Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Miért adnánk fel?

Czimbalmos Ferenc-Attila december 14, 2016 Kultúra

Beszélgetés a 68 éves kolozsvári születésű, népszerű könnyűzenésszel, népdalénekessel, Tamás Gáborral, a december 14-i marosvásárhelyi koncertjével kapcsolatosan.

tamas-gabor

– Milyen alkalommal jött Marosvásárhelyre?

– Mint mindig, most is nagy öröm számomra, hogy újra Marosvásárhelyen tartózkodhatom, ezúttal kettős céllal: egy nagyon régi tervem valósul meg az idén, ugyanis az önéletrajzi könyvem fog megjelenni a koncertem előtti napon – amelyet Szucher Ervin újságíró barátom ír, neki mondtam tollba az életemet –, ugyanakkor a másik oka az itt tartózkodásomnak, hogy a decemberi, adventi turném a marosvásárhelyi előadással kezdődik, azzal kapcsolatosan is szervezkedtem. Amúgy szinte otthonosabban mozgok Marosvásárhelyen, mint szülővárosomban, Kolozsváron, ugyanis ha a magyarság százalékát vesszük alapul, akkor sajnálatos módon nyilvánvaló, hogy Vásárhelyen az ember több magyar szót hall, többen szólítanak meg az utcán, ami nagyon jól esik.

– Mint értesültem róla, az idén új nagylemezzel kedveskedik a közönségének. Erről mit kell tudni?

– Valóban egy látványos, új lemezt adtam ki. Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a felvételek készültek, az ottani stúdió személyzete nagy szeretettel és elismeréssel fogadta a lemezt, egyébként ott volt november 19-én az album bemutatója is. Igyekeztem olyan lemezt kiadni, amely hangszerelésben előbbre lépett, mint az előzők, azaz modernebb lett minden szempontból. De senki ne ijedjen meg, hiszen akár az előző lemezeimnek, ennek is tamásgáboros hangzású a zenéje.

– Mi az album címe és milyen dalokat tartalmaz? Ugyanakkor melyek azok a dalok, amelyek Tamás Gábor szerint megfogják a közönséget?

– Az album címe Miért adnánk fel?, ez egy kérdőjellel ellátott cím, amelyben benne van az, ha az ember fölött múlnak is az évek, akkor se adjuk fel és a szívünkben ne múljon el az idő. Az albumon van két nagyon erős nemzeti dal, az Európa kellős közepében és a Piros szív, fehér hó, zöld levél című dalok, amelyek szerzői felkértek a dalok tolmácsolására, eléneklésére. Az első dal szerintem az album ütődala is lesz (ez a Molnár Zoltán és Horváth János szerzőpáros száma), de a Marosvásárhelyen született Zárug Péter Farkas politológus barátom vett rá, hogy ezt a számot elénekeljem. A második hasonló dal Mártonffy Miklós zeneszerző, szövegíró szerzeménye, ez egy gyönyörű ismerős dal, de ez is megfogja a közönséget.Van sanzon is, amely nekem mindig feküdt, van két szerelmi témájú dal is, a Csak így esett, meg a Szívem mélyén –  hiszen az én életemben a szerelem mindig jelen volt, és nagyon fontos tényezője volt az én érzelmi világomnak – , de táncolni való, szamba ritmusú dal és egy gyönyörű karácsonyi dal is lesz a 14 dalt tartalmazó albumon.

fenykep2480

– Köztudott, hogy az erdélyi közönség érti és szereti a Tamás Gábor dalokat. Biztos vagyok benne, hogy elvárják majd a koncert során, hogy a régi dalokból is énekeljen egy csokorra valót a művész úr. Erre lesz esély?

– Ez természetes, hiszen akármennyire is reméli az előadó azt, hogy az új dalok közül bár néhány is egyszer majd slágerré váljon, azért a közönség legnagyobb része nyilván azért jön el, hogy az általa kedvelt, már jól ismert dalokat újra élőben hallgassa meg. Tehát a remélhető ráadásokban a régi dalokból fogok énekelni, ugyanakkor bízom abban, hogy az, aki december 14-én este az én koncertemet választja, az nem fog csalódni.

– Mint hallottam, a koncert előtti napon egy könyvbemutatóra is sor kerül…

– Igen, Szucher Ervin marosvásárhelyi újságíró, író barátomnak mondtam tollba az életem. A könyv címe: Csak a szívünkben nem száll az idő (Életúton Tamás Gáborral). Habár az évtizedek során rengeteg cikk, életrajzi írások jelentek meg rólam, a munkásságomról, de ez az egyetlen munkásság, amely az életemet, a pályafutásomat írásosan és fényképekkel illusztrálva, kronológiai sorrendben összefoglalja.

– Tamás Gábor már több alkalommal koncertezett Marosvásárhelyen. Milyen koncertre számít december 14-én 19 órai kezdettel a Kultúrpalotában sorra kerülő előadás során?

– Külön élmény számomra mindig a Kultúrpalota csodálatos termében fellépni, hiszen amikor arról a színpadról felnézek és közönséget látom, egyedi érzés fog el, amelyet én csak a Budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban szoktam érezni, ott, ahol már 12 éve az én lemezeim bemutatójára kerül sor.

– Mindig nagy előszeretettel jön Erdélybe haza, azon belül Marosvásárhelyre Tamás Gábor. Innen merít ihletet dalai számára?

– Ez így van, hiszen annyiszor elmondtam már, hogy „viharpolgár” vagyok, hiszen egy nagy háromszögben élem az életemet, ugyanis felváltva Svédországban, Magyarországon és Erdélyben tartózkodom, emellett a nagyvilágban koncertturnékra járok, de egy biztos, hogy Erdélyt meg a szülőföldem soha semmi nem tudta pótolni! Abban a pillanatban, amikor átjövök a határon, egy teljes érzelmi világ vesz erőt rajtam, és igazán itthon érzem magam, a szó igazi értelmében. Stockholmban is otthon vagyok, ott is azt mondom, hogy ,,itthon vagyok”, de közel sem az jelenti számomra, amit ebben az értelemben Erdély jelent nekem…

Share Button
Ennyien olvasták: 893

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.