Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Stohl András: „Erdélyben sokkal tisztábbak az emberek, sokkal tisztábban is gondolkodnak”

Központ június 14, 2019 Kultúra

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Vígszínház között hagyományos az éves előadáscsere. Ennek kapcsán látogatott el Kolozsvárra több kitüntetett művész között Stohl András is. Akivel – véletlenszerűen – a kolozsvári Bulgakov kávézóban futottunk össze, és így valósulhatott meg ez az interjú.

– Milyen előadások lesznek megtekinthetők Kolozsváron, amelyben a Vígszínház színészei játszanak?

– A Vígszínház színész csapata nemcsak Kolozsváron, hanem egész Romániában fog játszani. Személy szerint én a Testőr című színdarabban szerepelek, és ezt június 14-én este fogjuk játszani itt, Kolozsváron, a Kolozsvári Állam Magyar Színházban.

– A Testőrön kívül még milyen előadásokban játszik jelenleg a különböző színpadokon?

– Elég sok színdarabban játszom, például Az Őrült Nők Ketrece, a Jó Zsaru, Rossz Zsaruban, a Házassági Leckék Középhaladóknak, a Delila, valamint a Bűn és Bűnhődésben. Mint ahogy már említettem sok előadásban szerepelek, és ez sok időmet veszi igénybe, de egyáltalán nem bánom, hiszen azt csinálom, amit szeretek és számomra már ez is egyfajta elégtétel.

– A közeljövőben még milyen színházi és filmes szerepekben fogjuk még látni?

– Szabó Istvánnal forgattam egy filmet, ami véleményem szerint nagyon szép film lesz, és ami kimondottan jó munka volt. Ez a film valamikor a nyár vége fele fog kijönni. Valamint a TV2 keretein belül hamarosan fog indulni egy vetélkedő, amelyre készülök mint műsorvezető, és ha ez nem lenne elég, akkor ebben az évben meg bemutatóm is lesz Budapesten, a Centrál Színházban.

– A legutóbbi nagyjátékfilm, amiben szerepelt a Pappa Pia volt. Ennek a filmnek Andy Vajna volt a producere, és ahogy ő fogalmazott ez a film volt a „szerelemgyereke”. Az sem titok, hogy mostanra már Kormos Anett írja a Pappa Pia 2-nek a forgatókönyvét. Ha felkérik szereplésre, elfogadja az ajánlatot?

– Persze, hogy vállalom! Egyfelől jó buli volt, jó játék volt, és lehetőségem nyílt arra, hogy részt vegyek egy fiatalos alkotásban. Ezenfelül meg nagyon szeretem a kollegákat, akikkel együtt dolgoztam. Véleményem szerint erről szól a filmezés, hogy olyan emberekkel találkozol, akikkel egyébként nem. Mi, színészek színházakhoz vagyunk leszerződve, és mindenki a saját társulatával dolgozik. Ezzel szemben a film egy olyan lehetőséget kínál, hogy különböző kollegákkal lehet összetalálkozni. Természetesen egyáltalán nem elhanyagolható a filmnek az a része sem, hogy kimagaslóan jól fizet.

–  A kritika eléggé csúnyán lehúzta a Pappa Piát. Véleménye szerint ez miért történhetett meg?

– Nyilván azért, mert nem volt igazán jó film. A Pappa Pia egy szórakoztató filmnek indult, és az is, de sajnos ezt a kritikusok elég nehezen szokták fogadni. Emlékszem, hogy a Meseautóra anno olyan szörnyű kritikákat kaptunk, amikor elkészült a film, hogy gyakorlatilag a föld alá is bújhattunk volna. Ennek ellenére azóta 32-szer is megismételték. Véleményem szerint nemcsak az számít, hogy mit mondanak a kritikusok, hanem az is meghatározza a filmet, hogy a nézők mit gondolnak róla.

– A Meseautó az egyik kedvencem a magyar filmek közül. De ha már a magyarországi filméletnél tartunk, hogyan változott ez meg Andy Vajna halálát követően?

– Erről konkrétan nem tudok beszélni, de azt mindenképpen el kell mondjam, hogy ameddig Andy Vajna élt és jelen volt a magyar filméletben rengeteg film készült és rengeteg jó lehetőség volt. Ebben a periódusban nagyon jó irányba indult el a magyar filmgyártás. Nagyon sok mindent lehet elmondani erről a korszakról, de azt, hogy nem volt termékeny, azt semmiféleképpen nem állíthatjuk. Ahogy már jeleztem, a jelenlegi helyzetről nem sokat tudok, így azt sem tudom konkrétan megmondani, hogy mennyi film készül jelenleg, hiszen nem vagyok felkérve filmszerepekre, de gyanítom, hogy ugyanez folytatódik, illetve bízok benne, hogy ugyanaz folytatódik, amit Andy elindított.

– Milyen a hangulat Kolozsváron, az erdélyi fiatalság szívében, Magyarországhoz vagy Budapesthez képest?

– Számomra Erdélybe jönni mindig kitüntetett helyzet. Szerencsére már sokszor voltam itt, ebben az évben is ez már a második látogatásom. Tavasszal, amikor itt voltam, életem egyik legboldogabb négy napját töltöttem el, mindenféle szempontból tekintve.

A látogatásaim során nagyon sok jó barátra is szert tettem. Az eddigi tapasztalataim alapján az emberek sokkal tisztábbak, sokkal tisztábban, sokkal jobban gondolkodnak; elképzelhető, hogy az itteni lakosok ezt nem így gondolják, de annak, aki Magyarországról érkezik, egyértelműen ez a kép alakul ki az erdélyi emberekről. Véleményem szerint a magyarországi embereknél sokkal bölcsebbek az erdélyiek.

Nemrég érkeztünk csak Kolozsvárra. Éppen csak, hogy eljöttünk ide a vendéglőbe, de már itt is látszik, hogy mennyivel közvetlenebbek, kedvesebbek az emberek itt. Ez a kiszolgálás milyenségében is kimondottan megmutatkozik.

***

Stohl András az interjú után még sajnálkozva hozzátette, hogy most kevesebb mint két napot tud Erdélyben ülni, és e napok nagyrészét is a Kolozsvári Színház falai között fogja tölteni. De azt is hozzátette, hogy nem bánja, hiszen számára mindig külön öröm fellépni itteni színpadokon.

Nagy-Bodó Szilárd

Share Button
Ennyien olvasták: 3189

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.