Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Különleges címertárlat nyílik a Teleki Tékában

Nemes Gyula május 18, 2018 Kultúra

A Múzeumok Éjszakája rendezvényt idén is megszervezik Marosvásárhelyen május 18-20-a között. A Teleki Tékában egy új időszakos kiállítás nyílik, Insignia Funeralia. Halotti címerek a Teleki-Bolyai Könyvtárban címmel. A kiállítás kurátorát, Weisz Szidónia történészt a hagyományos és a halotti címerek közötti különbségekről, és a tárlat időtartamáról kérdeztük.   

A különlegesnek ígérkező tárlat azért is vonzó lehet az érdeklődő közönség számára, mert halotti címereket manapság csak ilyen helyeken láthatunk. Weisz Szidóniától megtudtuk, hogy tulajdonképpen a halotti címer is egy hagyományos címer, annyi különbséggel, hogy vannak rajta plusz alkotóelemek. A gyakorlatban a használatban lévő családi címerhez hozzácsatolták az elhunyt kilétére, nemesi előneveire, a születési helyére, idejére, valamint a halál, a temetés időpontjára vonatkozó adatokat. A hagyományos címerekről hiányzó komponensek pedig az elmúlásra utaló dekoratív elemek, például: koponya, koporsóformák, homokóra, halottakat sirató angyalok és így tovább.

A halotti címer készítése és használata nem egy magyar specifikum, ilyenre van példa Európában, ugyanis ezek a halotti címerek már a középkorban megjelentek. Szokás volt, hogy temetéseken a halott címerét hordozták a temetési menet előtt, vagy a templomot díszítették vele. A magyar arisztokrácia ezt előszeretettel használta, mert úgy tartották, hogy ezzel tisztelegnek az elhunyt emléke előtt, de a család fényét is emelték ezekkel.  Nagyon sok iraton látszik a felfüggesztés helye, de van olyan is, amelyikre rácsepegett a gyertyaviasz, ezek a sérülések pedig arra utalnak, hogy a halotti címereket konkrétan használták.

„A tárlat rövid ideig – május 19–26 között, kivéve Pünkösd vasárnapját – lesz megtekinthető a nagyközönség számára. Egyrészt azért mert a könyvtár nagytermének a hátsó részében kerülnek kiállításra a címerek ahova a látogató máskor nem juthat be, másrészt ezek nagyméretű dokumentumok és viszonylag sérülékenyek. Nem lehet hosszú ideig kifüggesztve vagy tárlóba fektetve tartani, hanem megfelelő körülmények közt, savmentes papírokba kell tárolni őket” –– mondta el lapunknak Weisz Szidónia, a Teleki Téka munkatársa, a tárlat kurátora.

Share Button
Ennyien olvasták: 1256

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.