Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Táncszínházi előadás az ISIS-ről, szexrabszolgaságról és a túlélésről

Központ június 1, 2019 Kultúra

Szombaton és vasárnap utoljára játsszák Marosvásárhelyen a Farida című táncszínházi előadást. A téma és a műfaj egyaránt izgalmas színfoltot képez az erdélyi kulturális palettán, főleg, hogy a fiatal rendező-koreográfus alkotását egy saját erejéből és kitartó munkájából működő társulat, az András Lóránt Társulat vette szárnyai alá. Az előadásról a Macaveiu Blanka rendező- koreográfust kérdezte Brassai Eszter.

B.E. Hogyan talált meg téged ez a történet?

M.B. Néhány éve olvastam Andrea C. Hoffman újságíró Az Iszlám Állam rabszolgája voltam: Farida Khalaf című könyvét. Talán még egy történet sem érintett meg ennyire. Egy velem egyidős lány, egy mellettem levő országban olyan borzalmakat él át, ami számomra felfoghatatlan. A fiatal jazídi lány édesapját megölik, édesanyját meg testvéreit fogságba viszik, ő meg szexrabszolgaként éli napjait az Iszlám állam ISIS-táboraiban. A mindennapok szörnyűségeiről, embertelenségről, túléléseiről, a reményről, a bátorságról és kiszabadulásról mesél Farida.

B.E. Miért pont most döntöttél úgy, hogy színre viszed?

M.B. Az elmúlt években rengeteg robbantásokról, terrortámadásokról szóló hír lepte el a világot. Foglalkoztatni kezdett, hogy miért történik mindez, hogy hogyan engedheti meg bárki is magának, hogy tömeges gyilkosságokat, öngyilkos merényletet hajtson végre kultúrája, vallása érdekében. Lehet, kicsi vagyok mindehhez, viszont úgy látom, hogy ezekre mind a pénz a válasz. Ez uralkodik mind fölött. Amikor találkoztam a lány történetével, keserűséget, és dühöt éreztem, hogy míg én semmiségekért haragszom, egy velem egyidős lány és sok más társa hatalmas lelki terrornak van kitéve. Egy példakép lett Farida kitartása, és arra gondoltam, hogy a táncnyelvén sikerül olyan dolgokat megmozgatni, ami a közönségnek sikerül átadni valami üzenetet, ahol lát és érez, ahol picit is de a történet része lehet!

B.E. Ki a célközönség?

M.B. Bárki lehet ennek a történetnek az áldozata, tehát úgy gondolom, hogy a darab minden korosztályt megmozgat.

B.E. Kik az alkotótársak, és hogyan tudtatok együtt dolgozni a próbafolyamat alatt?

M.B. Az alkotótársaim hivatásos táncosok és tanulók. A próbafolyamatot igyekeztem úgy alakítani, hogy teljesen eltértem a témától. Nem szerettem volna, hogy az előadókban keseredettséget, vagy szomorúságot érezzek, hanem pont ellenkezőleg. Amit Farida is üzen, a küzdelmet és a reményt akartam látni minden mozdulatban, izomban. Az utolsó napokban viszont már egyre jobban alámerültünk a történetbe, bekerült a zene, amely teljesen megváltoztatta az alkotók érzelmi bevonódását. Viszont ez sikerült erőteljes koreográfiákat alkotni és mély érzelmeket felszínre hozni.

B.E. Mennyire tud a marosvásárhelyi közönség belekapaszkodni ebbe a műfajba, vagy akár a témába?

M.B. Nagyon izgultam, hogy, hogyan fogadja majd a közönség, viszont mindannyian pozitív visszajelzéseket kaptunk, vagy pedig olyan jól megfogalmazott kritikát, ami segít minket szakmailag. Hálás vagyok, hogy sikerült környezetünkbe fantasztikus, őszinte embereket bevonzani.

B.E. Vannak-e tervek arra vonatkozóan, hogy “műfajra neveljétek” a közönséget?

M.B. Úgy gondolom, ha teret kap a néző, hogy véleményt nyilvánítson, akkor ha nem is ért hozzá, de részese lesz e műfajnak, kialakul egy kommunikáció, ami valójában azt jelenti, hogy értelmet kap a műfaj, a társulat és mindaz, amivel mi próbálkozunk. Innen tovább csak fenntartani kell ezt, és akkor Marosvásárhelyen is erős táncszínház alakulhat ki. Én optimista vagyok, és úgy gondolom, hogy ez meg fog történni.

A Farida című előadást utoljára szombaton és vasárnap 19 órától láthatja a nagyközönség.

Jegyfoglalás: 0754 782 216

Share Button
Ennyien olvasták: 721

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.