Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Úriember, színész és ikon: Sir Anthony Hopkins

Központ október 29, 2016 Kultúra

A filmművészet csillagai talán azzal jellemezhetők leginkább, hogy még életükben „halhatatlanná válnak,” és attól függetlenül, hogy hétköznapjaikban mi történik körülöttük, megkülönböztetett figyelmet élveznek mind a sajtó, mind a rajongók részéről.  Sir Anthony Hopkins, akit ma minden idők egyik legnagyobb színészeként tartunk számon, ezek közé tartozik. A részben walesi, részben angol származású színész-zseni neve ma már fogalom a filmszakmában, tehetsége és egyéni stílusa különleges ízt kölcsönöz filmjeinek.

Hopkins valódi szellemi arisztokrata, akinek erős egyénisége, választékos stílusa, összetéveszthetetlen karaktere azonnal magával ragadja a nézőt. A most 78 éves művész (született 1937-ben Margamban, Wales-ben) először színpadon vált ismertté kitűnő alakításai révén. Évekkel később kezdett el forgatni, ám 1968-ban már letette védjegyét Az oroszlán télen című történelmi filmben. Felfelé ívelése folytatódott, és 1977-ben ismét jó kritikákat kapott a háborús történetben alakított szerepéért (A híd túl messze van). A világsikert azonban A bárányok hallgatása hozta meg számára 1991-ben. A pszichopata Hannibal Lecter megszemélyesítéséért Hopkins meg is kapta az Oscar-díjat, ami egy csapásra a figyelem középpontjába emelte.

Az igazán nagy szerepek Hopkins  számára még csak ezután jöttek (bár sokan mai napig A bárányok hallgatását tartják legjobb filmjének). A napok romjaiban (1993) Hopkins rendkívüli színészi teljesítményt nyújt: a történet hőse Stevens, a főkomornyik, aki hosszú évtizedeken keresztül végez kitűnő szolgálatot egy angol arisztokratánál, és egyszer csak ráébred, hogy elhibázta életét. Amikor már változtatni szeretne ezen, túl késő.

A sokoldalú színész szintén maradandót nyújt a látványos, izgalmas és emlékezetes történetben (Ha eljön Joe Black, 1998), amelyben Bill Parrish médiamogult alakítja. Billnek a halál maga adja tudtára, hogy csupán néhány nap maradt az életéből. Ez alatt számot kell vetnie cselekedeteiről, emlékeiről, és fel kell készülnie a végső búcsúra.

Anthony Hopkins számtalan filmben alakított jelentőset, ezek közül tán a következőket emelhetjük ki: Lázadás a Bountyn (1984), Árnyékország (1993), Szenvedélyek viharában (1994), Amistad (1998), Nagy Sándor (2004), Hitchcock (2012).

Azt talán kevesebben tudják, hogy Anthony Hopkins virtuóz zongorista, és nem mellesleg zeneszerző is. Szimfóniáját (And the Waltz Goes On), amelyet még fiatalkorában írt, nemrég adták elő nagy közönség előtt, André Rieu és zenekara tolmácsolásában.

Színészi sikereinek titkát „Thony” így értékeli: „Nem akarok semmi más lenni, mint ami vagyok. Ez minden.” Elég egyszerűnek tűnik…

Demeter Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 809

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.