Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Koszika: Gyerekkoromban hasonlóan képzeltem az életem

Pál Piroska július 15, 2016 Kultúra

Koszorus Krisztina, azaz Koszika kisgyerekkora óta szaval, énekel, zenél, színpadon van. Részt vett a Megasztár és a Vocea Romaniei tehetségkutatókon is, és most már minden igényesebb erdélyi zenei eseményre meghívást kap, emellett ma is ő menedzseli a zenekart és önmagát. Májusban a Szebeni Nemzetközi Jazzfesztivál legjobb énekesi címét is elnyerte, és a napokban napvilágot látott első saját daluk és videoklipjük, amit önköltségen forgattak. Sokak szerint „Koszika befutott”, de ő még mindig pályakezdőnek tartja magát, igaz most már a felnőttek kategóriájában.

koszika1

Zeneileg számos műfajt kipróbált, játszott már ír, magyar, román, cigány népzenét egyéb műfajokkal keverve, vagy éppen „tisztán”, még Csíky Boldizsár népdalfeldolgozásait is énekelte vonóstrióval, illetve kedvenc tangóit a Tiberius Vonósnégyessel. Azt mondja, ma már a jazz sem ijesztő számára, és a manelében is meg tudja hallani az értékeset. Amit még nem próbált, de úgy érzi, illene hozzá: a színházi zene, hisz tematikusan, megrendelésre könnyen jön számára az inspiráció. Így írt dalt a Marosvásárhelyi Diáknapokra, a nemrég zajlott Double Rise vagy a Szatmári Utcazene Fesztiválra. Azt mondja, talán egy elektronikus zenei projektbe is újra bele tudna vágni… Már gyerekkorában hasonlóan képzelte az életét, hisz akkoriban azt játszta, hogy énekel a színpadon vagy, hogy interjút vesznek tőle, és a mostani élete ezek a dolgok köré csoportosul.

koszika

Első saját dal és videoklip

„Dupla premiert ünneplünk, mert az Ezadal című szerzeményünk első saját alkotásunk. A dal alapötlete nagyon hamar megszületett, hozzávetőleg tíz perc alatt. Bár az eleje szomorkás volt, ellensúlyozni szerettem volna, de nem jutott eszembe szöveg a dallamra. Ilyenkor képes vagyok órákig ülni és ugyanazt zongorázni, vagy vissza-visszatérni a hangszerhez egyéb tevékenységek között, amíg úgy nem érzem, hogy kiaknáztam teljesen az ötletemet. Ekképp telt el szinte egy teljes nap, aztán a végleges változatot mégis egy próba alatt költöttem rá” – mesélte Koszika az alkotási folyamatról.

Hozzátette, hogy szerinte az emberek alapvetően a refrénnel kötik össze a dalt, holott a lényeg szinte sosem ott van.  „Ez a dal az időbeli elvágyódásról, a holnapba való vágyakozásról szól. Mindez erősen jellemzi a generációm: nem találjuk a helyünket, nem kezdünk semmihez, mert várjuk, hogy nekünk valami jobbat szán a sors, éjszakákat töprengünk azon, vajon milyen lesz majd a holnap, amikor több lesz a lehetőség, amelyek csak úgy kínálkoznak majd számunkra” – fogalmazott. Koszika nem szeretett volna a klipben föltétlenül történetet elmesélni, hanem inkább egy hangulatot megidézni egy biztonságérzetet sugalló helyen, amit akár a komfortzónánkként is lehet értelmezni. Ezért visel a klipben a zenekar háziruhát, pizsamát. A helyszín egyébként a vásárhelyi régi zsinagóga földszintje, ami elég romos, sötét, dohos és hideg, de gyönyörű hely, és a Kortárs Művészetek Házaként fog üzemelni. „Egy teljes napot építettük a díszletet, nagyrészt azokból az elemekből, amik otthonról kerültek ki, vagy amiket a helyszínen találtunk, valamint szerencsénk volt az András Lóránt Társulattól kölcsönkért díszletekkel. A tulajdonképpeni forgatás kétszer hat órát tartott, minden gyorsan és zökkenőmentesen ment. Köszönet ezért mindenkinek: Csabikának, Cristinának, Annának, Mădănek, Robinak, Dávidnak, Asztinak, Zondának, Áronnak, Orsinak, Imolának, Alice-nak, Dávidnak, Robikának, G. Lacinak és édesanyámnak” – sorolta a klip elkészítéséhez hozzájáruló személyeket.

koszika3

Ha úgy érezzük, nincs lehetőség: teremtsünk!

Ha valaki az erdélyi zenei világból hitelesen válaszolhat arra, hogy milyen a tájainkon alkotó zenekarok, énekesek helyzete, akkor az Koszika, akinek tehetséggel és munkával sikerült nevet szereznie a zenei berkekben. Ő úgy véli, ha úgy érzik a pályakezdő művészek, hogy nincsenek lehetőségek, teremtsenek maguknak, de vallja: ez nem akképp működik, mint a filmekben. „Tájainkon a művész elvállal esküvői, keresztelői vagy másféle eseményeken való muzsikálást, ha ebből akar megélni. A másik része pedig versenyeken keresi a dobbantási lehetőséget, télen pedig klubokban zenél. Ez az erdélyi zenei világ realitása” – véli.  Egy másik jellemzője mifelénk a zenészeknek a feldolgozások játszása, amit Koszika kényelmes, de veszélyes dolognak ítél, ám úgy gondolja, neki szerencséje van, mert jó zenészekkel muzsikál, ami megengedi számukra azt, hogy már létező dalokat áthangszereljenek szambára, bossa novára, swingre, reggaere, skára, de ha kell, akkor rappel, beatbox-szol, és hat különböző nyelven énekel. Koszika nem csak szórakoztatni akarja önmagát és közönségét, hanem nevelni is azt.

koszika5

„A tehetségkutatók termékeket keresnek, nem énekest”

Mint ismeretes, Koszika korábban megméretkezett a Megasztárban és a Vocea Romaniei-ben is. Mivel tanúja volt, hogyan zajlanak a tehetségkutatók, úgy véli, több a hátránya, mint az előnye. „Nem szabad szem elől téveszteni, hogy ezekben a műsorokban egy terméket keresnek, ami sok embert vonz a képernyők elé. Ezért gyakran nem a minőség a lényeg, hanem a látvány és a statisztikák, miszerint az énekes mint produktum, kit ültet képernyő elé. Ez sajnos a szakma színvonalát hígítja, és a legtöbb előadónak tiszavirág életű karrierje van” – mondja.

koszika4

Fesztivál fellépések és új dalok a jövőbeni tervek között

Ami a közeljövő terveit illeti, Koszika elárulta, hogy új dalokon dolgoznak, a legközelebb megjelenő, Closer című például nagyon fülbemászó lesz, és az elvadult emberiségről szól, meg arról, hogy meg kell tanulnunk közeledni egymáshoz. A klipje rejtett társadalmi célzásokat fog tartalmazni, olyan „tanácsokat”, amelyekkel minden ember kicsit jobbá tehetné a közvetlen környezetét. A következő dal a This World lesz, aminek már a címe beszédes… „Még javában tombol a fesztiválszezon, így résztveszünk a 16. Erdélyi Gitártáborban, ahol én éneket is fogok tanítani. Utána a Csíki Napokon lépünk fel, majd itthon a Forgatagon fogunk zenélni, a szezont pedig a Balatonon zárjuk, ahol az Everness fesztivál Indián Nyarán muzsikálunk” – zárta Koszika.

Share Button
Ennyien olvasták: 2254

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.