Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Marosvásárhelyi Olvasóklub alakult – túl a „teaparti” jellegen

Pál Piroska április 11, 2018 Kultúra

Ha olvasó- vagy könyvklubról hallunk, sokunknak az amerikai filmekből közismert dúsgazdag üzletemberek kitartott feleségeinek szórakozása jut eszünkbe. Ám a nemrég alakult Marosvásárhelyi Olvasóklub egyáltalán nem erre a koncepcióra épül. Brassai Eszter és Szőcs Beáta kezdeményezők célja, hogy a könyvek és olvasmányélmények által mindenki valami újat fedezzen fel önmagáról. A klubtalálkozók túllépnek a „teaparti” jellegen, a teatrológia szakot hallgató Eszter drámafoglalkozással egybekötött tevékenységgel viszi közelebb az olvasókat egy-egy műhöz, illetve csoport többi tagjához.

Brassai Eszter

Olvasási kihívás offline térben

Eszter mindig is szeretett volna olvasóklubhoz tartozni, és mivel kimaradt az életéből, ezért megalapította ő maga. A társával, Szőcs Beátával egy ideje aktív résztvevői az interneten keringő olvasási kihívásnak, amelynek lényege, hogy egy év alatt – meghatározott tematikák mentén – ötven könyvet kell elolvasni.

„Beáta ötlete volt, hogy jó lenne ezt közösségben és offline művelni, így alkalmunk nyílna ajánlásokat begyűjteni, beszélni az olvasottakról, eltölteni együtt két órát a könyvek ürügyén. Így havonta egyszer kerül sor a találkozókra, amelyek időpontját az olvasóklub Facebook-oldalán, valamint a sajtóban hirdetjük meg”

– részletezi. 

Mint mondja, bármihez is fog hozzá, az a célja, hogy kiragadja az embereket a megszokott közegükből, és új közösségi lehetőségeket tárjon eléjük.

„Gyakran a szemtől szembeni találkozások felszínesek és a társadalom által megszabott sémákra épülnek, az olvasóklub pedig egy lehetőség arra, hogy az emberek közös hobbijuk által egy teljesen más énjüket mutassák meg, mint amit amúgy láttatnak magukról. Minden könyv egy újabb esélyt nyújt arra, hogy az ember valami újat fedezzen fel önmagáról vagy a másikról”

– véli Eszter.

Az eddig megszervezett három találkozón 7-8 személy vett részt, akik túlnyomóan 25 és 35 év közötti nők. Eszter szerint ez az olvasóklubokat érintő sztereotípiák okán történt így, éppen ezért kitaláltak egy új formát, hogy túllépjenek a „teaparti” jellegen, és bárki jól érezhesse magát benne.

Milyen kritériumok alapján választanak könyvet?

Az olvasóklub a fent említett olvasási kihívás alapján működik. Minden találkozó végén meghatároznak egy tematikát, és ezen belül a résztvevők olyan könyvet olvashatnak el, amihez kedvük van. Bár az első találkozón még nem volt meghatározott téma, azt az alkalmat arra használták, hogy megismerjék egymást és olvasási szokásaikat, ám a második alkalom témája egy olyan könyv volt, amiből film készült. A legutóbbi találkozóra pedig egy celeb által ajánlott könyvet kellett elolvasni. Az eheti esemény témája pedig egy antihősről, negatív szereplőről szóló írás lesz.

Drámajátékkal közelebb a művekhez

Arra a kérdésünkre, hogy miként zajlik egy-egy találkozó, mire számíthat az, aki ellátogat az eseményre, Eszter elmondta, hogy igyekezett alternatív formát kitalálni a találkozóknak.

„A kétórás együttlét kötetlenül indul, fontos az, hogy megérkezzünk úgy fizikailag, mint lelkileg. Ezt követően másfél órás, drámafoglalkozással egybekötött tevékenység zajlik. A drámajátékok az éppen tárgyalt tematikára épülnek, lehetőség nyílik általuk arra, hogy különböző formában foglalkozzunk az olvasott könyvekkel, valamint a konkrét témával. A játékok feloldanak, megnyitnak, és nem utolsó sorban közösséggé kovácsolnak. A találkozó vége szintén egy nyitott beszélgetés, ahol többek között megbeszéljük a következő havi tematikát”

– avat be a részletekbe.

Tartja a lépést a trendekkel a vásárhelyi könyvolvasó

Hogy lehet-e – a nem reprezentatív mintából merített – következtetéseket levonni, ami a vásárhelyi, erdélyi könyvolvasási szokásokat illeti, Eszter nem szaladna ennyire előre, hiszen a találkozók eddigi látogatói egyetlen társadalmi csoportot képviselnek.

„Ám azt elmondhatom, hogy a csoport szinte minden eddigi tagja rendelkezik Kindle-olvasóval, emellett mindannyian ugyanúgy vásárolják a klasszikus könyvformát is. Egy másik észrevételem, ami inkább általános tapasztalat a vásárhelyi könyvfogyasztó személyek körében: műfajilag nagyon színesen olvasnak az emberek, illetve műveket is tudatosan választanak”

– felelte.

Olvasóklub gyerekeknek és mozgókönyvtár

A kezdeményezőtől azt is megtudtuk, hogy a felnőtt olvasótalálkozók mellett a közeljövőben egy új projektre is készülnek: olvasóklubot szeretnének indítani 9-14 éves gyerekek számára, mégpedig úgy, hogy mozgó könyvtárat hoznának létre igényes kortárs könyvekből, és ezeket a gyerekek rendelkezésére bocsátanák.

„Célunk, hogy olyan közegbe vigyük el ezeket a könyveket, ahol a gyerekeknek kevés esélyük van találkozni kortárs irodalommal, esetleg anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy megvásárolják azokat. Valamint szeretnénk, ha az olvasás iránti szeretet nem fulladna ki a gyerekekben az oktatási rendszer által kínált kötelező olvasmányok miatt. Főleg, hogy ebben a korban tevődik össze igazán egy ember személyisége, ezért fontosnak tartom, hogy ezt az életszakaszt a könyvek, az olvasás által gazdagítsuk, segítsük. Számukra is havonta megrendezett találkozókat szerveznénk, valamint egyéb kiegészítő programok is tervben vannak”

– ecseteli ötleteiket Eszter.


A következő találkozóra április 12-én, csütörtökön 18 órától a Gyulafehérvári utca 36. szám alatti My Happy Family Perinatális Egészségközpontban kerül sor. Érdeklődni lehet az Olvasóklub Marosvásárhely nevű Facebook-oldalon, vagy a következő telefonszámon lehet: 0756.332.608. Beugró: 10 lej, amely összeget a diákoknak szánt könyvállomány beszerzésére fordítják.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1399

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.