Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Teleki Domokos. Egy ifjú magyar nemes utazásai

Nemes Gyula augusztus 12, 2016 Kultúra

Októberig látogatható a marosvásárhelyi Teleki Tékában a Teleki Domokos életútját és utazásait bemutató időszakos kiállítás. Teleki Domokos (1773–1798) rövid élete ellenére számottevő szellemi örökséget hagyott az utókorra. Ennek nagy részét a tékában őrzik.  

Photo0550

A marosvásárhelyi Teleki Tékába látogatók, a Teleki Domokos életútját bemutató kiállításnak helyet adó terembe lépve, hét tárlóval és hét illusztrációs pannóval találják szemben magukat. A kiállítás kurátora Petelei Klára, a könyvtár munkatársa. A grafikai és a látványrész Marton Krisztinának köszönhető. A kiállított pannók Teleki Domokos életútját, felkészülésének éveit, ásványgyűjteményét és a négy utazását mutatják be. A tárlókba használt és saját könyvei, kéziratai, ásvány- és növénygyűjteményei kerültek közszemlére.

Méltó helye van az erdélyi természettudományok történetében

Teleki Domokos 1773. szeptember 5-én született Sáromberkén a tékaalapító Teleki Sámuel gróf és Bethlen Zsuzsanna gyermekeként. Neve elsősorban utazóként, útleíróként, mineralógusként és táblabírósági ülnökként ismert. A családi háznál kezdte meg tanulmányait, majd a marosvásárhelyi református kollégium diákja lett. 1788 és 1793 közt bécsi egyetemen tanult természettudományokat, ókori történelmet, filozófiát, logikát, esztétikát, filológiát, numizmatikát, államtudományt és jogot. Rövid udvari szolgálat után négy utazást hajtott végre, amelyek után Bécsben 1796-ban kiadta úti jegyzeteit. Ásványtani érdeklődése vezette a jénai természetvizsgáló társaság meglátogatására, amelynek tiszteletbeli tagja lett. 1798 januárjában a frissen alapított jénai mineralógiai társaság első elnökévé választotta. A korai halál meggátolta tudományos élete kibontakozását, azonban a tékában őrzött szellemi hagyaték alapján méltó helye van az erdélyi természettudományok történetében – olvasható az első pannón.

Photo0548

Teleki Domokos mineralógia iránti érdeklődése az értékes gyűjteményben csúcsosodik ki. Útinaplójában is számos utalást találunk az ásványlelőhelyekre vonatkozóan, például a felvidéki Cservenicán opálokat gyűjtött, majd később Márkusfalva környékén felfigyelt az utat szegélyező hegy „zöld és elegyes színű” márványaira. A barlangok, bányák, ásványvizes lelőhelyek és mofetták látogatásakor is beszámolt az altalaj kincseiről, azok felhasználásáról. A kiállítás létrehozói két tárlóban helyezték el az ásványgyűjtemény egy részét. A kvarc, achát, almadin, magnetit, topáz, ezüstérc, aranyérc, opál és egyéb ásványi darabok figyelmes végignézése maradandó élmény az érdeklődő látogatók számára.

teleki_domokos_i

„A vásárhelyi r. kollégium érdemes tudós tanítókkal dicsekedhetik”

Négy utazásának leírása fontos kordokumentumként maradt meg az utókor számára. Második utazása alkalmával a Székelyföld egy részét járta be. Ezúttal a következőket jegyzi Marosvásárhelyről: „Nem lehet szép városnak mondani, azonban sok nagy és derék épületekkel bír. A vásárhelyi r. kollégium esméretes, jó karban helyheztetett és érdemes tudós tanítókkal dicsekedhetik, válogatott és számos könyvekből álló bibliotékáját is méltán említhetem. (…)”

„Jól sikerült, nagyszámú látogatóval megáldott kiállítás. Főleg az idevalók látogatják, ez azzal magyarázható, hogy a külföldiek szervezett látogatások alkalmával inkább csak az állandó tárlatokat nézik meg. De aki egyszer megnézte ezt a kiállítást, nem mondja azt, hogy kár volt ide bejönni. Teleki Domokosnak, a tékaalapító legnagyobb – felnőtt kort megért – fiának szinte a teljes szellemi hagyatéka megmaradt, így szerencsés helyzetben vagyunk. 25 év alatt sokat bizonyított. Neki köszönhető például az első magyar nyelven, magyar író által írt magyar tájakat bemutató útleírás is, 1796-ból. Maradt továbbá egy értékes ásványgyűjteménye, herbáriuma, gyermekkori jegyzetei és mindennemű – főleg közigazgatási – írásai. Ezeken kívül egy színmű is” – mondta el lapunknak Petelei Klára, a kiállítás kurátora.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 845

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.