Központ
2020. november 01. vasárnap, Marianna

Újabb műalkotással bővült a marossárpataki szoborpark

Központ július 25, 2012 Kultúra

Újabb műalkotással bővült a marossárpataki szoborpark

sarpatak

Miholcsa József 1953-ban született Marosvásárhelyen, ahol a Művészeti Líceumot, majd Kolozsváron a Képzőművészeti Főiskola szobrászi szakát végezte. Legjelentősebb munkái közé tartozik a Nagyernyében felállított egész alakos Apafi Mihály fejedelem szobra, a gyergyószentmiklósi Kossuth Lajos és a torjai Árpád szobrok. A művész 2000-ben költözött Marossárpatakra, és vált rövid időn belül az itteni művelődési élet mozgatórugójává.

 

Ő a helyi ünnepi rendezvények egyik főszervezője, és a hagyományőrző huszárcsapat alapítója. 2002-ben felajánlotta a marossárpataki önkormányzatnak, hogy egy olyan erdélyi fejedelmekből álló szoborcsoportot ajándékoz a településnek, amilyen nincs még a Kárpát-medencében. Az elmúlt évtizedben ez már meg is valósult, mert ma már 20 szobor ékesíti a református templom szomszédságában és a Teleki-kastéllyal átellenben levő zöldövezetet. A mester évente két szobrot készít el és adományoz a községnek. 2002 augusztus 20-án került felavatásra az államalapító Szent István királyunkról készített szobor, majd ezt követték az évek során: Báthory Zsigmond, Báthory András, Rákóczi Zsigmond, Báthory Gábor, Bethlen István, I. Rákóczi György, II. Rákóczi György, I. Rákóczi Ferenc, II. Rákóczi Ferenc, Rhédei Ferenc, Barcsai Ákos, Kemény János, Tököli Imre, Bethlen Gábor, Bocskai István, Báthory István, János Zsigmond erdélyi fejedelmek kőmásai. (Véletlenszerű felsorolás, sem a fejedelmek sorrendjét, sem a szobrok készítésének az időrendjét nem tükrözi.)

A szoborpark a napokban egy újabb műalkotással bővült, ugyanis 2012 július 21-én, szombaton Szent László magyar királyunk szobrát avatták fel ünnepélyes keretek között. A szent király életéről, tevékenységéről és emlékezetéről Nemes Gyula helytörténész tartott előadást.

Kezdetben a szobrok fatalapzatra kerültek, de a közelmúltban sikerült parkosítani a teret, amely alkalommal a műalkotások kőtalapzatot kaptak. A már elkészült szobrok között még áll három üres talapzat: Székely Mózes, I. Apafi Mihály, illetve II. Apafi Mihály felirattal. Ezen erdélyi fejedelmek kőmását valószínűleg a közeljövőben készíti el a szobrászművész. A parkosítás alkalmával sétányok, virágok, díszcserjék kerültek a műalkotások közé és a kultúrotthon előtt felállított „Sebesült huszár” szobrát is áthelyezték a szoborparkba.


Share Button
Ennyien olvasták: 903

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.