Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Zsidó múzeum nyílt Marosvásárhelyen

Nemes Gyula június 28, 2018 Kultúra

„Marosvásárhelyen kihunytak a fények”

Vasárnap kora délután az Iskola utcai zsinagógában került sor egy kis helyi zsidó múzeum megnyitóünnepségére. A megvalósítás – tudomásunk szerint – egyelőre egyedi Erdély-szerte. A múzeum minden bizonnyal emelni fogja a város értékörökség-megőrző helyeinek számát, látványosságainak lajstromát, és felkerül a térséget látogató turisták térképére is.

Az érdeklődő közönséget Dub László, a Marosvásárhelyi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte, aki ezúton köszönte meg a támogatók nagylelkű segítségét is. Ezt követően Diamantstein György történelem szakos tanár a múzeum létrehozásának fontosságáról beszélt, majd a kolozsvári és a brassói zsidó hitközségek képviselői méltatták a kezdeményezést. Az ünnepséget a brassói zsidó kórus zárta héber nyelven énekelt összeállításukkal.

A laptól a maketten át, a múzeumig

A rendezvény következő mozzanataként a látogatók átvonultak a zsinagóga melletti épületben kialakított múzeumba, ahol Diamantstein György mutatta be a három szobában létrehozott gyűjteményt. A marosvásárhelyi és környékbeli zsidóság történetét kutató tanár lapunknak a következőket mondta el: „A múzeumnak még az ötlete sem merült fel, amikor az egyik kolleganőnek felvetette, hogy kellene egy kis lapot szerkeszteni, aminek a címe az legyen: Marosvásárhelyen kihunytak a fények, hogy maradjon valami nyoma annak, hogy itt zsidók éltek, amíg 1944-ben el nem vitték őket. Megtetszett az ötlet, de később aztán egy maketten kezdtünk el gondolkodni, mert sokkal látványosabb, és elindítottunk egy internetes honlapot is, amin feltüntettük az összes marosvásárhelyi zsidó házat és az embereknek a neveit, akiket onnan vittek el. Ekkor érkezett ez a fantasztikus adomány Tusa Etelkától, aki a saját és a testvére nevében adományozott nekünk egy elég jelentős összeget, és akkor kezdtünk el komolyan gondolkodni, hogy múzeumot hozunk létre. Gyűjtöttük a fényképanyagot, a tárgyi anyagot, és lassan kezdtük megírni a kis történelmi szemléket a különböző vetületekről: a náznáni zsidókról, a szombatosokról, a zsidó szokásokról, a vallásról, az iskoláról – és ebből alakult ki végül a múzeum. Nagyon sokat köszönhetünk Karácsony István muzeográfus, aki kivitelezte az elképzelésünket. A kezdetektől napjainkig szól a történet. Három szoba van: az elsőben egy 1908-as fénykép van kinagyítva, ami azt tükrözi, hogy milyen volt itt a háború előtt az élet. Ott vannak a képen magyarok, románok, zsidók, cigányok, egy falusi ünnep alkalmával, pohárral, hegedűvel a kezükben. Azt tükrözi, hogy ilyenek voltak őseink, vallásilag különböztek, de mind emberek voltak. Közben itt olvasható a történet, hogy hogyan érkeztek meg őseink Náznánba, majd onnan jöttek be Vásárhelyre.

„Nem akartuk azt, hogy csak a holokausztról szóljon”

Aztán következik a második szoba, a két háború közötti békés világot bemutató, ott kiállítottuk egy egyszerű polgári ház bútorait. Egy értelmiségi ház, hiszen megjelenik a zongora is. A szoba másik része a vallásnak van fenntartva, és van egy jól sikerült mozaik fényképekből, azoknak a képeiből, akik anyagot adtak nekünk. A két háború közti arcképek, családi képek, mesterségek stb. A harmadik szoba átvezeti a látogatót a boldog kortól a jelenig, és átszeli az auschwitzi vészkorszakot is. Ott van egy pannó az iskoláról, egy a cionizmusról, az elnökökről, a rabbikról, és központi helyet foglalja el az a bizonyos makett, amiről beszéltem. A maketten a város azon része látható, ahol zsidók laktak: Kossuth utca, Arany János utca, Malom utca, ott a vagon, amivel viszik őket Auschwitzbe. De itt nem fejeződik be, nem akartuk azt, hogy csak a holokausztról szóljon a múzeum. Van még egy pár pannó a jelenről, a mai életről. Sajnos kevesen vagyunk, de még létezünk. Valamint van egy külön pannó a helyi zsidó hírességekről, itt még lehetne bővíteni, de sajnos egyelőre nincs fényképanyagunk. Nagyon kevesen vagyunk, alig 200-an, de abból zsidó – akinek az édesanyja is zsidó – csak 80-an, és zömük nagyon idős. Én a fiatalabb generációhoz tartozom, de már eltöltöttem a 60-at. Van még néhány fiatal fiú, akik lelkesek, jönnek, de lassan-lassan kihalunk. A cél tehát az volt, hogy maradjon valami utánunk. Amint a zsinagógában is mondtam, szomorú volt két évvel ezelőtt, amikor Székelyudvarhelyen eltemettük az utolsó zsidót, nyomuk semmi nincs, csak pár kő a temetőben. Ezt a múzeumot be szeretnénk vinni a város forgatagába, hogy mindenki tudja, hogy nem csak a zsinagóga van, hanem van egy létező hitközség és annak van múltja” – tudtuk meg Diamantsteintől.

250 éves történelmet szeretnének a város tudomására hozni

A továbbiak során Dub Lászlótól, a helyi hitközség elnökétől megtudtuk, hogy a múzeum létrehozásához szükséges anyagiakat, Tusa Etelka adományán kívül Grünberg Miksa hagyatéka biztosította.  „Úgy gondoltuk, hogy Grünberg Miksa egyetértene azzal, hogy legyen egy nyoma annak, hogy Marosvásárhelyen éltek zsidók. 250 éves történelemről van szó, és mi szeretnénk a város tudomására hozni ezt, mert már nemhogy a gyermekek nem tudnak sokat erről, de már az idős emberek sem. Ennél jobb mód erre nincs, mint egy múzeum. Összeállt egy csapat, történész kollégák dolgoztak a projekten, mint Diamanstein György és Spielmann Mihály. De Grünfeld András, Grün Márta és még sokan segítettek, akik küldtek fényképeket, adatokat. Tehát egy komoly összefogás volt, nagyon sok vásárhelyi írt nekünk, de külföldről is küldtek képeket. Egy múzeum úgy kellene működjön, hogy állandóan bővüljön, ezért tartjuk a kapcsolatot más intézményekkel, és azt szeretnénk, hogy minél több adatot hozzunk a közönség tudomására, mert amit mi most teszünk, az csak a kezdet. Azt szeretnénk, hogy ez egy folyamatos munka legyen. Mindenki segítségét kérjük továbbra is, a vásárhelyiekét és bárkiét, akinek van hozzátennivalója ehhez az örökséghez” – mondta el lapunknak Dub László.

A múzeum a közeljövőben lesz látogatható a nagyközönség számára.

Share Button
Ennyien olvasták: 3173

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.