Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

„Vásárhelyi” ékszerekből kovácsolt amerikai álom

Pál Piroska szeptember 9, 2016 Kultúra

Mátyus Judit már gyerekkorában kézimunkázott, rajzolt, barkácsolt, és egyetemi évei alatt próbálgatta a szárnyait ékszerkészítésben. Amikor a vásárhelyi lány négy éve Amerikába, Los Angelesbe költözött, a táskájában volt néhány zacskó üveggyöngy, pár tekercs rézdrót és két ékszerkészítésben használatos fogó. Azóta saját márkát épített ki, számos kollekciója van, és az egyedi ékszereiből sikerül ma már egzisztenciát teremtenie. Alkotásait középosztálybeli amerikai és ausztrál vásárlók keresik leginkább, de Európa több országába is szállít. Vallja: saját projektbe belekezdeni kockázatvállalás nélkül nem érdemes.

judit

– Vásárhelyen születtél, a Bolyaiban végeztél. Hogyan kerültél az Egyesült Államokba?

– 2012 nyarán költöztem Amerikába, páromnak munkát ajánlottak Los Angelesben, én pedig vele tartottam. Közösen döntöttünk úgy, hogy kipróbáljuk az amerikai életet, ha csak néhány évre is, tapasztalatszerzésképpen. Kitűnően alakult minden, lehetőségeink nyíltak, és terveket kezdtünk szőni. Most már több mint négy éve itt élek, és mondhatni, otthonomnak tartom az államokat.

12729582_983072845103596_1589033_n

– Milyen indíttatásból fogtál neki ékszereket készíteni?

– Amióta az eszem tudom, kreatív személy vagyok. Szüleim is – akik maguk is tehetségesek és türelmük kifogyhatatlan volt – sokat foglalkoztak velem és a testvéreimmel: kézimunkáztunk, rajzoltunk, faragtunk, barkácsoltunk. Ennek köszönhető, hogy az egyetemi éveim alatt drótból kezdtem el ékszereket hajtogatni. Aztán Amerikába költöztem, és a táskámban volt két fogó, néhány zacskó üveggyöngy, valamint pár tekercs rézdrót, és így kezdődött minden. Mivel az államokban minden alapanyag beszerezhető, elkezdtem ezüstből dolgozni, aztán fejlődni szerettem volna, könyveket és szerszámokat vásároltam. Ekkor kezdődött az igazi szárnybontogatás.

13423021_1209767059047561_906564313_n

– Hogyan zajlik a munkafolyamat? Miként kell elképzelni például egy gyűrű vagy nyaklánc elkészítését?

– A szakma nagyon összetett, és éppen ebben rejlik a szépsége. Az ezüstöt lemezkent és drótként szerzem be, majd ezekből kifűrészelem, levágom a darabokat, meghajlítom, forrasztom, reszelem, csiszolom és fényezem. Utolsó lépesként patinázni szoktam, ettől csodás, régies kinézete van az ékszernek. Az egyes darabok más-más munkafolyamatokkal járnak, de szeretek aprólékos mintákat kivágni vékony fűrésszel, köveket foglalni és egyszerű díszítőelemeket használni.

13722272_275433232833910_772951907_n

13767664_1163747873645506_1071472232_n

– Több kollekciód is van, amely különböző ékszerekből áll. Mi inspirál ezek elkészítésekor?

– A kollekciók többnyire egy-egy technika elsajátítása után születtek meg, de tematikájukban is elkülöníthetőek egymástól. Inspirál a néphagyomány, a természet, ihletet ad a város, de az utazások is. Például élmény volt a Matyó kollekció darabjait egyenként megrajzolni és kivágni, de szeretettel dolgoztam az Aromatherapy kollekció darabjain, mert „okos ékszerek”, mivel a posztókorongra csepegtetett illóolaj hátassal van a viselőjére: közismert a levendula nyugtató, a citrusolajok energizáló, illetve a menta frissítő hátasa.

img_20150510_160633

– Milyen nehézségekbe ütköztél a pályán? Piacra való betörés, vásárlók körének kialakítása?

– A nehézséget talán az jelentette és jelenti ma is, hogy egy személyben vagyok designer, ezüstműves, fotós, marketinges, kapcsolattartó, valamint ügyintéző. Párom nagy segítségem munkámban: ő a webdesignerem, kritikusom, pártfogóm, felvidítóm, megnevettetőm, partnerem. Nélküle nem lenne Judit Mátyus Design. Ugyanakkor kihívást jelent számomra a közösségi média használata az ismertség és a termékek népszerűsítése céljából. Bár még nem nevezném magam ismert művésznek, ám nagyon örülök, hogy egyre népesebb a visszatérő vásárlóim tábora, emellett sok pozitív megjegyzést, dicséretet kapok.

etsy-re1

– Kik képezik a célközönséged, kik vásárolják a Judit Mátyus Design ékszereket?

– Célközönségemet többnyire amerikai és ausztrál, stabil egzisztenciával rendelkező, középkorú nők képezik. Ezen kívül gyakran postázok Romániába, Magyarországra és Európa más országaiba is, és természetesen vásárlóim között vannak férfiak is. Egyébként az ékszereimet a http://www.juditmatyus.com/ honlapról lehet megvásárolni.

img_2861_wm

– Miként jellemeznéd a művészeted, milyen stílust képvisel a Judit Mátyus Design?

Munkámat még többnyire a kísérletezés jellemzi, így nem mondhatom, hogy kiforrott, letisztult, egyedi és felismerhető stílusuk van ékszereimnek. Számos új technikát szeretnék még kipróbálni és elsajátítani, erre most lehetőségem is nyílt, hiszen augusztus végétől egy neves gyémántfoglaló mester mellett tanulhatom a szakma fortélyait, Tennessee államban.

img_5934

– Lehet-e egzisztenciát teremteni kézműves ékszerkészítésből Amerikában?

– Személyes tapasztalatom, hogy „bármiből” lehet egzisztenciát teremteni, ha jó benne az ember és kifejleszti az üzleti érzékét. A siker titka abban rejlik, hogy a minőségi terméket minőségi szolgáltatás révén jutassunk a célközönséghez.  Folyamatosan oda kell figyelni a visszajelzésekre, szüntelenül törekedni kell a profizmusra. Ez az én receptem, amihez elengedhetetlen egy jó adag kitartás. A hosszú távú megélhetéshez viszont vissza kell fordítani a profitot a fejlődés érdekében, hiszen jómagam is jövedelmem jelentős részét újabb szerszámokra, gépekre és önmagam képzésére költöm. Ugyanakkor minden kezdő vállalkozónak azt mondom, hogy szükségszerű a kockázatvállalás, ám amint néhány lépést teszünk a céljaink felé, minden szép lassan összeáll.

img_4094

– Miben különböznek az erdélyiek és az amerikaiak ékszerviselési szokásai?

– A szokatlan különbség talán az lenne, hogy amíg a hazaiak az ékszer súlyáról érdeklődnek, az amerikai vásárlókat az nem különösebben foglalkoztatja, inkább annak esztétikája fogja meg őket. Itt gyakran találkozni gyűjtőkkel is, akik a kedvenc tervezőjük alkotásait sorozatban vásárolják fel, és gyakran látok szinte viselhetetlen ékszereket üzletekben, valamint hölgyeket olyan csecsebecséket viselni, amiket a bekategorizálhatatlan jelzővel illetnék.

– Melyek a jövőbeni terveid?

– Kézművesként szeretnék fejlődni, finomítani a készségeimen, valamint szeretnék egy jobban felszerelt műhelyt. De nagy vágyam a szakma nagyjai mellett inaskodni, illetve saját, jól felismerhető stílust kialakítani. De a közeljövőben egy-két személy alkalmazásában is gondolkodom, mert egyre több a megrendelő és a munka. Emellett pedig családalapítás és a gyerekvállalás is a jövő része.

Share Button
Ennyien olvasták: 4006

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.