Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

SCENART – az előadóművészetek támogatása Romániában

Központ szeptember 15, 2011 Kultúra

SCENART – az előadóművészetek
támogatása Romániábanscenart

A bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínház, közösen a milánói Accademia Teatro alla Scalaszakembereivel nem mindennapi feladatra vállalkozott: szakmailag felkészíteni a helyi színházak azon alkalmazottjait, akik a színpad mögött és körül végzik fáradságos és lényegbevágóan fontos munkájukat. A program 2009–2012 között az Európai Szociális Alap finanszírozásával működik, mely keretén belül 15 színházi mesterségről szóló kurzust tartanak hazai és olasz szakemberek.

 

A projekt első számú partnere a Marosvásárhelyi Nemzet Színház, így lehetőség adódott 39 alkalmazottnak, hogy részt vegyen az ingyenes képzéseken. Az oktatás során díszletmunkások, színpadon és színpad környékén dolgozó technikai személyzet részesül felkészítésben. „Eddig ilyen és ehhez hasonló képzés nem létezett Romániában. Mi mindig egy kicsit középkori módszerrel dolgoztunk, ami nem volt feltétlenül rossz, mindössze sok energiát fogyasztottunk, túl sokat dolgoztak az embereink. Úgy veszem észre, hogy azon személyek, akik részt vettek a tanfolyamon, felvillanyozódtak, úgy érzik, új kezdethez érkeztünk, amiben az ők szerepük is sokkal fontosabb, mint eddig volt” – magyarázta Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, akinek célja megteremteni azt a bizonyos színházi hangulatot, mely nyugodtságot és biztonságot nyújt mind a néző, mind a színészek, munkások számára:

„A színész nem tud csillogni-villogni, ha a háttérben nem érzi a biztonságot. Rengeteg balesettel járhat egy színházi előadás, és éppen ezek elkerülése érdekében folyamatosan továbbtanulunk” – tette hozzá a színház igazgatója. Újságírói kérdésre, hogy a marosvásárhelyi színház technikailag felkészült-e eme tanfolyam lebonyolítására, Gáspárik elmondta, az elmúlt évek során a már meglévő eszközök mindössze 60 százalékát használták el, így az elkövetkezendő hetekben a régebben megvásárolt, ám mai napig ki nem csomagolt készülékeket is üzembe helyezik.

A 3 éves projekt során országszerte 2792 órányi gyakorlati és elméleti oktatás zajlik, amiből a szakemberek 448-at Marosvásárhelyen töltenek, ahol a fénytechnikai, színpadrendezői, hangtechnikai, díszlettervezői, kellékes, sminkes és jelmeztervezői szakmák csínját-bínját sajátíthatják el az érdekeltek.

A tervek szerint a program befejezte után az olaszországi és hazai színházak közötti kapcsolat és együttműködés továbbra is fennmarad.

Share Button
Ennyien olvasták: 693

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.