernády Házban mutatták be dr. Barabás László Az otthonosság gyökerei című, népismereti írásokat, néprajzi tanulmányokat tartalmazó, a Mentor Könyvek Kiadónál megjelent kötetét. A néprajztudós munkásságát Bölöni Domokos író méltatta, majd Káli Király István, a kötet szerkesztője beszélgetett a szerzővel.

„Vannak istenáldotta emberek”

Bölöni Domokos szerint: vannak istenáldotta emberek, akik idejében ismerik fel hivatásukat, és konok kitartással, makacs elkötelezettséggel be is teljesítik azt. Ilyen ember Barabás László.

Az új kötetet borítóján olvassuk: „Füttyögtetés és asszonyszínház, jávorfából muzsika és lakodalom, gúzsszekér és székely harisnya, eklézsiakövetés és királynékereső, pünkösdi virágozás és csutakhúzás, farsangtemetés és bethlemes játék – megannyi szép és jó szokás, mely mind-mind az otthont jelenti. A földet, amelybe belegyökereztünk. Ezt tudja és tárja fel Barabás László mindazok épülésére, akiket még érdekel.” Így válik közérthetővé a könyv címe: Az otthonosság gyökerei.

Ki is volt ez a zseniális elméjű székely?

GE DIGITAL CAMERA

Pénteken szintén a Bernády Házban került bemutatásra Pál-Antal Sándor akadémikus Bodor Péter székely ezermesterről írott könyve: Mesterségem címere: Bodor Péter egy zseniális székely elme. A könyvet szerkesztője, Gálfalvi Ágnes méltatta, majd Káli Király István kérdésekkel „bombázta” a szerzőt. A könyv hátsó borítóján a következőket olvashatjuk: “Bodor Péter alakját ma is inkább a róla terjengő legendákból ismerjük. Főként a marosvásárhelyi zenélő kút, a Maroson átívelő fahíd és orgonák építőjeként került be a köztudatba, de sokan tudnak bankóhamisításairól is. Ki is volt, mi is volt végül is ez a zseniális elméjű székely? Tudós? Szélhámos? Egy szerencsétlen művész? Ezt igyekszik megválaszolni a szerző az eddig, többnyire saját kutatásainak eredményeként előkerült dokumentumok alapján. A kötet a maga egészében kész forgatókönyv.”

„Szucher Ervin könyve kemény olvasmány”

Hétfőn Szucher Ervin Toronyba zárt anyanyelvünk című dokumentumriport-kötetét, amely az erdélyi és a Kárpátokon túli szórványban készült, huszonöt riportot tartalmaz, szintén a Bernády Házban mutatták be. Hátlapján a következő szöveg olvasható Csinta Samu tollából: A kisebbségi újságírói lét minden átkát és áldását hordozza ez a könyv. Merthogy abban az állapotban fogant, amelynek kialakulásához „kellett” a trianoni trauma, a kommunista évtizedek erőszakos és „szivárogtató”, erodáló munkája, illetve az azt követő idők végzetesen felelőtlen kissebségi politizálása. És kellett egy, az elsodródó világok iránti kivételes érzékenységet hordozó ember, akinek eredendő értékmentő késztetéséhez a mindennapi újságírói munka társított esetenként elengedhetetlen intézményi keretet és ösztökélést. Szucher Ervin szórványriportkönyve kemény olvasmány. Ő ugyanis nem csak néz, de lát is, és általa számunkra is kitisztul a kép.”

„A könyv utazás a múltba”

Kedden két könyvbemutatóra került sor Marosvásárhelyen. 17 órakor a Bernády Házban mutatták be a Fodor István: Marosvásárhelyi Krónikás Füzetek II. című kötetet, amelyet Sebestyén Mihály rendezett sajtó alá. A könyvet Nagy Miklós Kund méltatta.

„A kötet Marosvásárhely mindennapjaival, a céhekkel, a színházzal, a pletykákkal, a város kis emberi konfliktusaival foglalkozik. Fodor István számára fontos volt, hogy Marosvásárhelyt és annak múltját emberi dimenzióiban is lássa, nem csupán a nagy történelem mellékszereplőjeként. A kötet azokat a füzeteket gyűjtötte össze, amelyek szerteszórva, nem túl nagy rendszerességgel jelentek meg az 1930-as években, és amelyek számos városi legenda alapjául szolgálnak. A szöveg gondozója igyekezett a nyilvánvaló tévedéseket kijavítani, illetve a tudomány mai állása szerint más megvilágításba helyezni, de a könyv nem kritikai kiadás, hanem sokkal inkább olvasmány, élmény, utazás a múltba.” – tudtuk meg a kötet szerkesztőjétől.

„Lesz még kikelet!”

GE DIGITAL CAMERA

18 órától Berekméri Árpád-Róbert „Lesz még kikelet” A marosvásárhelyi magyar királyi 27. székely könnyű hadosztály a második világháborúban (1940–1945) című hadtörténeti kötete a Bolyai-téri unitárius templomba került bemutatásra. A könyvet Sebestyén-Spielmann Mihály történész mutatta be a közönségnek. „Berekméri Árpád-Róbert hosszas és eredményes kutatást, majd feldolgozást követően írta meg a marosvásárhelyi magyar királyi 27. honvéd székely könnyű hadosztály történetét. A tábori újság címét (Lesz még kikelet!) viselő kötet megalakulásától kezdve a harctéri szolgálaton át egészen a cseh-morva és osztrák területeken folytatott kilátástalan küzdelmekig, majd a fegyverletételig követi a seregtest nyomát” – olvasható a könyvet megjelentető Lector Kiadó honlapján.

A könyvbemutatók sorozata azonban nem ért véget, hiszen november 11–15 közt zajlik a 21. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, ahol számos ilyen eseményre számíthat az érdeklődő közönség.

Share Button
Ennyien olvasták: 850

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.